«ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ»

    Κοινοποίηση:
    ΜΕΡΚΕΛ1

    Τα δύσκολα έχουν ξεκινήσει για την Άγκελα Μέρκελ μετά την αποτυχία των διερευνητικών επαφών για κυβέρνηση Τζαμάικα. Για γερμανικό Brexit κάνει λόγο ο Τύπος καταλογίζοντας και στα 4 κόμματα τακτικισμούς και έλλειψη ευθύνης, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

    «Βρισκόμασταν στην τελική ευθεία» των διερευνητικών συνομιλιών για τον συνασπισμό «Τζαμάικα», δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στους Φιλελεύθερους. Δήλωσε δε «πολύ επιφυλακτική» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσε τις νέες εκλογές, στις οποίες και θα ήθελε να είναι εκ νέου υποψήφια για την Καγκελαρία.

    «Είναι βεβαίως λυπηρό ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα απόψε στην εκπομπή «Brennpunkt» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών στο FDP. Σέβομαι φυσικά την απόφασή τους, όσο και αν λυπάμαι, δήλωσε και ανέφερε ότι ήδη από το πρωί της Κυριακής υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για την αποχώρηση του FDP. «Από την σκοπιά μου, θεωρώ ότι βρισκόμασταν στην τελική ευθεία και είχαμε πετύχει πάρα πολλά για τους ψηφοφόρους», επισήμανε η Καγκελάριος και τόνισε ότι υπήρχε συμφωνία και σε πολλά ζητήματα που έθεσε το FDP, όπως ο φόρος αλληλεγγύης.

    «Θα απαλλάσσαμε το 75% των πολιτών από τον φόρο», εξήγησε και ανέφερε ότι ακόμη και στο θέμα της μετανάστευσης που χώριζε τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) από τους Πράσινους, υπήρξε μεγάλη προσέγγιση. Σε αυτό το σημείο η κυρία Μέρκελ επαίνεσε τους Πράσινους, οι οποίοι, όπως είπε, σε πολλά θέματα κινήθηκαν προς την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης. Οικοδομήθηκε σχέση εμπιστοσύνης, κάτι που επίσης χρειάστηκε χρόνο, πρόσθεσε, ενώ σε ό,τι αφορά το δικό της κόμμα και το CSU, υποστήριξε ότι μετακινήθηκαν σε πολλά θέματα – «κάναμε επαναστατικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά – και «επί της ουσίας (η συμφωνία) φαινόταν εφικτή».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν νέες εκλογές ή αν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα προσκληθούν για μια ακόμη φορά σε διερευνητικές συνομιλίες για «μεγάλο συνασπισμό» ή ακόμη και αν θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, η ‘Αγγελα Μέρκελ παρέπεμψε στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και κατόπιν θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις. Η ίδια πάντως δήλωσε «πολύ επιφυλακτική» για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσε τη νέα προσφυγή στις κάλπες. «Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά τον δρόμο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Δεν ήταν στον σχεδιασμό μου, αλλά τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ο δρόμος των νέων εκλογών είναι ένας και ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας είναι για μια σταθερή χώρα ένας άλλος δρόμος, τον οποίο πρέπει να σκεφτεί κανείς πολύ προσεκτικά. Δεν θέλω απόψε να πω “ποτέ”, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική και πιστεύω ότι οι νέες εκλογές θα ήταν ο καλύτερος δρόμος», δήλωσε και, ερωτηθείσα αν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφια Καγκελάριος, απάντησε καταφατικά. Πριν από έναν χρόνο ανακοίνωσα ότι θα είμαι υποψήφια για μια ακόμη θητεία. “Θα ήταν αστείο αν μετά την αποχώρηση του FDP από τις διαπραγματεύσεις αποχωρούσα κι εγώ και δυο μήνες μετά τις εκλογές έλεγα στους ψηφοφόρους «αυτό δεν ισχύει πια»”, δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά το SPD, η Καγκελάριος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί για έναν νέο «μεγάλο» συνασπισμό, δήλωσε ωστόσο κατανόηση και σεβασμό για τις θέσεις του και κατέληξε λέγοντας ότι θα περιμένει την έκβαση των συνομιλιών του Προέδρου με τον Αρχηγό του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. ΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΡΑΔΙΚΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΧΙΑ .

    2. ΜΕΡΚΕΛ!!!!!!! ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ?
      ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ!

      1. Ναι ειμαι. Γι αυτό κάτσε σούζα τώρα και μην βγάλεις αχνα! Σουτ και προσοχη!

    Comments are closed.