Έκτακτο και ανησυχητικό. Ισοπεδώθηκε η Γουόλ Στριτ. Μίνι κραχ. Μαζικό “ξεπούλημα”. Dow Jones – 800 μονάδες. Καλομελέτα κι έρχεται…

Κοινοποίηση:
dow-jones

Βραχύβια αποδείχτηκε η ευφορία που επικράτησε χθες στις αγορές μετά την αρχική συμφωνία των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας να “παγώσουν” τις εχθροπραξίες στο εμπόριο και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. 

Διαστάσεις μίνι-κραχ έλαβε το αποψινό ξεπούλημα στη Wall Street. Αυτό που ξεκίνησε ως απλή κατοχύρωση κερδών μετά το διήμερο ράλι, εν μέσω υπότιθεται αισιοδοξίας για εμπόριο, κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα σε ισχυρή διόρθωση που τελικά κατέληξε σε μαζικό sell-off.

Ο αρχικός ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στην ανησυχία καθώς οι επενδυτές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στις ανακοινώσεις των δύο χωρών στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ – Σι το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο της G-20. Το κλίμα επιδείνωσε και η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να διορίσει τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, ο οποίος είναι μεταξύ των σκληροπυρηνικών στην αντιπαράθεση με την Κίνα, στη θέση του επικεφαλής διαπραγματευτή με το Πεκίνο.

Ο Τραμπ σε ανάρτηση του εξάλλου σήμερα στο Twitter επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και θα φανεί αν μια “πραγματική συμφωνία με την Κίνα είναι πιθανή”. Ο πρόεδρος επανέφερε στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο μιας νέας ρήξης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι “άνθρωπος των δασμών” και επαναλαμβάνοντας ότι τα κρατικά ταμεία κερδίζουν δισεκατομμύρια από τους δασμούς που έχει επιβάλει.

Η συμφωνία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη το Σαββατοκύριακο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να αποφύγουν την υιοθέτηση νέων δασμών οδήγησε σε ράλι τα παγκόσμια χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Η Ουάσινγκτον συμφώνησε για μια περίοδο τουλάχιστον 90 ημερών να μην προχωρήσει στην αύξηση του ύψους των ήδη επιβληθέντων δασμών από το 10% στο 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. Από την πλευρά του το Πεκίνο συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές βιομηχανικών, αγροτικών και ενεργειακών αγαθών από τις ΗΠΑ.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 799,36 μονάδες (-3,10%) διολισθαίνοντας στις 25.027,07 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 90,31 μονάδες (-3,24%) στις 2.700,06 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 283,09 μονάδες (-3,80%) στις 7.158,43 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος με τις Caterpillar (-6,93%), Boeing (-4,85%) και Intel (-4,75%) να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν παράλληλα τα αμερικανικά ομόλογα καθώς οι αποδόσεις στο κυβερνητικό χρέος συνεχίζουν να υποχωρούν. Το 10ετές διολισθαίνει σήμερα σε χαμηλό τριών μηνών στο επίπεδο του 2,915%, συρρικνώνοντας περαιτέρω το spread με το βραχυπρόθεσμο 2ετές κοντά στις 10 μ.β. που αποτελεί το μικρότερο από το 2007.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η απόδοση στο 5ετές χρέος υποχώρησε κάτω από την απόδοση στο 3ετές, ένα φαινόμενο που έχει προηγηθεί προηγούμενων περιόδων ύφεσης και ένδειξη ότι οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη απ’ ό,τι στις μελλοντικές προοπτικές της οικονομίας καθώς η Federal Reserve συνεχίζει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, John Williams δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι είναι πολύ πιθανό η κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Fed έχει πετύχει τους στόχους της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και δεν υπάρχει κανένας λόγος σήμερα να περιμένουμε ότι αυτή η ισχυρή πορεία θα αλλάξει, δήλωσε ο Williams μιλώντας σε εκδήλωση στη New York Fed.

Σε αυτό το περιβάλλον κάποιες “νέες και σταδιακές αυξήσεις” των επιτοκίων αναμένεται να χρειαστούν, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό λόγω της ημέρας εθνικού πένθους στη μνήμη του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: