ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

    Κοινοποίηση:
    ραγδαιες-620x345

    Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν να χάνει την αυτοδυναμία και η κυριαρχία του να τρεκλίζει επικίνδυνα δεχόμενος σε λίγες ώρες 2 «μαχαιριές» τόσο από την «Λύκαινα», Μεράλ Αξενέρ, όσο και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους ( Moody’s, S&P) οι οποίοι τον πέταξαν στα «σκουπίδια».

    Πλέον, σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, με τον νυν πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αισθάνεται ιδιαίτερα ανήσυχος, με φόντο τις δημοσκοπήσεις που, αν και τον δείχνουν να εξασφαλίζει την πρωτιά, αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Προκειμένου να διασωθεί ο Ερντογάν, στην αρχή της εβδομάδας προχώρησε σε μιαν άκρως ψηφοθηρική κίνηση, ενόψει των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου, όταν ανακοίνωσε ότι θα αποσταλούν επιταγές αξίας περίπου 200 ευρώ η μία σε τουλάχιστον 12 εκατ. Τούρκους συνταξιούχους. Το μέτρο θα κοστίσει στο τουρκικό κράτος περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Ετσι, βαθαίνει το ρήγμα στην Τουρκία τόσο σε πολιτικό όσο και πολύ περισσότερο σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης συνασπίστηκαν κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εκλογικών του συνεταίρων, των εθνικιστικών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου.

    Πλέον όλα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η εκλογική διαδικασία, όποτε και αν γίνει αυτή, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι για τον «Σουλτάνο» Ερντογάν αφού εκτός του μετώπου και της καχυποψίας που αντιμετωπίζει από το εξωτερικό, σταδιακά διαμορφώνεται και ένα σημαντικό πολιτικό μέτωπο εναντίον του και εντός της Τουρκίας.

    Αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δει στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές ότι στις δημοσκοπήσεις δεν εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία, τότε ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» προς συμφέρον του απόφαση του δικαστηρίου που θα ακυρώνει τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών, αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet.

    Συγκεκριμένα, το κόμμα των κεμαλιστών, το CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει καταθέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για ακύρωση των εκλογών. Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί την Τετάρτη, όμως δεν αναμένεται να προκύψει απόφαση άμεσα.

    Στα δύο η Τουρκία – Ολοι εναντίον Ρ.Τ.Ερντογάν

    Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έρχεται ως απάντηση στην εκλογική συνεργασία που έχει ανακοινωθεί μεταξύ του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, AKP, και των εθνικιστικών του MHP με ηγέτη τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    Η κίνηση της αντιπολίτευσης αναμένεται να πολώσει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας και ενώ διακινούνται σενάρια ότι ο Ερντογάν ίσως ακυρώσει τελικά τις πρόωρες εκλογές καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά.

    Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν, μετά την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar που φιλοξενεί η εφημερίδα Cumhuriyet, το χαμηλό ποσοστό νίκης που λαμβάνει ο Ερντογάν δύναται να προκαλέσει εξελίξεις δεδομένου ότι για την εκλογή του στη θέση του προέδρου δεν αρκεί η πρωτιά αλλά η συγκέντρωση ποσοστού άνω του 50%.

    Τώρα σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις που θα παίξουν τον ρόλο τους. Σύμφωνα με το γκάλοπ της εταιρείας, Piar στην εφημερίδα, Cumhuriyet, το δείγμα είναι καθόλου θετικό για τον Ερντογάν.

    Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή:

    Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%

    HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%

    Καλό Κόμμα: %12.8

    Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

    Αναποφάσιστοι: 11%

    Δεν ψηφίζω: 16%

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο.

    Το 53% των πολιτών θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

    Όπως αποτυπώνεται στα τουρκικά ΜΜΕ, ο κόσμος δείχνει να αντιδρά στον «Σουλτάνο», αλλά και τα προεκλογικά «μπαξίσια» που δίνει η τουρκική κυβέρνηση μόνο εκνευρισμό δείχνουν από την πλευρά του «Σουλτάνου».

    Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι οι κεντρικοί δρόμοι της Κωνσταντινούπολης έχουν γεμίσει από αφίσες του Ερντογάν, που τον απεικονίζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια νεώτερο, ενώ φαίνεται πως ο νυν πρόεδρος της γείτονος αποδίδει τεράστια σημασία στην ψήφο των γυναικών, επειδή είναι εκείνες που θα επηρεάσουν συζύγους και παιδιά, ώστε να τον ψηφίσουν!

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από πέντε στους δέκα Τούρκους πολίτες (53%) θα ψήφιζαν τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος.

    Αντίστοιχα, η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

    Τρεις ακόμη δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Ερντογάν και Μπαχτσελί συγκεντρώνουν από 46.9% έως 55.6%, ενώ ο Κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έρχεται δεύτερος με ποσοστό από 20.6% έως 23.8% ενώ τρίτη εμφανίζεται η ακροδεξιά Μεράλ Aκσενέρ με ποσοστό από 14.5% έως 17.5%.

    Τελευταίος από τους τέσσερις έρχεται ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς με ποσοστό από 8% – 12%.

    Επίδειξη δύναμης από τη «λύκαινα» Ακσενέρ – Συγκέντρωσε 100.000 υπογραφές μέσα σε 4 ώρες

    Επίδειξη ισχύος από την Μεράλ Ακσενέρ, την πρόεδρο του Καλού Κόμματος η οποία κατάφερε να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά της στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας, στις 24 Ιουνίου 2018.

    Η «λύκαινα» η οποία θα μονομαχήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές πολιτών μέσα σε 4 ώρες.

    Υπενθυμίζεται πως η εκλογική νομοθεσία στην Τουρκία προβλέπει την ανάδειξη προεδρικών υποψηφίων είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος είτε από τουλάχιστον 100.000 πολίτες.

    Η διαδικασία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές μέσα σε μία εβδομάδα. Και αυτό, η Μεράλ Ακσενέρ το πέτυχε από την πρώτη ημέρα, έχοντας συγκεντρώσει 117.702.

    Η επιλογή της να συγκεντρώσει υπογραφές για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά της στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας, στις 24 Ιουνίου 2018, την δικαίωσε. Η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) το πέτυχε από την πρώτη κιόλας ημέρα της διαδικασίας.

    Η Ακσενέρ διέθετε τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών που χρειαζόταν για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά της. Προτίμησε όμως να συγκεντρώσει υπογραφές, καθώς οι εν λόγω βουλευτές είχαν «παραχωρηθεί» από το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης από τον ηγέτη του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Στα… τάρταρα η τουρκική λίρα – Στο 11% ο πληθωρισμός

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε τον Απρίλιο σχεδόν στο 11% σε ετήσια βάση, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, εν μέσω ανησυχιών για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών.

    Ο διψήφιος πληθωρισμός και η πτώση της λίρας, που έχει υποχωρήσει περίπου κατά 10% έναντι του δολαρίου φέτος, προκαλούν ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,87% σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 10,85%.

    Το επενδυτικό κλίμα στην Τουρκία υπέστη πλήγμα, λόγω της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Τουρκίας από τον οίκο Standard & Poor’s, της συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για πρώτη φορά ύστερα από 13 μήνες αύξησης και την ανακοίνωση ενός πακέτου παροχών ύψους 6 δισ. δολαρίων.

    Η κίνηση του S&P και το πακέτο παροχών «τροφοδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες στην αγορά για υπερθέρμανση της οικονομίας, σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός αυξάνεται», δήλωσε αναλυτής της Rabobank.

    Η λίρα, ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, υποχώρησε νωρίτερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,2487 λιρών ανά δολάριο, από το κλείσιμο των 4,1785.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 0,15% ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 13,25% από το 12,93% χθες.

    Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά αναλυτές δήλωσαν ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να μειώσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

    Ο S&P υποβάθμισε την Τουρκία και την πέταξε στα… «σκουπίδια»

    Προχωρώντας σε απροσδόκητη κίνηση, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε την Τρίτη (1/5) το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, στέλνοντάς τα ακόμη πιο βαθιά στο πεδίο των «σκουπιδιών», δηλαδή των τοποθετήσεων που δεν θεωρούνται επενδύσεις.

    Σε ανακοίνωσή του με την οποία αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, ο S&P επικαλέστηκε ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού, εν μέσω μαζικών εκποιήσεων της τουρκικής λίρας.

    Ο S&P σημείωσε ότι η υποβάθμιση (σε BB-/B από BB/B) δεν αποτελούσε μέρος των προγραμματισμένων αξιολογήσεων του τουρκικού κρατικού αξιόχρεου και έλαβε την απόφαση λόγω των εντεινόμενων «ανησυχιών» του.

    «Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Κατά τον S&P, η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις «ανησυχίες» για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας ως προς τις εξαγωγές και την αναταραχή «στον ιδιωτικό τομέα», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.

    Bloomberg: Ο Ερντογάν τάζει 6 δισ. στους Τούρκους πολίτες για να εξαγοράσει ψήφους

    Την ώρα που η τουρκική οικονομία υφίσταται τριγμούς εξαιτίας της υπερθέρμανσης και η τουρκική λίρα κατρακυλά, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει την πρώτη δόση του επιδόματος των 1.000 τουρκικών λιρών (244 δολάρια) σε κάθε ένα από τα 12 εκατομμύρια συνταξιούχους ή στο 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στις 24 Ιουνίου, σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το Bloomberg.

    «Το κυβερνών κόμμα λέει, ότι η πληρωμή αφορά την πρώτη από τις δύο που συνδέονται με τις εθνικές αργίες, ωστόσο πολλοί λένε, ότι δεν είναι τίπτα άλλο παρά μια κραυγαλέα και δαπανηρή απόπειρα εξαγοράς ψήφων για λογαριασμό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι η συνολική δαπάνη θα κοστίσει επιπλέον 5,9 δισ. δολάρια στα τουρκικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2018.

    «Αλλά οι υποσχέσεις και η σπατάλη δεν σταματά εδώ», σημειώνει το Bloomberg.

    Όπως αναφέρει «ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μία δέσμη μέτρων για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, που περιλαμβάνουν διαγραφή χρεών και επιτοκίων, αναδιάρθρωση προστίμων, φόρων και οφειλών κοινωνικής ασφάλισης, που θα κοστίσουν στην κυβέρνηση μια περιουσία».

    Σημειώνει μάλιστα, ότι «ο Γιλντιρίμ δεν υπέβαλε την ανάλυση των εκτιμώμενων δαπανών».

    Το αμερικανικό πρακτορείο υπενθυμίζει ακόμη, ότι το μέτρο της καταβολής του επιδόματος των 1.000 τουρκικών λιρών στους συνταξιούχους είχε προταθεί πριν από 3 χρόνια από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ να δηλώνει ειρωνικά, ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δικαιούται το βραβείο Νόμπελ και θα το ψήφιζα, αν μπορούσε να εξηγήσει, πώς θα εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση, χωρίς να αυξήσει το χρέος, να εκραγεί το χάσμα του τρέχοντος ισοσυγίου πληρωμών ή να οδηγήσει την Τουρκία σε κρίση».

    Το Bloomberg επισημαίνει, ότι νωρίτερα φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Άγκυρα, ότι η οικονομία της χώρας φαίνεται να «υπερθερμαίνεται» από τα κρατικά επιδόματα, που αύξησαν την κατανάλωση.

    Επίσης, παρότρυνε τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας να προωθήσουν μια «εμπροσθοβαρή νομισματική σύσφιξη», για να συμβάλουν στον έλεγχο του πληθωρισμού.

    Δείτε Βίντεο με τις εξελίξεις

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    19 Σχόλια

    1. Το οθωμανισταν πρέπει να κοπεί σε πέντε κομμάτια…το δυτικό μέρος πρέπει να ενσωματωθεί στην μητέρα Ελλας

    2. Να δείτε ότι όταν καταλάβει ότι χάνει το παιχνίδι ο ερτογαν θα κανει το μπαμ στην Ελλάδα και έτσι θα παγώσει την ενδεχόμενη ήττα του και τις εκλογές…

    3. μα κι εσεις οι αριστερο xαζoι δικτατορες ζητατε

    4. ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΤΙ ΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

    5. Εστω και με εκλογικές νοθείες, που έχουν ξαναγίνει στις προηγούμενες εκλογές, η συμμαχία Ergoğan pasa με Bahçeli θα κερδίσει… Το θέμα είναι τι στάση θα κρατήσει η Ε.Ε., η Αμερική και η “ορθόδοξη” Ρωσία.

    6. Ξηλωστε τους εθνικιστες απο καθε χωρα να ησυχασει η ανθρωποτητα.

      1. Ξηλώστε τους εθνικιστές και αντικαταστήστε τους με μαζάνθρωπους να ησυχάσει ο Ρόθτσιλντ,ο Σόρος και τα λοιπά καθίκια της Νέας Τάξης. Ωραίος είσαι!

        1. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα απο Άθεους γίνανε…οπότε κόψε το παραμύθάκι σου…μη νανουρίζεσαι άδικα.

          1. Ναι και μετά ξύπνησες. Το Ισλάμ είναι άθεοι ε; Οι σταυροφορίες από άθεους ε;

      2. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.
        ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

    7. 200 euro το κεφάλι πάει εκεί; Εδώ με ένα εικοσάρικο έχεις όλη τη φαμίλια..

      1. Εγω θαπαιρνα τα 200 και εθνικιστες θα ψηφιζα,ας τον μπαγλαμα ερντογκαν να πυροβολαει στον αερα.

    8. Όνειρα θερινής νυκτός. Πάλι θα βγει ο σουλτάνος, με τις απειλές και τις φοβέρες, θα ξανά κυβερνήσει. Τόσους μήνες αυτό καλλιεργεί, εξοντώνοντας τους αντιπάλους του.

    9. 32.3% μαζί με τις γκρίζες λύκαινες μαζεύει ο ερντογάν στις δημοσκοπήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι το δικό του κόμμα ζήτημα είναι να έχει 25-27%… Ο δικτατορίσκος πάει να στήσει νέο Ιράν, αλλά θα την φάει σύντομα

    Comments are closed.