ΕΚΤΑΚΤΟ: TOYΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!- ΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ!- «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ» Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΘΑ… !!!- ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
τουρκια8

Πού θα το φτάσουν επιτέλους οι Τούρκοι;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που βγήκε χθες τη νύχτα η Τουρκία τονίζει ότι η γεώτρηση στην ουσία αγνοεί τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού! Από ότι φαίνεται η Τουρκία επιθυμεί μερίδιο από τα κοιτάσματα που ενδεχομένως να βρεθούν από τις έρευνες του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total.  

Σήμερα μάλιστα πέρα από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να σταλεί το Barbaros κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ, μια κίνηση για την οποία δεν εκδόθηκε ούτε και η συνηθισμένη NAVTEX που συνήθως ενημερώνει για τις επείμενες ενέργειες, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες φαίνεται ότι τουρκικά πολεμικά πλοία κάνουν ”βόλτα” στην περιοχή γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ.

To τραγικό όμως είναι πως εκτός απο το τουρκικό “Barbaros” στην περιοχή βόρεια της Κύπρου η Τουρκία ενισχύει την παρουσία τη με δύο τουρκικές φρεγάτες η μια εκ των οποίων ειναι η φρεγάτα TCG Gökçeada (F-494). Σύμφωνα με πληροφορίες “η Τουρκία δεν έχει δεμεύσει περιοχή” και τα τουρκικά πολεμικά πλοία “δεν έχουν προβεί σε παρενοχλήσεις και δεν υπάρχει δραστηριότητα που να εκτρέπει τις δραστηριότητες της γεώτρησης”.
Όσο αφορά αναφορές για τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή όπως δήλωσαν στο OnAlert οι ίδιες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για την δραστηριότητα τουρκικού υποβρυχίου “άλλωστε τα υποβρύχια ειναι για να μην φαίνονται”, είπαν χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η Τουρκία έστειλε την φρεγάτα TCG Gökçeada (F-494) στην Ανατολική Μεσόγειο για να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου West Capella, που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11.

Χθες το βράδυ μάλιστα την ανησυχητική ”ηρεμία” που επικρατούσε στην Κυπριακή ΑΟΖ  διαδέχτηκαν οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων γειτόνων μας οι όποιοι δείχνουν ξεκάθαρα την δυσαρέσκεια τους όσον αφορά τη γεώτρηση στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που βγήκε χθες τη νύχτα η Τουρκία τονίζει ότι η γεώτρηση στην ουσία αγνοεί τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού. Από ότι φαίνεται η Τουρκία επιθυμεί μερίδιο από τα κοιτάσματα που ενδεχομένως να βρεθούν από τις έρευνες του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total.

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros», ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι στιγμής, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση (Navtex) σε σχέση με την δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα “εγγυητικά δικαιώματα” της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε.

«Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική». Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.

Πραγματικά ασύλληπτα είναι τα ποσά των υδρογονανθράκων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, πράγμα που εξηγεί την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί τις απόψεις τριών κορυφαίων ειδικών στον χώρο των υδρογονανθράκων, τα πλουσιότερα κοιτάσματα βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί:

Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά:

«Οι εκτιμήσεις των ξένων εταιρειών είναι για πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

»Τι σημαίνει αυτό; Δύο φορές μεγαλύτερα αποθέματα απ’ όσα έχει ο Καναδάς.

»Οι ίδιες εταιρείες λένε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου μπαίνουν και στην ελληνική ΑΟΖ, κάτω από το Καστελόριζο.

»Η γεωλογία δεν γνωρίζει σύνορα χωρών. Υπάρχουν δύο προεκτάσεις κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες.

»Η μία είναι των κυπριακών. Δεύτερον, νοτιοδυτικά από το Ελαφονήσι, οι ίδιες οι εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα απ’ ό,τι υπάρχουν στην Κύπρο και στην Αίγυπτο μαζί».

Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας Flow Energy, πρώην διευθυντής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα Ελληνικά Πετρέλαια:

«Στο κυπριακό Οικόπεδο νούμερο 6, που διεκδικεί η Τουρκία, ο στόχος (κοίτασμα) που εντοπίστηκε είναι τεράστιος.

»Τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος από το αιγυπτιακό ZOR, που είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου…

»Στο Οικόπεδο 10 και στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις στόχοι, εκ των οποίων οι δύο είναι μεγαλύτεροι από το ZOR.

»Αντίστοιχη φωτογραφία υπάρχει και για νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταξύ Κρήτης και Λιβύης…».

Δρ Θεόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, γνωστός και ως «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ»:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πληθώρα υδρογονανθράκων και εμείς κοιμόμαστε. Οι Κύπριοι οριοθέτησαν την ΑΟΖ τους, έφεραν τις μεγάλες εταιρείες, αγωνίζονται.

»Το τρίγωνο Κρήτης Καστελόριζου Κύπρου είναι πολύ κρίσιμο για εμάς και δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια.

»Τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επί των οποίων έχει δικαιώματα η Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

»Τα αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ είναι μεγαλύτερα από τα κυπριακά και τα αιγυπτιακά. Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει με την Κύπρο με βάση τη μέση γραμμή».

 

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας: 

«Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο, που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού.

Από την αρχή, η Τουρκία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για τις ανεύθυνες κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Αυτή τη φορά, ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή για να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των “αποκαλούμενων αδειών” που δόθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης για το Κυπριακό, δεν θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα παρά τις προσπάθειες και καλή θέση από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρο ότι ο πρωταρχικός λόγος για αυτό είναι η τάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να θεωρεί πως είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της όσο και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και να συνεχίζει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα σε συνδυασμό με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες που γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα των τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στα αγγλικά όπως δημοσιεύτηκε στο site του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

Φύσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παραβλέπει τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας στέλνοντας το Barbaros, βάζοντας προκλητικά μέχρι και στρατιωτικά εμβατήρια να παίζουν στη διαπασών…

Η φρεγάτα TCG Gökçeada

Με πληροφορίες από οnalert.gr, fileleytheros.gr, el.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Σκυλότουρκοι,θα πάρετε το τρίτο το μακρύτερο.Και ξέρετε γιατί δε σας αφάνισαν εντελώς οι σύμμαχοι;Για να μην πάρει φόρα η Ελλάδα και αποκτήσει πραγματική ανεξαρτησία.Σας χρειάζονται σαν αντίβαρο.Και εκεί θα μείνεις σουλτάνε.Τόλμα να κουνηθείς λίγο παραπάνω και θα καταλήξεις στον πάτο της ΑΟΖ,βρωμομουσλίμι.

    1. Προσεχε μην σκίσεις το καλτςον σου,πολεμιστή του καναπέ κ του πληκτρολογίου!!

  2. Της Τουρκίας δεν της ανήκει τίποτα σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομα εκεί. Να μαζέψει όλα τα κατοχικά στρατεύμα από την ΚΎΠΡΟ και να εξαφανιστεί. Η ΚΎΠΡΟΣ ΑΝΉΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΎΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΎΠΡΙΟΥΣ.

  3. ΠΟΥΤΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  4. Η χαγη καθως και οι συνυπογραφες συμφωνιες απο τουρκια αναφερουν ρητα,οτι οταν 2 χωρες μελη ΝΑΤΟ εμπλακουν σε διμερες πολεμο,τα χρεη τους προς τριτους απαλοιφονται.ΡΩΤΑΩ
    ΠΟΙΟΣ ΚΟΥΤΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ!
    Ρε παιδια κανενας απο παντειο ,ευρωπαικων διεθνων σπουδων δεν απανταει?

  5. Μη σκιαζεστε Έλληνες την όλη δουλειά την φυλάνε οι νταβατζιδες μας,, Αμερικανοί και Ισραήλ και η Γαλλία φυσικά..Η Αγγλία θα μιλήσει εφ όσον προσδιοριστεί η μαρμιτα…Εσείς εμείς Έλληνες ας δούμε Ντανο,,Σπαλιαρα ,Χούτου,,Αγγελόπουλο..κλπ..μην ανησυχείτε όλα καλά …

    1. Φίλε τα είπες ακριβώς όπως είναι!! 1000 μπράβο!!!

  6. .ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΔΙΚΑ ΜΟΥ..ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.ΚΆΘΕ ΜΈΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΓΝΑΝΤΕΎΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΛΈΝΕ..ΠΆΛΙ ΜΕ ΧΡΌΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΎΣ ΠΆΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑΝΑΙ.

Comments are closed.