29/03/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

ΤΑ ΦΤΥΣΑΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ!- ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ!!!- ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ…. (UPD) (ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

Κοινοποίηση:
ΑΤΤΙΚΗ7

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από τα πύρινα μέτωπα της ανατολικής Αττικής, στις οποίες καταγράφεται η ανθρώπινη πλευρά και η κόπωση των πυροσβεστών μετά από την τριήμερη μάχη με τις φλόγες. 

Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου, ένας πυροσβέστης προσπαθεί να πάρει μερικές ανάσες. Κάνει ένα μίνι διάλειμμα βάζοντας παγωμένο μπουκάλι νερό στο κεφάλι του για να δροσιστεί, αφού προηγουμένως έχει δώσει μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Μετόχι. Συγκλονίζει η φωτογραφία του Reuters:

Σε άλλη φωτογραφία του διεθνούς πρακτορείου, πυροσβέστης είναι σε απόσταση αναπνοής από τις φλόγες, όμως βρίσκει τη ψυχραιμία να σώζει τη ζωή του πτηνού, το οποίο, μάλιστα, κρατά με τρόπο ούτως ώστε να μην πληγωθεί.

Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει μοναδικά τις στιγμές των πυροσβεστών κατά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν.

Δείτε το βίντεο με τις υπερπροσπάθειες των πυροσβεστών 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μια συγκλονιστική φωτογραφία από την μεγάλη μάχη με τις φλόγες στην Ανατολική Αττική κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.  

Η εικόνα δείχνει ένα αεροπλάνο Canadair να επιχειρεί σε πολύ χαμηλό ύψος,  με τους πιλότους να ρισκάρουν ακόμα και την ζωή τους, ώστε να καταφέρουν μια αποτελεσματική ρίψη νερού στην μεγάλη φωτιά που καίει εδώ και τρεις μέρες στην Ανατολική Αττική.

Οι πιλότοι των Canadair με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής πετούν πολύ χαμηλά μέσα στην φωτιά, ενώ οι τεχνικοί της πολεμικής αεροπορίας προσπαθούν να επισκευάσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αεροσκάφη, με τις δυνάμεις της αεροπυρόσβεσης να έχουν φτάσει στα όρια τους.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να έχει εγκαίρως έτοιμο τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, να έχει νοικιάσει επαρκή αριθμό ελικοπτέρων και βεβαίως να έχει εξοπλίσει τις επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος φάνηκε από τις πρώτες μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα και αναδείχθηκε ιδιαιτέρως μέσα από τις φλόγες που έκαψαν τον Κάλαμο, το Καπανδρίτι και τον Βαρνάβα.

Το βάρος της κατάσβεσης των πυρκαγιών σηκώνουν στο μεγαλύτερο μέρος τα πτητικά μέσα και οι αριθμοί δείχνουν πώς η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα αρμόδια υπουργεία, το Εθνικής Άμυνας και το Προστασίας του Πολίτη δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμα να αντιμετωπίσουν μεγάλες φωτιές, αν και από νωρίς το καλοκαίρι φάνηκε πώς η χρονιά θα είναι δύσκολη.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει μέτρο σύγκρισης με το 2007. Το έτος εκείνο έχει καταγραφεί στην ιστορία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν και έχει επίσης αποδειχθεί πώς οι φωτιές λειτούργησαν ως μέτρο ανατροπής της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Επανερχόμαστε στους αριθμούς σήμερα. Από τα 18 συνολικά «Καναντέρ» που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία τα 5 (3 CL-215 και 2 CL-415) βρίσκονται από τον χειμώνα στην ΕΑΒ για επισκευή. Εδώ θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να μπαίνουν για επισκευή τον χειμώνα και να μην είναι έτοιμα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Πόσο μάλλον σήμερα, μέσα Αυγούστου.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς είχαν αποδεσμευτεί κονδύλια προς την ΕΑΒ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου τα αεροσκάφη να είναι εγκαίρως έτοιμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Μετά βίας παραδόθηκε ένας αριθμός αεροσκαφών στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Τα υπόλοιπα ανέλαβαν να τα επισκευάσουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλά τι να κάνουν οι άνθρωποι σε αεροσκάφη 40 και πλέον χρόνων;

Ο συνολικός στόλος των «Καναντέρ» που υποτίθεται πώς είναι «ετοιμοπόλεμα» πέφτει λοιπόν στα συνολικά 13 CL-215 και CL-415. Και πάλι ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός αφού τα αεροσκάφη βγάζουν συνεχώς βλάβες μετά από λίγες ώρες πτήσης ή μπαίνουν στο συνεργείο για συντήρηση και επισκευή. Ο μέγιστος αριθμός αεροσκαφών που μπορεί να είναι επιχειρησιακά και έχει επιτευχθεί είναι 8-9.

Στη φωτιά της Αττικής τα περισσότερα που επιχείρησαν ήταν 4 «Καναντέρ». Για το μεγαλύτερο διάστημα ήταν 2 ή το πολύ 3. Τα αεροσκάφη προσγειώνονταν στη βάση της Ελευσίνας και οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας έδιναν και την ψυχή τους με στόχο να καταφέρουν να επισκευάσουν άμεσα κάποιο για να ξαναμπεί στη μάχη με τις φλόγες (αν είχε μικρό πρόβλημα, όπως στη θυρίδα, γιατί αν επρόκειτο για κινητήρα τότε η επισκευή χρειάζεται έως και ημέρες).

Το πύρινο μέτωπο στο Κάλαμο, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και αντιμετωπίσιμο σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον αέρα, αφού η φωτιά έκαιγε σε χαράδρες και περιοχές δύσβατες που ήταν δύσκολο να φθάσουν τα επίγεια μέσα. Με τα 3-4 «Καναντέρ» λοιπόν ήταν αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο τις πρώτες ώρες και χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά και κατοικίες έγιναν στάχτη.

Τα φτερά των εναέριων πυροσβεστικών μέσων ήταν «πληγωμένα» από τις προηγούμενες ημέρες, αφού οι φωτιές στη Ζάκυνθο, στην Πελοπόννησο, ακόμη και στην Αλβανία ανάγκασαν τα «Καναντέρ» να βάλουν αρκετές ώρες πτήσης και να καθηλωθούν για επισκευή ή συντήρηση.

Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί δικαιολογία. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι δεδομένη, όπως δεδομένο είναι ότι τα αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και συντονίζει στην κατάσβεση των πυρκαγιών το Πυροσβεστικό Σώμα είναι απαρχαιωμένα, αναποτελεσματικά και πλέον επικίνδυνα για τους ανθρώπους που τα πετάνε.

Κατ’ αρχήν θα έπρεπε τα αρμόδια υπουργεία να έχουν μεριμνήσει έτσι ώστε τα πτητικά μέσα να είναι όλα επιχειρησιακά στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και κάποια στιγμή να γίνει ένας προγραμματισμός για ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Δεν μπορεί να πετάνε ακόμη τα CL-215 που είναι αεροσκάφη άνω των 40 χρόνων.

Οι χειριστές που τα πετάνε είναι πραγματικά ήρωες. Με αυταπάρνηση και με κίνδυνο τις ζωές τους τα απογειώνουν και πραγματοποιούν ρίψεις νερού υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκεί κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά οι κινητήρες του CL-215 θα αντέξουν να βγει και πάλι το αεροσκάφος από τη χαράδρα ή αν θα συμβεί το μοιραίο. Οι πιλότοι παίζουν πραγματικά την ζωή του κορώνα-γράμματα.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση για τα CL-415 αλλά και αυτά πλέον έχουν βάλει πολλές ώρες. Το βάρος έπεσε σε αυτά λόγω των μεγαλύτερων δυνατοτήτων τους (από τον μεγαλύτερο όγκο νερού έως και τους πιο ισχυρούς κινητήρες) με συνέπεια να έχουν επίσης καταπονηθεί.

Τί να κάνουν οι τεχνικοί και οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας; Καθημερινά δίνουν και αυτοί την δική τους μάχη στα υπόστεγα της 112 Πτέρυγας Μάχης στην Ελευσίνα αλλά όταν δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, είτε λόγω παλαιότητας είτε ελλείψει κονδυλίων, έχουν γίνει πατέντες για να ξεπεραστούν προβλήματα και τα δομικά προβλήματα είναι τεράστια όπως και τα μηχανικά τί να κάνουν; Θαύματα δεν γίνονται. Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση πριν είναι αργά…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

  1. Εγω περιμενω το μαλακα αριστερο αναρχικο που θα σχολιασει τη τελευταια φωτο με τους δυο πυροσβεστες που καθονται…ολο κ καποιος θα βρεθει να πει οτι τα ξυνουν…τοσο μαλακες ειμαστε δυστυχως πια

    1. ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΑΒΛΑΔΟΡΟΙ !!!!!
      Εχεις παιξει ταβλι με πυροσβεστη;
      Μη το κανεις ειναι τσοντα αραπης με βρεφος(το βρεφος εσυ)
      Δε πιανονται !!!
      Βεβαια ενα μηνακο τον πινουν ασυστολα να το λεμε κι αυτο

  2. Αν ακόμα δεν έχουμε γίνει στάχτη αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία,Στην αυταπάρνηση και στο φιλότιμο των πυροσβεστών.το ότι ακόμα δεν μας έχουν σφάξει ακόμα όλους με τοσα εγκληματικά στοιχεία που εχουν εισάγει οι “ανθρωπιστές” κυβερνώντες αυτό οφείλεται ακόμα στην αυτοθυσία και στο φιλότιμο των αστυνομικών.Και όλα αυτά γίνονται γιατί απλά δεν είμαστε κράτος αλλά μια αποικία χρέους την οποία ελέγχουν οι ξένοι με την αρωγή των εγχώριων προδοτών.Γι αυτό όταν θα έρθουν οι επόμενες εκλογές και αν υπάρχουμε ακόμα προσέξτε τι θα ψηφίσετε σκεπτόμενοι αν θέλετε μια Ελλάδα ελεύθερη ή να είστε οι ραγιάδες του 21ου αιώνα………

    1. Λυπάμαι που θα στο πω, αλλα με τις εκλογές δεν λύνεται τιποτα. Οτι κι αν ψηφισουμε εμεις, αυτοι θα βγάλουν αυτον που θελουν. Ααααλλο πράγμα χρειάζεται, αλλα γι αυτο πρεπει να εχουμε αρχιδ@, κατι που προφανώς δεν εχουμε.

