ΤΡΕΜΕΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ Ο…ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤ’ ΑΜΠΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΩΤΟΥ “ΘΗΡΙΟΥ” 143 ΜΕΤΡΩΝ-ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ- Ο ΡΩΣΟΣ ΟΛΙΓΑΡΧΗΣ! ΜΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ 7.4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΟ “ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΛΟΥΒΙ” ΤΩΝ 200 ΕΚΑΤ. $ (ΦΩΤΟ)

    Κοινοποίηση:
    ROSOS-OLIGARXIS

    Φοβάται ακόμη και τον ίσκιο του ο «άρτι αφιχθείς» και γαλαντόμος  Ρώσος ολιγάρχης Αντρέι  Μελνιτσένκο που  βρίσκεται στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes  και  με τον πλούτο του  να εκτιμάται στα 7,4 δις δολάρια. Για τον ίδιο και για την πανέμορφη σύζυγό του, Σέρβα τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Νίκολιτς, το ακριβότερο στον κόσμο ιστιοφόρο τους, έχει καταλήξει να γίνει το «γυάλινο κλουβί τους». Και αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία και αξία  αν δεν συνέβαινε επί  Ελληνικών υδάτων  και πιο συγκεκριμένα στην άκρη της «μπούκας» του  κόλπου της Γαρίτσας, εκεί όπου το φρούριο της Κέρκυρας, … δείχνει την πλάτη του στον  97ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου!

     

    sizigos-rosou3

    Το σκάφος με τον αλλόκοτο σχηματισμό και αξία πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, που φέρει στην πρύμνη του το γράμμα «Α», από το όνομα της συζύγου-καλλονής του 44χρονου, βρίσκεται στο νησί των Φαιάκων από τις 19 Αυγούστου, απέχει μισό μίλι από τον μόλο του Hotel Corfu Palace και λίγα μόλις  βήματα από την ξακουστή πλατεία Σπιανάδα.   Και όμως ο Ρώσος κροίσος αλλά ούτε και η γυναίκα του, έχουν ξεμυτήσει για την πόλη και σε αντίθεση μ΄ ότι συμβαίνει τόσο με τον Εμίρη του Κατάρ αλλά όσο και με τον Κάρολο, διάδοχο του Βασιλικού θρόνου της Αγγλίας. Ο Μελνιτσένκο, κυριεύεται από την έμμονη ιδέα, πως ως «φιλοάγγλος» κινδυνεύει να έχει την τύχη  του πρώην κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Και οι δυο τους δηλητηριάστηκαν στο Λονδίνο αλλά επέζησαν  με δράστες δύο Ρώσους, που κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ. Όπως οι τελευταίοι είπαν αφού όμως  επέστρεψαν στη Ρωσία «Στο Λονδίνο είχαν πάει για τουρισμό …».

    Το τρικάταρτο και θεόρατο σε κάθε του διάσταση,  «Sailing Yacht A», νηολογίου Χάμιλτον Βερμούδων, έχει μήκος 142,8 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του – παρότι βέβαια το εξωπραγματικό μέγεθος και ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του από τον γκουρού του μοντέρνου ντιζάιν Φιλίπ Σταρκ μάλλον κατατάσσουν το «A» σε μια εντελώς δική του κατηγορία. Το mega yacht ναυπηγήθηκε κατά παραγγελία του 46χρονου Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο, επιστήθιου φίλου αλλά και αντίζηλου του Ρομάν Αμπράμοβιτς.  Ο Μελνιτσένκο, γεννήθηκε στη Λευκορωσία, υπήρξε ιδρυτής και πρώην ιδιοκτήτης της αμφιλεγόμενης ρωσικής τράπεζας MDM, για την οποία είχε ξεσπάσει σειρά σκανδάλων. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της SUEK, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής άνθρακα στον κόσμο, και της EuroChem, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής λιπασμάτων. Πάντως ο νεόπλουτος κροίσος βρίσκεται εν πλω στη χώρα μας από τα μέσα καλοκαιριού αλλά στην Κέρκυρα η παραμονή του στο ίδιο σημείο και όχι στο γύρω του  νησιού, έχει βάλει πολλούς σε υποψίες για τους ξαφνικούς «φόβους» που καταβάλλεται  ο νεόκοπος ολιγάρχης.  Ο ίδιος συνδέεται  με την Κύπρο, αλλά η εταιρεία  του EuroChem SE, η οποία προσφάτως μετέφερε τις εργασίες της στο Ζουγκ της Ελβετίας, έναν άλλο φορολογικό παράδεισο εκτός ΕΕ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στην προσπάθεια να αποφύγει τυχόν κυρώσεις της ΕΕ για το θέμα της Ουκρανίας.

