Έκθεση-σοκ από το Κογκρέσο: «Σε έναν πόλεμο με Ρωσία στην Β.Ευρώπη και Κίνα στην Ταϊβάν, θα… χάσουμε»

Κοινοποίηση:
1

Για πρώτη φορά και μάλιστα επίσημα οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι οι ΗΠΑ με βεβαιότητα θαν υποστούν «μια αποφασιστική στρατιωτική ήττα εάν αύριο πολεμήσουν με την Ρωσία ή την Κίνα»!

Μάλιστα προσθέτεται ότι η «ασφάλεια και ευημερία» των ΗΠΑ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από οποιαδήποτε στιγμή εδώ και δεκαετίες.

Όλα αυτά τα πρωτοφανή για την αμερικανική ιδιοσυγκρασία (ποτέ δεν παραδέχονται ότι είναι κατώτεροι σε κάτι ακόμα κι αν αυτό είναι το… πινγκ πονγκ) αναφέρονται σε μια ανησυχητική νέα αξιολόγηση της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής για το 2018 της κυβέρνησης Τραμπ.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από μια διακομματική Επιτροπή Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας που επελέγη από το Κογκρέσο, καταδεικνύει ότι μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των αμερικανικών και των ρωσικών ΕΔ στη Βόρεια Ευρώπη ή με την Κίνα στην Ταϊβάν θα έχει ως αποτέλεσμα «τεράστιες» απώλειες στρατιωτικού προσωπικού και οπλικών συστημάτων (πλοία, αεροσκάφη και άλλα οχήματα) για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προβολή ισχύος των ΗΠΑ «μετράει» μόνο όταν επεμβαίνει σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά από την ρωσική και την κινεζική επικράτεια και αυτό οφείλεται στο πανίσχυρο αμερικανικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο λόγος που θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι απλός: Ενώ οι δυνατότητες των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν «διαβρωθεί σε επικίνδυνο βαθμό» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ρωσικές και οι κινεζικές ΕΔ έχουν καταφέρει να αποκτήσουν στρατιωτικές δυνατότητες που μέχρι προηγουμένως είχαν αποκλειστικά οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με όπλα ακριβείας, την διασυνδεδεμένες αεράμυνες, κατευθυνόμενους και βαλλιστικούς πυραύλους και «προηγμένες δυνατότητες κυβερνο-πολέμου και δυνατότητες κατά των δορυφόρων».

Ως αποτέλεσμα, το Πεντάγωνο «θα αντιμετώπιζε τρομακτικές προκλήσεις για την απόκτηση αεροπορικής ή θαλάσσιας υπεροχής ή την ανακατάληψη εδαφών που χάθηκαν στην αρχή μιας σύγκρουσης», αναφέρει η έκθεση.

«Ενάντια σε έναν εχθρό εξοπλισμένο με προηγμένες δυνατότητες άρνησης κατά της πρόσβασης / περιοχής (Α2/AD), οι υλικές και έμψυχες απώλειες των δυνάμεων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι τεράστιες».

«Η παρατεταμένη, εσκεμμένη συσσώρευση της συντριπτικής δύναμης στο θέατρο που παραδοσιακά ήταν το σήμα κατατεθέν του αμερικανικού εκστρατευτικού πολέμου θα ήταν πολύ πιο δύσκολη και δαπανηρή, αν ήταν καν εφικτή», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρει: «Για να το θέσουμε ωμά, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν τον επόμενο διακρατικό πόλεμο που θα πολεμήσουν».

Αξίζει να προσθέσουμε στα συμπεράσματα της έκθεσης ότι σε έναν μελλοντικό Γ’ ΠΠ θεωρείται σίγουρο ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν τις υπέρτερες πυρηνικές (λόγω Ρωσίας) και συμβατικές (λόγω Κίνας) δυνάμεις των στρατηγικών εταίρων Κίνας-Ρωσίας.

Το Πεκίνο γνωρίζοντας ότι αμέσως μετά θα ήταν η σειρά του, έχει αποφασίσει να βρίσκεται σε κοινή στρατηγική γραμμή με την Ρωσία και αυτό είναι στρατηγική επιλογή, τουλάχιστον για τις νυν πλανητικές συγκυρίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: