Έρευνα: Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος

Κοινοποίηση:
mea-culpa-kinito

Στις 28 Μαρτίου του 2018, η επιστημονική αξιολόγηση μιας μελέτης ορόσημο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα προκαλεί καρκίνο. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για καρκίνο καρδιακού ιστού σε αρουραίους, που είναι σπάνιο να εξηγηθεί ως τυχαίο περιστατικό.

Έντεκα ανεξάρτητοι επιστήμονες πέρασαν τρεις ημέρες στο Research Triangle Park της Βόρειας Καρολίνας, συζητώντας τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και το τμήμα National Toxicology Program και η έρευνα κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

Οι επιστήμονες είχαν εκθέσει χιλιάδες αρουραίους και ποντίκια (ζώα τα οποία έχουν τόσες βιολογικές ομοιότητες με τους ανθρώπους που τα καθιστά χρήσιμους δείκτες κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία) σε δόσεις ακτινοβολίας ισοδύναμες με τη μέση έκθεση του κινητού χρήστη σε όλη τη ζωή του.

Οι επιστήμονες που κλήθηκαν να κάνουν την αξιολόγηση, αναβάθμισαν τα πρώτα ευρήματα τροφοδοτώντας υποψίες των επικριτών ότι η ηγεσία του NTP είχε προσπαθήσει να μειώσει την αξία τους. Έτσι, η επισκόπηση από ομότιμους έκανε λόγο για «κάποιες αποδείξεις» και «σαφείς ενδείξεις» – για τον καρκίνο στον εγκέφαλο και τα επινεφρίδια.

Κανένας σημαντικός οργανισμός ειδήσεων στις Η.Π.Α. ή στην Ευρώπη δεν ανέφερε αυτά τα επιστημονικά νέα, αναφέρει η βρετανική Guardian, που παραθέτει στοιχεία από το παρασκήνιο πίσω από τέτοιες έρευνες.

H βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι εδώ και 25 χρόνια η βιομηχανία διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία που σκοπό έχει να παραπλανήσει όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά και τους καταναλωτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την πραγματική επιστήμη που ερευνά την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

Ισχυρίζεται μάλιστα πως η βιομηχανία αυτή δανείζεται τη στρατηγική που είχε η καπνοβιομηχανία για να υποβαθμίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

meaculpa.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: