ΤΩΡΑ! ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κοινοποίηση:
LIVE MAKELEIO

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Κοινές δηλώσεις των δυο ανδρών. Τι είπε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός σε πολύ θερμό κλίμα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και αυτή την ώρα γίνονται κοινές δηλώσεις.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία, έρχεται να προστεθεί στη σειρά επαφών του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο, με τη Γαλλία εμπράκτως ν’ αποδεικνύεται ο πιο στενός σύμμαχος της Ελλάδας και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των θέσεών της στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora. Δεν πρόκειται, άλλωστε, μόνο για τη δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν μέσα σε πέντε μήνες στα Ηλύσια Πεδία, αλλά επί της ουσίας έχει μια «βαριά» ατζέντα.

Δείτε ζωντανά τις δηλώσεις

Συγκεκριμένα, ξεκινά με τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και την «κάθοδο» του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στη ΝΑ Μεσόγειο, περνά μέσα από κοινά γυμνάσια των δύο χωρών στο Αιγαίο και την προοπτική αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό και καταλήγει στην οικονομία, όπου η Αθήνα επιχειρεί ν’ αποσπάσει το «ναι» της γαλλικής πλευράς αναφορικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εν όψει και της συζήτησης στο Eurogroup τον Απρίλιο. Στο τραπέζι βρίσκεται και το λεγόμενο smoothing mechanism, δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στο επόμενο έτος, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρήση των κερδών των ευρω-τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς.

Πρακτικά, το μόνο που φαίνεται να χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές είναι η συζήτηση για το μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ένταξής τους στην ΕΕ (Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία). Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε βάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί όλη η διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ το Παρίσι ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Παράλληλα, θα επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.

Μετά τη συνάντηση, άλλωστε, με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι δεκάδων γαλλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, όπως π.χ. η Airbus, η L’ Oreal και η Thales. Στην κυβέρνηση εκφράζουν, μάλιστα, ήδη την ικανοποίησή τους για την αθρόα συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθούν συμφωνίες. Στο φόρουμ θα δώσουν επίσης το παρών οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Τουρισμού και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Να ρωτησω κάτι; Αυτοι οι πρωθυπουργοί μας μολις γινουν κυβέρνηση το πρωτο πραγμα που κάνουν ειναι να πηγαινουν ταξιδια. Και πάνε ολοι τους σε συγκεκριμένες χώρες (γερμανια, γαλλια, ισπανια, κινα αμερικη, ισραηλ στοπ. Και τωρα Πολωνια λόγω.. καταγωγης της λεγάμενης). Πέρα του αν είναι αυτό λογικό για εναν πρωθυπουργό με τόσα σοβαρα εσωτερικα προβληματα να τα φορτωνει στον κόκορα και να ξεκιναει αμεσως ταξιδια, η απορία μου είναι, άλλες χώρες δεν υπάρχουν; Γιατί δεν πηγε παραδειγματος χάρη, ποτέ κανείς τους στην Αφρικη? Στην Μοζαμβίκη; στην Σενεγάλη; στην Σομαλία; στην Ν. Αφρική; Ξέρετε πόσοι Έλληνες είναι στο Γιοχάννεσμπουργκ; Γιατί δεν πάνε στην Νορβηγία; στην Φιλανδία, στην Ιρλανδία; στην Πορτογαλία; στην Λετονία; στην Εσθονία; Γιατί δεν εχουν παει στην Ινδία; Τουλάχιστον οι Ινδοί έβγαλαν και εναν Γκαντι! Οι ισραηλινοι τι έβγαλαν; ενα π@παρι.
    ..γιατί δεν πάνε στο Περού; στην Βραζιλια; στη Βενεζουέλα; στην Μογγολία; στην Βιρμανία; στην Ιαπωνία;… στην Β. Κορεα;
    ..
    Δεν σας εχει κάνει ποτέ εντύπωση;
    Ενω την γαλλια- γερμανια- κινα- αμερική την έχουν κάνει Πατησια- Κολωνάκι; Πριν εναν μήνα δεν ηταν πάλι στην γαλλία; (?) Τι στον δαίμονα συζηταει συνεχεια με τον μακρον; Αυτος δεν μπορει να λύσει τα προβλήματα τής δικης του χωρας, είναι ικανος να λύσει μιας άλλης?

    Αν απαντήσετε πως οι λόγοι ειναι νεων επιχειρηματικων επενδύσεων, θα ρωτήσω, στην Αγγλια οι περισσότεροι εφοπλιστες εχουν εκει τις εδρες τους. Γιατι τότε δεν πάνε στην Αγγλία(?) ή στον Παναμά ή στις Σευχέλες;
    .
    Σκεφτείτε, είναι ενα χρόνο πρωθυπουργος (και οχι νόμιμα εκλεγμένος απο τον Ελληνικό λαο) και τις 300 μέρες λείπει στο εξωτερικό. Τα ιδια και ο τσίπρας. Και ο σημιτης και θυμαμαι και τον σαμαρα! Τόσο πολύ μάλιστα που τέθηκε θέμα στην οικογενειά μου, πού στον δαίμονα πάει κάθε βδομάδα εξω αυτός και τι είναι αξιος να πει! Κάθε βδομάδα είχε ταξίδι στην ευροπη! Δηλαδή αυτοι βγαινουν πρωθυπουργοι για να κάνουν τζαμπα διακοπες με το Όνομα τής Ελλάδας?
    ..

    Αν δεν εχετε μελετήσει τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια, μην απαντήσετε. Θα ειστε εκτος θέματος.

Comments are closed.