ΩΡΑ 14:15! ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ, ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ…

    Κοινοποίηση:
    795066-mitsotakis2

    Στην άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μην αφήσει ούτε καν το περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει ότι μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία δια της «πλάγιας οδού» ακόμα καΙ ως δεύτερο κόμμα.

    Στην συνταγματική αναθεώρηση που έκανε η απελθούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, περιέλαβε στις προς αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος, αυτούσια την παράγραφο που προβλέπει ότι νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 200 ψήφους. Το γιατί το έπραξε αυτό και με ποιο σκεπτικό δεν το κατάλαβε κανείς, ίσως γιατί πίστευαν ότι η ΝΔ δεν θα αποκτούσε αυτοδυναμία, δεν θα είχε κερδίσει τόσο εμφατικά και εν πάσει περιπτώσει δεν θα είχε μαζί με το ΚΙΝΑΛ τους 180 βουλευτές.

    Άλλωστε οριακά έφτασαν το νούμερο αυτό. Τότε θα πει κάποιος γιατί ήθελαν να αλλάξουν το άρθρο; Πολύ απλό, διότι η ΝΔ θα άλλαζε το νόμο για τις μεθεπόμενες εκλογές και ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσουν πως θα παραμείνει η απλή αναλογική και στις μεθεπόμενες μέσω της σύνθεσης που αποκτούσε η Βουλή στις επόμενες…  Μπερδευτήκατε;

    Με την απλή αναλογική η ΝΔ θα είχε σαφώς μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη ενώ τα μικρά κόμματα θα είχαν πολύ περισσότερους βουλευτές και θα επιθυμούσαν να συνεχίζεται αυτό… αενάως.

    Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54, 1) λοιπόν κρίθηκε αναθεωρητέα από την απελθούσα Βουλή (με σχετική πλειοψηφία), αλλά το ακριβές περιεχόμενο και οι προβλέψεις της θα αποφασισθούν από την σημερινή Βουλή, που είναι και η καθ’ αυτό αναθεωρητική.

    Δηλαδή, αν υπάρξει πλειοψηφία 180 ψήφων και άνω, η οποία θα αποφασίσει ότι ο (όποιος) νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις αμέσως επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές, μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει με ρητή συνταγματική πρόβλεψη.

    Με τις σημερινές κοινοβουλευτικές κομματικές δυνάμεις, ένα τέτοιο περιεχόμενο και δέσμευση του άρθρου 54 του συντάγματος μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 180 ψήφους.

    Υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Γεννηματά θα τηρήσει αυτό για τό οποίο δεσμεύθηκε για την  για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την συνταγματική αναθεώρηση και την επιδίωξη μείωσης των πλεονασμάτων, θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 (158 έδρες η ΝΔ και 22 το ΚΙΝ.ΑΛ= 180) εξασφαλίζεται και ο κίνδυνος περιπετειών και ακυβερνησίας λόγω «απλής» εκμηδενίζεται.

    Το αν η κ. Γεννηματά θα θελήσει να φανεί συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ιδίως για τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, θα φανεί-αν και από κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ότι με τις ανοικτές επιθέσεις που δέχεται το ΚΙΝ.ΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ ,ο οποίος δεν κρύβει ότι θέλει να το «καπελώσει» και να καταστεί η μόνη ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής κεντροαριστεράς, είναι περίπου αδιανόητο να επιχειρήσει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο. Που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες εσωκομματικές αντιδράσεις.

    Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η φιλοσοφία και οι κατευθύνσεις του νέου εκλογικού νόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα πρέπει να είναι δελεαστικός και προς τα άλλα κόμματα, δηλαδή να είναι αισθητά αναλογικότερος, από αυτόν που διεξήχθηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και οι δύο του 2015, με το τεράστιο μπόνους των 50 εδρών (το 1/6 της Βουλής δηλαδή) στο πρώτο κόμμα.

    Θα μειωθεί το μπόνους των 50 εδρών
    Ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, που θα «μοιράζει» το μπόνους (πάντα με βασικό ωφελούμενο το πρώτο κόμμα, αν εξασφαλίσει εκλογικά ποσοστά κοντά στην αυτοδυναμία, για να μην προκύψει ακυβερνησία) αναλογικά μεταξύ των πρώτων τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων, εκτιμάται από το επιτελείο Μητσοτάκη ότι θα τύχει της συναίνεσης όχι μόνο του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και άλλων κομμάτων. Ενδεχομένως ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, που ως δεύτερος ισχυρός πόλος του νέου δικομματισμού, θα μπορεί να προσδοκά σε κάποια ενίσχυση με «μπόνους», κάτι που μέχρι τώρα αποκλειόταν για το δεύτερο κόμμα.

    Το ακριβές περιεχόμενο και η φιλοσοφία του εκλογικού νόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση και θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, θα γίνει γνωστό περί το τέλος του χρόνου, ( και πάντως πριν αρχίσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, με 151 ψήφους όπως προβλέπει το προς αναθεώρηση σύνταγμα) και οπωσδήποτε αφού θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση από την Βουλή της συνταγματικής αναθεώρησης, και θα έχει εξασφαλισθεί (με 180 ψήφους, όπως προαναφέρθηκε) ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

    Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη. Αν, όμως, δεν εξασφαλισθεί για τον οιονδήποτε λόγο η συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛ για να προκύψουν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, με τις οποίες θα εκλείψει ο κίνδυνος «ενδιάμεσης» εκλογικής διαδικασίας με απλή αναλογική, το εναλλακτικό σχέδιο του είναι να γίνουν σε χρόνο που θα εξυπηρετεί την σημερινή εκλογές (ή «διπλές» το 2023, με το τέλος της θητείας της), με «απλή», να μην προκύψει αυτοδυναμία, και να διεξαχθούν νέες, με το νέο πλέον αναλογικότερο νόμο της ΝΔ, όποτε και εκτιμάται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να τις κερδίσει.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    10 Σχόλια

    1. Δεν μας ΧΕΖΕΤΕ και σείς της ΝΔ πανίβλακες ;
      Γιατί ρε να καταργήσετε την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ;
      Είναι καλύτερα ως τώρα που το πρώτο κόμμα παίρνει ΜΠΟΝΟΥΣ ;;;;;;;;
      Δηλαδή τι είναι ρε ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙ και πρέπει να παίρνει ΜΠΟΝΟΥΣ μπούφοι !?????

      ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

      1. Αν ζούσαμε σε μια χώρα που ξέρει τι πάει να πει δημοκρατία, θα συμφωνούσα μαζί σου. Αλλά με τα γίδια που έχουμε στην βουλή, όπου λένε όχι για το όχι χωρίς καμία λογική, δυστυχώς είναι η μόνη λύση.

        1. ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…

    2. Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΛΛΟΣ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΩΡΟ 50 ΕΔΡΕΣ.ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΕΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 3 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΑΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 0,5 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥ……

    3. KAΛΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ , ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΗ , ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ & Η ΑΛΛΟΙ.

      1. Όχι αγοράκι μου , Δεν θα αφήσουμε τους λαθρομετανάστες Και τα κομματόσκυλα Σαν και σένα, Να αποφασίζουν για το Τι θα γίνει στην Ελλάδα

      2. ΕΣΥ ΤΙ ΕΙΣΑΙ; ΜΟΥΛΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

    4. Ναι ο super Μητσοτάκης Θα συνέχισει σαν καλό παιδάκι να τρώει τις σφαλιαρίτσες του από το Germany Και το ξεπούλημα της Ελλάδος Θα συνεχιστεί. θα πετάει εδώ πέρα στους ιθαγενείς τυράκια , Με Θέματα όπως το άσυλο ,τα Εξάρχεια ,Που δεν θα κάνει και τίποτα γιατί εδώ και τόσα χρόνια, Η Νουδούλα Οπότε Κυβέρνησε δεν έκανε τίποτα ουτε στα πανεπιστήμια Ούτε στα Εξάρχεια Για τον εκλογικό νόμο δε σχολιάζω καν Επανελημμένως έχει βιάσει το Σύνταγμα Μαζί με το πασοκ , Σε αντίθεση η ΝΔ Έταζε στα παιδάκια Ότι θα τους δώσει τα θέματα και τα λοιπά και τα λοιπά Αν ψηφίσουν δαπ.
      Στέφανε προσπάθησε να ξεπεράσεις το δικαιολογημένο μένος σου Με το κόμμα πακιστανών Που λέγεται ΣυΡιζΑ Και κάνε πιο σοβαρή κριτική στο Μητσοτάκη ,Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα Και αν δεν γίνει κάτι μέχρι το 2030 Ελλάδα τέλος.

      1. Κι άλλη κριτικη να κανει? τον εχει εξευτελησει μεχρι τωρα και πριν ακομα απ τις εκλογες

    5. Τις 50 έδρες να καταργήσει και την μ@λ@κί@ στα βουλευτικά έδρανα.

    Comments are closed.