  3. οΙ ΠΟΡΝΕς ΤΣΙΠΡΑς-ΚΑΜΜΕΝΟς -ΔΟΥΡΟΥ-ΤΟΣΚΑς-ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ κοιμουνται απο το πολυ μαστουρωμα????????????
    Οι πυροσβεστες δεν εχουν αναγκη υπνου κ αναπαυσης?
    Ας τα εγκαταλειψουν ολα ,να παει συσσωμη η Βουλη να σβηνει τις φωτιες.,αλλωστε για να υπηρετουν τον λαο τους εκλεξατε κ οχι να τον βασανιζουν-τιμωρουν

  4. Ο ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ,ΠΙΛΟΤΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ ΜΠΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ?ΟΕΟ?

  5. Με κάθε μεγάλη πυρκαγιά αρχίζουν οι συζητήσεις και τα ρεπορτάζ γύρω από τον αριθμό και την παλαιότητα των πυροσβεστικών αεροπλάνων που διαθέτει η Ελλάδα.Το μόνο ερώτημα όμως που δεν βλέπω να τίθεται από κανέναν είναι το εξής:Εάν δεν είχαμε πετάξει κοντά 2 δις ευρώ,μόνο για έναν χρόνο,για τους λαθρομετανάστες,πόσα ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ καναντέρ θα μπορούσαμε να πάρουμε(κόστος καναντέρ 28 εκατομμύρια);Ακολούθως,πόσα στρέμματα δάσους ΔΕΝ θα είχαν καεί;Πόσοι Έλληνες ΔΕΝ θα έβλεπαν την φωτιά να καταστρέφει τα σπίτια τους;
    Υ.Γ.1) Όταν λοιπόν ο επόμενος “φιλάνθρωπος αντιρατσιστής” σας μιλήσει για τους “κακόμοιρους λαθρομετανάστες” μιλήστε του για τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν και για τους κακόμοιρους Έλληνες που έχασαν τις περιουσίες τους από την φωτιά.
    Υ.Γ.2) Μιλώντας για κακόμοιρους Έλληνες,οι σεισμόπληκτοι στην Κω ακόμη κοιμούνται στον δρόμο και γι αυτούς το κράτος δεν έχει να προσφέρει ούτε ένα αντίσκηνο!

  6. Ο Θεός να τους βοηθήσει και να τους εχει καλα και να μας λυπηθεί ολους. Δεν ξερω τι αλλο να πω.

  7. Αν ήξερες, τι ζέστη κάνει μέσα στο Canadair!!!
    Δεν περιγράφεται…………..Όντως δεν υπάρχουν λόγια…….με αυτά τα σαράβαλα!
    Ένα κάρο δισεκατομμύρια και δεν μπορούν να εξοπλιστούν με νεότερου τύπου Canadair!!!
    Αλήτες, κάθε χρόνο τα ίδια!!! Πηγαίνετε ρε…………..κάντε ορδές στις προεκλογικές εκστρατείες, βαράτε παλαμάκια στις μπούρδες που σας λένε……για να μην σας κόψουν τις πετσοκομμένες-χαρτζιλίκι συντάξεις!!! Είστε η μεγαλύτερη αιτία, δεν ψάχνουμε να βρούμε τους υπεύθυνους, γνωρίζουμε ποιοι είναι, αλλά έχετε βάλει κι εσείς ένα μεγάλο λιθαράκι σε αυτό το μπάχαλο!!! Μόλις κατακαούν όλες αυτές οι δασικές εκτάσεις, ξαφνικά ξεφυτρώνουν από το πουθενά, θεμέλια, καλώδια, νερό, σπίτια!!! Και μην μου πείτε πώς αυτοί που χτίσανε είναι μόνο πολιτικοί και επιχειρηματίες…..είναι και απλοί πολίτες! Ανατρέξτε στο παρελθόν και συγκρίνετε από μόνοι σας. Το googlemaps θα σας ανοίξει τα μάτια.
    Μέχρι το 2009 όταν ο Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές, κέρδιζαν τις εκλογές με απίστευτα ποσοστά και από τα δύο κόμματα, στο 90%, αν αυτό το υπολογίσουμε πληθυσμιακά, μιλάμε για 8,5 με 9 εκατομμύρια ψηφοφόρους…..ξαφνικά αυτοί που πήγαν, τους κατάπιε η Γη;;;;
    Καλό κουράγιο στους πυροσβέστες και σε όσους συνδράμουν έστω και με ένα κομμάτι κλαδί.

  8. Οι Πολιτικοί είναι Ανθελληνες Προδότες μόνο το χρήμα τούς νοιάζει..

  9. Όσοι οδηγούμε ή πιλοτάρουμε στρατιωτικά οχήματα, ξέρουμε καλύτερα!!!

Comments are closed.