ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ Η ΑΤΤΙΚΗ! ΝΕΚΡΟΙ, ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ – ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ- ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

    Κοινοποίηση:
    0000000

    Κλειστά θα είναι σήμερα, για προληπτικούς λόγους, όλα τα σχολεία στην Αττική μετά και τη δύσκολη νύχτα που πέρασε το λεκανοπέδιο, με σφοδρές επαναλαμβανόμενες καταιγίδες που έπληξαν όλες τις περιοχές με ιδιαίτερη ένταση.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση στην ανατολική Αττική και στα νότια προάστια, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων. Δύσκολη ήταν η νύχτα και στη δυτική Αττική, όπου ευτυχώς όμως δεν εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα επιδείνωναν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μάνδρα.


    Η απειλή του «Ζήνωνα»

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα χτύπησαν όμως και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, από άκρη σε άκρη. Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η κακοκαιρία στην Πιερία, όπου επίσης τα σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα. Το πρόβλημα, ωστόσο, που απασχολεί την Πολιτική Προστασία και τις Αρχές είναι η εξέλιξη του συστήματος «Ζήνων», το οποίο έχει σχηματιστεί μεταξύ Σικελίας και Ιονίου.

    Η εξέλιξη της πορείας του «Ζήνωνα» θα είναι βραδεία, με μεγάλο όγκο βροχοπτώσεων και ισχυρούς ανέμους, ενώ η έντασή του θα διατηρηθεί τουλάχιστον για δύο ημέρεςΠρόκειται για τυπικό μεσογειακό κυκλώνα (medi-cane), ο οποίος κινείται βορειοανατολικά και αναμένεται να πλήξει τη νοτιοδυτική Ελλάδα κατά το μεσημέρι της Παρασκευής. Η εξέλιξη της πορείας του «Ζήνωνα» θα είναι βραδεία, με μεγάλο όγκο βροχοπτώσεων και ισχυρούς ανέμους, ενώ η έντασή του θα διατηρηθεί τουλάχιστον για δύο ημέρες.

    Το ζήτημα που προκύπτει για τις ήδη πληγείσες περιοχές της δυτικής Αττικής είναι το εάν ή όχι ο «Ζήνων» θα χτυπήσει με όλη του τη δύναμη το λεκανοπέδιο από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου ή εάν θα κινηθεί νοτιότερα, περνώντας πάνω από την Πελοπόννησο και στη συνέχεια με ανατολική βορειοανατολική πορεία θα κινηθεί προς τις Κυκλάδες, βόρειες Σποράδες, δυτική Κρήτη, ανατολικό Αιγαίο και Τουρκία.

    Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή και η επιδρομή του «Ζήνωνα» καταγράφεται λεπτομερώς στις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

    Όλη η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες και ανάλυση του φαινομένου «Ζήνωνα»

    Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και Hurricanes, οι οποίοι συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

    Στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες βλέπουμε την εξέλιξη της διαταραχής που μας επηρεάζει.

    Παρατηρούμε ένα σύνολο διαταραχών που προπορεύονται του ψυχρού μετώπου και συνοδεύονται από ιδιαίτερα ασταθείς αέριες μάζες, οι οποίες επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου-ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας – δυτικού Αιγαίου και της κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, δημιουργείται σύσφιγξη πάνω από την ίδια περιοχή.

    Με βάση τα παραπάνω, περιμένουμε επιδείνωση του καιρού με διαδοχικά κύματα ισχυρών έως πολύ ισχυρών καταιγίδων, οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το Μυρτώο πέλαγος, τον Σαρωνικό κόλπο, την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τις δυτικές Κυκλάδες, τις Σποράδες και τη Μαγνησία.

    Ισχυρές βροχές μεγάλης διάρκειας αναμένονται στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, κοντά στον δυτικό Θερμαϊκό κόλπο, δηλαδή στους Νομούς Πιερίας, Πέλλης, Λαρίσης και Ημαθίας. Στα παράκτια και τα ανοιχτά του Θερμαϊκού αναμένονται επίσης ισχυρότατες καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από:

    – μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων

    – χαλάζι μέτριου ή μεγάλου διαμετρήματος

    -θυελλώδεις ανέμους

    -υδροσίφωνες ή ανεμοστρόβιλους.

    Στο διάστημα 00.00-12.00 της Παρασκευής θα συνεχιστεί η έντονη κακοκαιρία στην ανατολική Ελλάδα, με τις καταιγίδες ωστόσο να εξομαλύνονται σε πρώτη φάση. Νέα ζώνη έντονων καταιγίδων αναμένεται στο νότιο Ιόνιο και στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, η οποία στη συνέχεια θα κινηθεί ανατολικά, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει με την ίδια ένταση τις προαναφερθείσες περιοχές της Στερεάς – Θεσσαλίας. Παρ’ όλα αυτά, θα συνεχιστούν οι παροδικά ισχυρές βροχές στα περισσότερα τμήματα.

    Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι ιδιαίτερα αυξημένος, με αρκετές περιοχές να επιβαρύνονται από τη μεγάλη διάρκεια των βροχοπτώσεων.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: