ΦΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

    Κοινοποίηση:
    ????????????????????????????????????

    Μία ημέρα μετά τον φονικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στη 1:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής και στοίχισε την ζωή σε δυο τουρίστες, οι κάτοικοι της Κω προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, να επιστρέψουν στην κανονικότητα της καθημερινότητας τους και οι τουρίστες να συνεχίσουν ομαλά τις διακοπές τους στο ελληνικό νησί.

     

    Ωστόσο, οι μετασεισμικές δονήσεις, οι μεγάλες ζημιές, αλλά και οι ανθρώπινες απώλειες στοιχειώνουν την ατμόσφαιρα.

    Περίπου έναν αιώνα ζωής είχε το μπαρ που κατέρρευσε στην Κω, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους που είχαν επισκεφτεί το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και τίποτα δεν προμήνυε τον άδικο χαμό τους. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του εργαζόμενου Σουηδού μπάρμπαν σε παρακείμενο κλαμπ, που είδε μπροστά στα μάτια του να καταρρέει ο τοίχος και να καταπλακώνει τους δυο άνδρες.

    ????????????????????????????????????

    Η περιγραφή του προκαλεί ανατριχίλα: «Καθόμουν και ξαφνικά ένιωσα το πάτωμα να τραντάζεται και τότε έπεσαν πάνω μου 20 μπουκάλια βότκα. Αμέσως κόπηκε το ρεύμα σε όλο τον δρόμο και όλοι έτρεξαν προς την παραλία. Ήρθα από το μαγαζί που εργαζόμουν στο μπαρ που κατέρρευσε και είδα 4-5- ανθρώπους, το πόδι του ενός του ενός είχε κοπεί και ένας άλλος ήταν νεκρός. Έβγαλα το πουκάμισό μου και κάλυψα το κεφάλι του. Μετά το βάλαμε στα πόδια».
    .
    Μία πολυκατοικία βυθίστηκε σαν χάρτινος πύργος με τον πρώτο όροφο να καταπλακώνει κυριολεκτικά το ισόγειο «Στις μία και μισή το βράδυ ένιωσα το κτίριο να ισοπεδώνεται. Έσπασαν οι κολώνες και από τον πρώτο όροφο φτάσαμε στο ισόγειο. Κόπηκαν σαν χαρτί οι κολόνες», περιγράφει σοκαρισμένος ο ιδιοκτήτης που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στον πρώτο όροφο. « Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έγιναν όλα» καταλήγει.

    ????????????????????????????????????

    Κάτοικος της Κω περιγράφει πόσο έντονος ήταν ο σεισμός και το βουητό του« Ήταν τόσο έντονο το βουητό… Πέφτανε πιάτα, ποτήρια, τηλεοράσεις. Πανικός! Φοβηθήκαμε. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε και προς τα πού να πάμε. Είχαμε μπει κάτω από τραπέζια και κουφώματα. Ήταν τόσο έντονος ο σεισμός που είχα κλείσει τα μάτια και από τους θορύβους που έσπαγαν τα πάντα γύρω μου νόμιζα ότι θα πέσει το σπίτι και θα με πλακώσει. Άνοιξα τα μάτια μου και ευχαρίστησα την Παναγιά που ζω».

    ????????????????????????????????????

    Ο τραγικός απολογισμός του φονικού σεισμού

    Ο τραγικός απολογισμός από το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 100 να τραυματιστούν.

    Τα δύο θύματα της φονικής σεισμικής δόνησης είναι υπήκοοι Σουηδίας και Τουρκίας, ο πρώτος 27 ετών και 39 ο δεύτερος. Ακόμη επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια. Οι τέσσερις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης. Οι τέσσερις που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη -δύο Έλληνες και δύο ξένοι- διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στο Βενιζέλειο. Οι δύο ξένοι τουρίστες ηλικίας 23 και 21 ετών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και τα επόμενα εικοσιτετράωρα κρίνονται κρίσιμα για τη πορεία της υγείας τους ενώ ο ένας από τους δύο υπέστη ακρωτηριασμό των κάτω άκρων. Ο 37χρονος Έλληνας έχει χάσει το δεξί του μάτι, ενώ η 28χρονη κοπέλα έχει κάταγμα στο δεξί πόδι.

    4186613

    Οι άλλοι τρεις, ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μία Σκανδιναβή, μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο στην Αθήνα. Ο Έλληνας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να χειρουργηθεί καθώς έχει τραυματιστεί στον ώμο και την λεκάνη.

    Το λιμάνι κόπηκε στη μέση – Μάχη για να αποκατασταθούν οι βλάβες

    Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και προς το παρόν είναι ανενεργό.

    4186523

    Με εντολή του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση, από την Παρασκευή και μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στο νησί, οι μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της Κω με τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα είναι δωρεάν.

    Συγκλονίζει η μαρτυρία θαμώνα του μοιραίου μπαρ που κατέρρευσε λίγα λεπτά μετά τον φονικό σεισμό

    Το ρολόι δείχνει 01:25 ο Νίκος Καραγιαννίδης, θαμώνας του White Corner κάθεται δίπλα στον dj και πίνει το ποτό του. Στο μαγαζί συνήθιζε να πηγαίνει συχνά αφού εκεί δουλεύει η κόρη του ενώ παράλληλα διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη. «Δούλευε η κόρη μου στο μαγαζί και είμαι και πολύ φίλος και με τον ιδιοκτήτη. Ήμουν εκεί χθες το βράδυ, καθόμουν δίπλα στον dj. Κάποια στιγμή έφυγα πήγα στο απέναντι μαγαζί να βρω την σύζυγό μου. Δεν προλάβαμε να πούμε δύο κουβέντες και ξεκίνησε να κουνιέται ολόκληρο το νησί».

    4186610

    Οι σκηνές που θα ακολουθήσουν θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του: «Έφευγαν μπουκάλια μέσα από το μαγαζί. Βγαίνοντας έξω η μία πλευρά από το White Corner είχε πέσει όλη. Κάτω από τα τούβλα και τα μπάζα υπήρχαν δύο νεκροί. Αυτοί κάθονταν σε κάποια σταντ έξω από το μαγαζί και έπεσε από πάνω τους το ντουβάρι και τους πλάκωσε. Στο μισό μέτρο υπήρχαν σοβαρά τραυματισμένοι . Ήταν και οι δύο πόρτες του μαγαζιού ανοιχτές, μέσα σε ένα λεπτό είχε αδειάσει. Ότι κακό έγινε, έγινε έξω από κάποιους τουρίστες που δεν είχαν ξαναζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο, είχαν πάθει σοκ» περιγράφει συγκλονισμένος.

    Ο τοίχος του μπαρ έχει καταρρεύσει και τα συντρίμμια πέφτουν πάνω στον κόσμο που διασκεδάζει εκείνη την ώρα στο νυχτερινό μαγαζί του νησιού. Ανάμεσα στα μπάζα βρίσκονταν τα άψυχα σώματα των δύο τουριστών που είχαν έρθει στη χώρα μας για διακοπές αλλά η μοίρα φαίνεται πως είχε άλλα σχέδια γι’ αυτούς.

    4186524

    «Όχι μόνο εγώ, όλοι οι άνθρωποι που ήμασταν εκεί προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε αλλά δεν κατέστη δυνατό. Βγάλαμε τον άντρα που ακρωτηριάστηκε στα πόδια. Το ΕΚΑΒ δεν καθυστέρησε καθόλου να έρθει. Πήραν πρώτα τους σοβαρά τραυματισμένους, με τα κομμένα πόδια και τα σπασμένα κεφάλια και μετά επέστρεψαν και πήραν τους νεκρούς».

    Χαροπαλεύουν δύο από τους τραυματίες

    Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,6 βαθμών ρίχτερ στην Κω και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C130 στο νησί.

    4186609

    Για την κατάσταση των τραυματιών το νοσοκομείο σε ανακοίνωση του αναφέρει:

    «Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

    Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

    Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.

    Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

    Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».

    4186527

    Αγωνία τώρα και για τον τουρισμό

    Την εικόνα ότι δεκάδες Βρετανοί τουρίστες εγκαταλείπουν την Κω που χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό, μεταφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας κυρίως βαρύτητα στην κατάσταση που επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού.

    4186608

    Ωστόσο, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Κω έχουν διαφορετική εικόνα, είναι ψύχραιμοι και μιλούν για μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό.

    4186574

    Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν τρεις υπουργοί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης σχετικά με το σεισμό στην Κω. «Η Κως είναι ασφαλής, οι τουρίστες πρέπει να συνεχίσουν τις διακοπές τους και οι ντόπιοι τη ζωή τους όπως την είχαν προγραμματίσει» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενημερώνοντας ότι μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, τα πλοία που φτάνουν από τον Πειραιά, θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Κεφάλου.

    Καταστροφές σε πολλά αρχαιολογικά μνημεία του νησιού

    Ζημιές σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε διαπίστωσε το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε στο νησί της Κω σήμερα το πρωί.

    ????????????????????????????????????

    «Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες» πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

    Επίσης, αναφέρεται ότι «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».
    4186582
    Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου. Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.

    4186580

    Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις δημοτικές αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω. «Το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ που επισκέφθηκε το νησί μετά τον σεισμό αποτελούμενο από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, την προϊσταμένη, μηχανικούς και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, πραγματοποίησε αυτοψία στο Μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς, στην Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία, στα Οθωμανικά τεμένη Γαζή Χασάν Πασά και Ντεφτερντάρ, στις Μεσαιωνικές Οχυρώσεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, στις αρχαιολογικές αποθήκες της ΕΦΑ Δωδεκανήσου και στα υπόλοιπα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω», αναφέρει η ανακοίνωση.

    4186579

    Ανάμεσα στις υλικές ζημιές που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός καταγράφονται και εκείνες του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου όπου κατέρρευσε το Ιερό, του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής και του Ιερού ναού Αγίων Πάντων.
    Στο νησί έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή εκτεταμένοι έλεγχοι για την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να ομαλοποιηθεί γρήγορα η καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.

    4186575

    4186578

    Φωτό: eurokinissi

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: