ΩΡΑ 07:50! CASUS BELLI O EASTMED ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ [ΑΝΑΛΥΣΗ]

    Κοινοποίηση:
    epistoli-stiriksis-tou-agwgou-eastmed-apo-tin-italia.w_hr

    Η υπογραφή σήμερα στο Ζάππειο της πολιτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου για τον αγωγό EastMed, αποτελεί ουσιαστικά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ να την αναγνωρίζουν. Ερωτηματικά προκαλεέι η ξαφνική ουδετερότητα της Αιγύπτου με την Ιταλία να παρακολουθεί.

    Η ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ ήταν κάτι επιβεβλημένο όχι μόνο για διπλωματικούς λόγους ως απάντηση στην Τουρκία αλλά και για πρακτικούς λόγους αφού δεν μπορεί να υπάρξει EastMed δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    Η Άγκυρα τα γνωρίζει όλα αυτά και όπως πάντα απειλεί με τα όπλα την δημιουργία του αγωγού EastMed με τον πιο επίσημο τρόπο:

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και συνεπώς η «φωνή» του Ρ.Τ.Ερντογάν, είπε πως η Άγκυρα «Δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον EastMed» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να αποτρέψει την υλοποίησή του με κάθε μέσον.

    Από σήμερα, λοιπόν, τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία θα δοκιμάσουν άλλη μια φορά τα όρια ανθρώπων και μηχανών μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

    Είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρξει η παραμικρή απάντηση στις τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις, παρά μόνον αν πατήσουν σε ελληνικό έδαφος.

    Η ουσία είναι ότι πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε «διακεκαυμένη ζώνη».

    Από το όλο σκηνικό, μέχρι στιγμής, απουσιάζει η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος, ούτε αναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ, ούτε συνυπογράφει τον EastMed.

    Υπό άλλες συνθήκες, η Αίγυπτος θα ήταν και πιο «εχθρική» απέναντι στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε θέμα Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστήριξης στους θανάσιμους αντιπάλους του προέδρου-στρατηγού αλ Σίσι, από την Αγκυρα.

    Αλλά αυτή η αντιπαλότητα δεν αρκεί για να αναγνωρίσει την ελληνική ΑΟΖ.

    Το Ισραήλ έχει σαφώς πιο θετική στάση και δείχνει να ποντάρει στο ελληνικό «χαρτί». Μείζον πρόβλημα η πολιτική ρευστότητα στο Τελ Αβίβ και τα πολιτικά προβλήματα με τις κατηγορίες περί διαφθοράς κατά του πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου.

    Το Ισραήλ, ένας σχετικά νέος σύμμαχος της Ελλάδας, ένας σύμμαχος από αναγκαιότητα, αφού η Τουρκία, από σύμμαχος μετατράπηκε σε εχθρός, «μετριέται» από την Αθήνα σε ότι αφορά την αξιοπιστία του και αυτό στο Τελ Αβίβ το ξέρουν.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    3 Σχόλια

    1. Καμία συμμαχία με τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου.

    2. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΛΙΒΥΗ
      Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΦΤΑΡ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ
      ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΩΡΩΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΟ ΗΜΕΡΩΝ!

    Comments are closed.