EKTAKTO- ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: Ο ΖΑΕΦ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ «ΒΟΡΕΙΑ» -ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Κοινοποίηση:
    skopiano-onomasia-1526631394

    Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, χωρίς τη συμμετοχή του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Ζόραν Ζάεφ, επιτέθηκε στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι για την αποχώρησή του από τη σύσκεψη, ενώ «φωτογράφισε» το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

    «Σήμερα συζητήσαμε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και τους ενημερώσαμε για την πιθανή διατύπωση του ερωτήματος του δημοψηφίσματος. Αυτό θα κινείται στο εξής πλαίσιο “Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη στήριξη της συμφωνίας μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας;”», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

    «Ολοι εμείς, που παραμείναμε ως το τέλος της συνάντησης, είμαστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί, στηρίζουμε την επιτυχία του δημοψηφίσματος, στο οποίο θα αποφασίσουν οι πολίτες».

    Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPNE, αποχώρησε από τη σύσκεψη σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξή της.

    Η ένστασή του ήταν το γεγονός ότι επρόκειτο για διευρυμένη συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που έχουν τουλάχιστον δύο βουλευτές.

    Γι αυτό, ο Μίτσκοσκι ζήτησε από τον Ζάεφ να κάνει νέα σύσκεψη, στην παραδοσιακή μορφή της, με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.

    «Αν ο Μίτσκοσκι είναι υπέρ του ΝΑΤΟ της ΕΕ και του μέλλοντος της χώρας, έπρεπε να παραμείνει στη συνάντηση και να λάβει αποφάσεις. Τι δεν θέλει να πει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, που είναι έτοιμος να το πει σε μία σύσκεψη με λιγότερους μετέχοντες;», είπε στις δηλώσεις του ο Ζάεφ.

    Πάντως, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε νέα σύσκεψη, για το μεσημέρι της Πέμπτης, μικρότερης έκτασης, στην οποία «ο Μίτσοσκι θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να πει είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αν οι πολίτες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο Ζάεφ.

    Μπάχαλο στα Σκόπια: Διαφωνίες επί διαφωνιών για το δημοψήφισμα
    Ως εμπόδιο στον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το νέο όνομα της χώρας λειτουργούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση για την εκλογή των νέων μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC), υποστηρίζει το πρακτορείο Ibna.

    «Περιμένω να καθοριστεί το θέμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή η ημερομηνία, το πως θα διατυπωθεί το ερώτημα, ο χαρακτήρας του και η Κρατική Εκλογική Επιτροπή που θα το αναλάβει, όπως και ότι άλλο σχετίζεται με αυτό. Περιμένω όλοι μας να επιδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πως όλοι μας επιθυμούμε να προσφέρουμε ένα μέλλον στη Μακεδονία και στους πολίτες της» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ

    Ο Ζάεφ πρόσθεσε πως, «πρέπει να διορίσουμε τα μέλη της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής μετά και τις παραιτήσεις των προηγούμενων.

    Οι αρχηγοί των κομμάτων ανακοίνωσαν ότι υπήρξε συμφωνία κατά την προηγούμενη συνάντηση και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί. Η χώρα δεν διαθέτει Εκλογική Επιτροπή από τα τέλη 2017 και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό».

    Με δεδομένο τις καθυστερήσεις στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση πάντως ενέκρινε τροποποιήσεις προτείνοντας την εκλογή των μελών της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων στο Κοινοβούλιο και όχι με ειδική πλειοψηφία 81 ψήφων.

    «Η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία δεν θα πρέπει να αποτελεί μηχανισμό παρεμπόδισης της λειτουργίας βασικών θεσμών της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προσθέτοντας πως «ήρθε η ώρα να δείξει η αντιπολίτευση εάν υποστηρίζει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

    Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE θεωρεί εξωφρενική την εκλογή της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: