23:01! ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΡΑ

    Κοινοποίηση:
    ektakto εκτακτο

    Η ομάδα Λαικών Αγωνιστών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με εκρηκτικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εφημερίδα καθημερινή τα ξημερώματα της Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου!
    Το κείμενο της ομάδας των Λαϊκών Αγωνιστών για την επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ ξεκινά με στίχους του Γιάννη Ρίτσου! Διαβάστε το κείμενο όπως αναρτήθηκε στο site indymedia

    “Όχι- δε ρίχνει η ελπίδα κάτω τ’ άρματα

    δε ρίχνει ο κόσμος κάτω την ελπίδα

    πίνει τη νιότη μέσα στο αίμα του

    – το αίμα του πίνει μες στην κούπα της καρδιάς και θεριεύει

    Γιάννης Ρίτσος”

    Ξημερώματα Δευτέρας 17/12 τοποθετήσαμε εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος έξω από τις εγκαταστάσεις που συστεγάζονται ο ΣΚΑΪ και η Καθημερινή. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως γύρω από την ενέργειά μας αυτή θα αναπτυχθεί μια χυδαία παραφιλολογία, θα μας κατηγορήσουν πως θέλουμε να φιμώσουμε την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, να τρομοκρατήσουμε τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε πως καμιά ελευθερία του τύπου δεν υφίσταται από τότε που τα ΜΜΕ έγιναν όργανα σκοτεινών επιχειρηματικών συμφερόντων, μέσα που αντικαθιστούν την “ενημέρωση” με τη διαπλοκή και εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Τα ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε proxys επιχειρηματικών συμφερόντων μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών. Κυρίως στην τελευταία μνημονιακή οχταετία, όπου το παλιό πολιτικό σύστημα σάπιζε κι άρχισαν να δημιουργούνται κοινωνικές διεργασίες αμφισβήτησης και προλεταριακής ανταρσίας, τα αστικά ΜΜΕ έπαιξαν έναν ειδικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης του σάπιου οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Συκοφαντούσαν διαρκώς τους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, τρομοκρατούσαν την κοινωνία πως έξω από την ΕΕ δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά χάος και κόλαση, στοχοποιούσαν αγωνιστές παίρνοντας απευθείας ντιρεκτίβες από τους μπάτσους. Ίσως η πιο ξεδιάντροπη και αποκαλυπτική στιγμή των ΜΜΕ υπήρξε η κάλυψη του δημοψηφίσματος, όταν “όλες οι κοινωνικές ομάδες στήριζαν το ΝΑΙ”, σύμφωνα με το MEGA. Όταν αβάνταραν απροκάλυπτα το μαύρο μέτωπο των “Μένουμε Ευρώπη”, δημιουργώντας ένα κλίμα ζόφου και τρομοκρατίας. Από τη στιγμή της ίδρυσής τους οι ιδιωτικές μιντιακές επιχειρήσεις υπήρξαν εστίες αναπαραγωγής του κυρίαρχου ακροδεξιού, ξενοφοβικού και νεοφιλελεύθερου λόγου, και ως εκ τούτου δίκαιοι δέκτες της κοινωνικής αντιβίας. Το αναρχικό σύνθημα “Αλήτες – Ρουφιάνοι – Δημοσιογράφοι”, που διόλου τυχαία υιοθετήθηκε από ευρείες λαϊκές μάζες, ίσως να αδικεί πολλούς δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ που στέκονται με αξιοπρέπεια μέσα στο ζοφερό περιβάλλον του μιντιακού κεφαλαίου, ωστόσο είναι ενδεικτικό της απαξίας που αισθάνεται η πλειοψηφία της κοινωνίας για τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης.

    Για ποια “ελευθερία της έκφρασης” θα μας μιλήσουν λοιπόν; Αυτοί έχουν όση ελευθερία έκφρασης θέλουν, προπαγανδίζουν τα επιχειρηματικά και πολιτικά τους συμφέροντα 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο. Αντίθετα, οι μόνοι που στερούνται την ελευθερία της έκφρασης είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αποκλεισμένοι, η νεολαία, οι μετανάστες, οι διαφορετικοί από τον κόσμο της εκμεταλλευτικής κανονικότητας. Αυτοί που βλέπουν τη ζωή τους να υποτιμάται διαρκώς, να στοιβάζεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε φυλακές, σε εργασιακά κάτεργα με συνθήκες γαλέρας. Αυτοί που σκοτώνονται στη δουλειά για να τα βγάζουν τσίμα τσίμα, γιατί στις πλάτες τους πέφτει η υπερφορολόγηση για να τροφοδοτείται αέναα η μαύρη τρύπα του χρέους και να πλουτίζουν τα κοράκια του διεθνούς και του ντόπιου κεφαλαίου. Αυτοί που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και βλέπουν το μέλλον τους να μακελεύεται στος ουρές του ΟΑΕΔ. Αυτοί που στοιβάζονται σε νοσοκομεία-φέρετρα και σε ετοιμόρροπα σχολεία, γιατί οι βασικές κοινωνικές ανάγκες θεωρούνται κατώτερες από την αδηφαγία μιας χούφτας πλουτοκρατών και οι κυβερνήσεις (αριστερές και δεξιές) προτιμούν να σκορπάν χρήματα στα κοράκια της αγοράς και τις πολεμικές βιομηχανίες παρά στην υγεία και την παιδεία. Αυτοί που δεν έχουν στέγη ή που πληρώνουν τα μαλιοκέφαλά τους στα ενοίκια, γιατί το “δικαίωμα στη στέγαση” δεν είναι τίποτε άλλο παρά άκόμα ένα αστικοδημοκρατικό φετίχ -κουρελόχαρτο και απο κοινωνική ανάγκη η στέγαση μετατράπηκε σε πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτοί που εκπαιδεύονται στα στρατόπεδα για να γίνουν κρέας για κανόνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση πάνω στο αίμα των λαών. Οι φτωχοδιάβολοι που στερούνται φωνής, όπως οι οροθετικές που διαπομπεύθηκαν από τον μιντιακό συρφετό κατ εντολή του καθάρματος Ανδρέα Λοβέρδου. Αυτοί που μακελεύονται από την πρέζα στους δρόμους και τις πλατείες, στερούμενοι κάθε υγειονομικής περίθαλψης, σε μια διαδικασία ελέγχου και εγκληματοποίησης της νεολαίας και της αμφισβήτησης που φέρει στα σπλάχνα της. Οι αναρχικοί ήδη το έλεγαν από τα τέλη του ’70: Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη! Απ’ όλους αυτούς (και πολλούς ακόμα) έχει στερηθεί το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και κάτι ακόμα περισσότερο: το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ύπαρξη.

    Πότε είχαν πραγματικά ελευθερία έκφρασης οι εργαζόμενοι, όταν οι αγώνες τους ήταν πάντα αντικείμενο συκοφάντησης, λοιδορίας και υποτίμησης από τα ΜΜΕ ως απλό “συγκοινωνιακό πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας”; Πότε είχαν ελευθερία έκφρασης οι χιλιάδες απελπισμένοι συνάνθρωποί μας που αυτοκτόνησαν στα χρόνια του μνημονιακού ζόφου; Πότε είχαν ελευθερία έκφρασης οι ξεσπιτωμένοι, που είδαν τους κόπους της ζωής τους να γίνεται λεία για τα τραπεζικά κοράκια; Πότε είχαν ελευθερία έκφρασης οι νεολαίοι, που τους στερούν κάθε όραμα για το μέλλον; Πότε είχαν ελευθερία έκφρασης όλοι αυτοί που στενάζουν κάτω από τις διαταγές των αφεντικών ή των καραβανάδων, όλοι αυτοί που τα κεφάλια τους είναι διαρκώς στόχοι για τα γκλομπ των μπάτσων, όλοι αυτοί που λιντσάρονται καθημερινά από ένα σύστημα που γεννά διαρκώς τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και το μίσος για τη διαφορετικότητα;

    Τόλμησαν να μιλήσουν ακόμα και για “τυφλή βία”, για μια ενέργεια πλήρως σχεδιασμένη και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε τραυματισμός. Άν θέλουν να δουν τυφλή βία ας στρέψουν τα μάτια τους αλλού και όχι σε εμάς. Ας στρέψουν τα μάτια τους στην Παλαιστίνη, που ο λαός της μακελεύεται διαρκώς από τις κατοχικές δυνάμεις του σιωνισμού, στενού συμμάχου του ελληνικού κράτους. Ας στρέψουν τα μάτια τους στην Υεμένη και τη γενοκτονία που συνεχίζεται, με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι συνυπεύθυνη για την πώληση πολεμικού υλικού στο αντιδραστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Ας στρέψουν τα μάτια τους στη Συρία και τη σφαγή που συνεχίζεται κι ας μας μιλήσουν για το ρόλο της βάσης της Σούδας στους βομβαρδισμούς. Κι αν δεν θέλουν να πάνε πιο μακριά, θα δουν την τυφλή βία στην ίδια τους τη χώρα. Θα δουν την τυφλή βία του κεφαλαίου, των μπάτσων, της δικαστικής μαφίας και των φασιστών, που οι ίδιοι κανάκεψαν και τους έβγαλαν από τις τρύπες τους. Την τυφλή βία δεν θα την δουν στις ενέργειές μας, θα την δουν να αντανακλάται στα πρόσωπα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, του Σαχτζάντ Λουκμάν, του Ζακ Κωστόπουλου, του Petrit Zifle, της Αγγελικής Π. και τόσων άλλων ανώνυμων ανθρώπων που ο θάνατός τους έμεινε στην αφάνεια και το σκοτάδι.

    Ας σωπάσουνε λοιπόν για μια στιγμή οι καναλάρχες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι και οι έμμισθοι χαρτογιακάδες τους. Ας σωπάσουνε και θα ακούσουν τη λαϊκή επιδοκιμασία για την ενέργειά μας. Και να είναι σίγουροι πως αργά ή γρήγορα αυτήν την “ελευθερία έκφρασης” που απολαμβάνουν ως ιδεολογικό περίβλημα της ελευθερίας να εκμεταλλεύονται και να λεηλατούν το λαό και τον τόπο, θα τη χάσουν από μια σαρωτική κοινωνική επανάσταση. Θα τη χάσουν μαζί με το μονοπώλιο της βίας που κατέχουν. Θα τη χάσουν όταν όλοι αυτοί που στερούνται την πραγματική ελευθερία στην έκφραση και την αξιοπρέπεια θα αντιληφθούν τη γιγαντιαία δύναμή τους. Όταν οι κολασμένοι της γης διώξουν κλωτσηδόν τα πλουτοκρατικά παράσιτα που τρέφονται σα βδέλες στο σώμα της κοινωνίας και χτίσουν μια καινούρια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Και μόνο τότε η “ελευθερία στην έκφραση” και η “δημοκρατία” από αστικοδημοκρατικό κούφιο κέλυφος θα γεμίσει περιεχόμενο και ζωή.

    Τα ΜΜΕ δεν δημιουργήθηκαν για να “ελέγχουν” την εξουσία, όπως μας πλασάρει η αστικοδημοκρατική μυθολογία. Ως “τέταρτη εξουσία” είναι βασικός πυλώνας της αναπαραγωγής της αστικής εξουσίας, είναι κρατικός ιδεολογικός μηχανισμός, είναι μηχανισμός προστασίας των καπιταλιστικών συμφερόντων και εσχάτως είναι το ίδιο το κεφάλαιο αυτοπροσώπως. Ο ρόλος των ΜΜΕ στην επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας (και κυρίως την τελευταία μνημονιακή οχταετία) είναι καθοριστικός. Στην εμπροσθοφυλακή αυτής της επίθεσης βρίσκεται η φασιστοφυλλάδα Καθημερινή και το φασιστοκάναλο του ΣΚΑΪ. Μια εφημερίδα κι ένα κανάλι που από τις σελίδες και τη συχνότητά του όχι μόνο καθυβρίζουν και συκοφαντούν διαρκώς τους αγώνες των εργαζομένων, όχι μονάχα έχουν μετατραπεί σε αξιότερο πρεσβευτή των ιμπεριαλιστών (ποιος να ξεχάσει το αμίμητο “βάστα γερα Γερούν”;), αλλά ξερνάνε με κάθε τρόπο το δηλητήριο του ακραίου ανταγωνισμού, της αλληλοφαγίας, ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του χυδαίου αντικομμουνισμού και του φασισμού. Κι όλα αυτά συσκευασμένα σε ένα φανταχτερό “ανθρωπιστικό” και “οικολογικό” περιτύλιγμα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τον οχετό που έβγαινε από τα στόματα των Παπαχελά, Κοσιώνη και Πορτοσάλτε, λίγες μόλις ώρες μετά τη δολοφονία του αναρχικού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου; Όταν με ένα νεκρό σύντροφο και την κοινωνία να βράζει αυτά τα ανδρείκελα αθώωναν τον Κορκονέα και ζητούσαν “αποτελεσματική αντιμετώπιση των ταραξιών”; Να θυμηθούμε το διαρκές ξέπλυμα των φασιστών; Την πολιτική νομιμοποίηση και την απόπειρα εξωραϊσμού της Χρυσής Αυγής μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ; Την προτροπή του Μπάμπη Παπαδημητρίου για τη δημιουργία μιας εν δυνάμει κυβερνητικής “σοβαρής Χρυσής Αυγής”; Να θυμηθούμε τις πατρικές νουθεσίες του Πορτοσάλτε προς τον Κασιδιάρη (“Βρείτε τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους”); Την παρουσίαση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ως καυγά για οπαδικές διαφορές; Να θυμηθούμε το ακροδεξιό δηλητήριο που έχυνε για χρόνια μέσα από το ΣΚΑΪ ο ανεκδιήγητος Μπογδάνος; Αυτός που μέχρι και τον Τσολάκογλου επιχείρησε να ξεπλένει, όντας συνεπής με τη γραμμή του διαχρονικού δοσιλογισμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού που προωθεί ο σταθμός στο πλαίσιο της γενικευμένης ιδεολογικής και υλικής επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον της τάξης μας. Ας θυμηθούμε, επίσης, και το χυδαίο ρόλο που έπαιξε ο ΣΚΑΪ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά ΜΜΕ, στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Τα μιντιακά κοράκια όχι μόνο αποπειράθηκαν να νομιμοποιήσουν ηθικά το λιντσάρισμα του Ζακ, αλλά έφτασαν στο σημείο να στήνουν τηλεοπτικά και διαδυκτιακά δημοψηφίσματα που ξέπλεναν τους δολοφόνους, την ίδια ώρα που ηρωοποιούσαν το φασίστα Κατσίφα.

    Ξέρουμε πολύ καλά πως η ενέργειά μας θα σταθεί αφορμή για μια νέα ψευδοκόντρα του Αλαφουζέικου με τη συγκυβέρνηση. Δεν μας απασχολεί καθόλου. Η ψευδεπίγραφη αυτή κόντρα αντανακλά διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μας είναι το ίδιο απεχθή και αποκρουστικά. Είναι μια σύγκρουση που έχει ως μοναδικό επίδικο τη νομή και τον έλεγχο της αστικής εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Παρά τη δημόσια αντιπαράθεσή τους, κυβέρνηση και Αλαφουζέικο στηρίζουν ακριβώς την ίδια πολιτική. Την πολιτική της υλοποίησης των βασικών αξόνων της αστικής στρατηγικής, της πιστής ευθυγράμμισης με τους γενικούς προσανατολισμούς του ελληνικού κεφαλαίου, της παραμονής με κάθε κόστος της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της ακραίας επίθεσης ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, του ξεπουλήματος του τόπου έναντι πινακίου φακής, της μετατροπής της Ελλάδας σε απέραντη βάση και πολεμικό ορμητήριο της Δύσης. Είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, λυσσασμένοι εχθροί του λαού και στόχοι της δίκαιης λαϊκής αντιβίας. Όσο κι αν θέλουν να συγκαλύψουν και οι δυο πλευρές αυτήν την πραγματικότητα πίσω από τόνους κούφιας ρητορικής, δεν μπορούν. Και οι δυο πλευρές έναν εχθρό έχουν απέναντί τους, τον εχθρό-λαό. Κι όσο κι αν κοντράρονται για τα μάτια του κόσμου για τις ανθυπολεπτομέρειες της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής η στόχευσή τους είναι μία και κοινή: το τσάκισμα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    6 Σχόλια

    1. Νομίζω πως όποιος διαβάσει τις γελοίες δικαιολογίες τους απλά θα χάσει τον χρόνο του. Μπορούσε απο την έκρηξη να σκοτωθεί ο οποιοσδήποτε βρισκόταν εκεί μέσα και έξω. Στα κανάλια δεν δουλεύουν μόνο οι δημοσιογράφοι τους οποίους θέλουν να εκδικηθούν. Να βάλουν βόμβα στους πολιτικούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα αλλιώς απλά ας το βουλώσουν και ας βρούνε κάτι δημιουργικό να κάνουν στη ζωή τους οι άχρηστοι. Αν κάποιοι αξίζουν να πεθάνουν αυτοί είναι κυρίως οι προδότες που κυβερνάνε. Αυτές οι κινήσεις ένα πράγμα δείχνουν, πως είναι παρακρατικοί πληρωμένοι, όλα τα άλλα είναι τρίχες κατσαρές.

    2. προκειται για τους ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΤΕΤΟΙΟΥΣ που αυτοεπικαλουνται ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΛΑΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ και που ΜΜΕ αρεσκονται να αναφερονται σε αυτους με το συγκεκριμενο παρατσουκλι.

    3. Ουτε εργατικο , ουτε λαικο κινημα υπαρχει . Η φρασεολογια της προκυρηξης ειναι η ιδια με αυτη της δεκαετιας του ’90. Κανενας δεν θελει να ειναι εργατης , αλλωστε τις χειρονακτικες δουλειες τις εκαναν οι Αλβανοι ηδη απο την προπερασμενη δεκαετια. Ολοι θελουν να παρουν αμαξι σπιτι να κανουν ταξιδια , ειναι στην ανθρωπινη φυση. Τα λεει ο δικος τους ο Καστοριαδης αυτα εδω και 50 χρονια , δεν ειναι καινουργια. Επανασταση δεν προκειται να γινει , ειδαμε και τον γαλλικο Μαη που κατεληξε… Αν πιστευουν οτι πραγματι μπορει να αλλαξει κατι , ας βγουν σε καθε γειτονια , πορτα πορτα , να προτεινουν συμβουλια γειτονιας , μετα συσπειρωση πολλων γειτωνιων να δημιουργηθει κοινη συνειδηση…Απο το να συζητανε μεταξυ τους στις σχολες και στα στεκια… εχουμε βαρεθει.

    4. Στον πρόλογο καλά τα πήγες μετά τα σκατωσες οπότε άχρηστο το κείμενο μπουρδολογια

    5. Βασικα δεν τα λεει και ασχημα ε?….Εχει κανεις κατι να πει?….ααα λεω μηπως εχει….αλλα αυτα για εναν Αλεξανδρο ειναι μεζεδακια….ειναι για καθονται στα δοντια του και να τα κουναει με την οδοντογλυφιδα….θες μια προκυρηξη δικη του…καὶ ἐκ τοῦ θρόνου ἐκπορεύονται
      ἀστραπαὶ καὶ φωναὶ καὶ βρονταί· καὶ ἑπτὰ
      λαμπάδες πυρὸς καιόμεναι ἐνώπιον τοῦ
      θρόνου, αἵ εἰσι τὰ ἑπτὰ πνεύματα τοῦ Θεοῦ·
      4-6 καὶ ἐνώπιον τοῦ θρόνου ὡς θάλασσα
      ὑαλίνῃ, ὁμοίᾳ κρυστάλῳ· καὶ ἐν μέσῳ τοῦ
      θρόνου καὶ κύκλῳ τοῦ θρόνου τέσσαρα ζῷα
      γέμοντα ὀφθαλμῶν ἔμπροσθεν καὶ
      ὄπισθεν·
      4-7 καὶ τὸ ζῷον τὸ πρῶτον ὅμοιον λέοντι,
      καὶ τὸ δεύτερον ζῷον ὅμοιον μόσχῳ καὶ τὸ
      τρίτον ζῷον ἔχον τὸ πρόσωπον ὡς
      ἀνθρώπου, καὶ τὸ τέταρτον ζῷον ὅμοιον
      ἀετῷ πετομένῳ· 4-8 καὶ τὰ τέσσαρα ζῷα, ἓν
      καθ᾿ ἓν αὐτῶν ἔχον ἀνὰ πτέρυγας ἕξ,
      κυκλόθεν καὶ ἔσωθεν γέμουσιν ὀφθαλμῶν,
      καὶ ἀνάπαυσιν οὐκ ἔχουσιν ἡμέρας καὶ
      νυκτὸς λέγοντες· ἅγιος, ἅγιος, ἅγιος Κύριος
      ὁ Θεὸς ὁ παντοκράτωρ, ὁ ἦν καὶ ὁ ὢν καὶ ὁ
      ἐρχόμενος.
      Και είδα, όταν άνοιξε το Αρνίο μια από τις επτά
      σφραγίδες, τότε άκουσα ένα από τα τέσσερα
      όντα τα γεμάτα ζωή να λέει, σαν φωνή (με τη
      δύναμη) βροντής. Έλα.
      6-2 Και είδα, και ιδού ίππος λευκός, και αυτός
      που κάθεται πάνω του να έχει τόξο, και του
      δόθηκε στεφάνι και εξήλθε (εμφανίστηκε στο
      προσκήνιο της ιστορίας) νικώντας και για να
      νικήσει (οριστικά ως το τέλος).
      6-3 Και όταν άνοιξε τη σφραγίδα τη δεύτερη,
      άκουσα το δεύτερο ον, το γεμάτο ζωή, να λέει.
      Έλα.
      6-4 Και εξήλθε (εμφανίστηκε στο προσκήνιο της
      ιστορίας) άλλος ίππος, κοκκινωπός, και σ’ αυτόν
      που κάθεται πάνω του δόθηκε να πάρει την
      ειρήνη από τη γη και να αλληλοσφαχτούν· και
      του δόθηκε μεγάλη μάχαιρα.
      6-5 Και όταν άνοιξε τη σφραγίδα την τρίτη,
      άκουσα το τρίτο ον το γεμάτο ζωή να λέει. Έλα.
      Και είδα, και ιδού ίππος μαύρος, και αυτός που
      κάθεται πάνω του να έχει ζυγαριά στο χέρι του.
      6-6 Και άκουσα σαν μια φωνή από το μέσο των
      τεσσάρων γεμάτων ζωή όντων να λέει. Ένας
      χοίνικας σιτάρι για ένα δηνάριο, και τρεις χοίνικες
      κριθάρι για ένα δηνάριο· αλλά το λάδι και το
      κρασί μην τα πειράξεις.

    6. Πω πω δεν βαριουνται να γραφουν ολες αυτες τις @@ες?το ρετσινόλαδο δεν το γλυτωνουν

    Comments are closed.