    sizigos-oligarxi

    Ο Μελνιτσένκο, σε αντίθεση με άλλους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιάζουν δραστηριότητες στις χώρες όπου στεγάζουν τις υπεράκτιες εταιρείες τους, δεν έχει καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο. Δηλαδή δεν έχει αγοράσει κανένα μεγάλο ακίνητο. Απλά εκεί η εταιρεία του δήλωνε ως έδρα στα χαρτιά … Συνεπώς, εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι, πρόκειται για μία περίπτωση ξεκάθαρης εκμετάλλευσης των ευνοϊκών συνθηκών που προσφέρει η Κύπρος, χωρίς η ίδια η χώρα να κερδίζει είτε μέσω οικονομικών συναλλαγών στο εσωτερικό, είτε μέσω ανοίγματος θέσεων εργασίας. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι ακόμα και σήμερα δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της εταιρείας MCC Holding Public Company Limited, η οποία υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Η τελευταία καταχώριση εγγράφου για την εν λόγω εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, εντοπίζεται το 2011.

    Ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει στο πλωτό παλάτι του και celebrities του Χόλιγουντ, όπως είναι η Ντέμι Μουρ και ο Άστον Κούτσερ.  Ο 44χρονος δισεκατομμυριούχος είναι από το 2005 παντρεμένος με την 39χρονη Αλεξάνδρα πρώην μοντέλο και ποπ τραγουδίστρια από την Σερβία. Η κομψή Αλεξάνδρα φωτογραφήθηκε για τον βρετανικό Τύπο στους χώρους που διέθετε πριν λίγα χρόνια σ’ άλλο σκάφος του άνδρας της που έμοιαζε με  «υποβρύχιο» και φυσικά «έκλεψε» τις εντυπώσεις. Το θηριώδες ιστιοπλοϊκό-θωρηκτό του ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο στην Κέρκυρα κατέπληξε τους πάντες με την πολυήμερη, ακινησία του, ντόπιους και τουρίστες. Το φουτουριστικό ιστιοπλοϊκό «Α» μαγνητίζει όλα τα βλέμματα, αλλά μάταια τα παραπλέοντα σκάφη αναζητούν στο πέρασμά τους να συναντήσουν έστω τυχαία το περιζήτητο ζευγάρι .

    Προς τιμήν της καλλονής κυρίας του ο Ρώσος μεγιστάνας θέλησε να δημιουργήσει ένα σούπερ γιοτ που δεν θα έμοιαζε σε κανένα άλλο. Ενα σκάφος εντελώς μοναδικό, όπως κι εκείνη. Και πράγματι, ακόμη και εάν δεν κατέκτησε την κορυφή του Top 10 των πιο ακριβών θαλαμηγών, ο Μελνιτσένκο προκάλεσε σεισμό στον κόσμο των μεγιστάνων που ρίχνουν τα λεφτά τους στη θάλασσα. Πίσω από ένα ενιαίο εξωτερικό κέλυφος που το περικλείει και διαγράφει την απόκοσμη, αινιγματική του σιλουέτα, το «Α» διαθέτει 8 καταστρώματα που συνδέονται με ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες. Εχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για τέσσερις βοηθητικές λέμβους (επίσης σχεδιασμένες από τον Σταρκ), τζετ σκι, χόβερκραφτ, αυτοκίνητα κ.λπ., ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα ελικοδρόμιο. Ενδεικτικά, μόνο το μεσιανό του κατάρτι, που φτάνει τα 100 μέτρα, είναι υψηλότερο από το Αγαλμα της Ελευθερίας (93 μ.), ακόμη και από το εμβληματικό Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου (98 μ.). Τα τρία κατάρτια, τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ από ανθρακονήματα, προορίζονται να σηκώνουν πανιά συνολικού εμβαδού 3.747 τετραγωνικών μέτρων – περίπου όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου. Και με αυτά τα αχανή, υφασμένα με νήματα τελευταίας τεχνολογίας πανιά σε πλήρη ανάπτυξη, το «Α» είναι σχεδιασμένο να αντέξει σε ανέμους εντάσεως 90 κόμβων, δηλαδή σε τυφώνα κατηγορίας 2.  Το  «Α» του ζεύγους  Μελνιτσένκο είναι πραγματικά ένα κομψοτέχνημα σε υπερμεγέθυνση, σε πολλά του τεχνικά χαρακτηριστικά επαναστατικό, ένα σκάφος-ορόσημο που κάθε κροίσος ποθεί και -δικαίως- φθονεί. Ο φθόνος όμως τώρα για τον Ρώσο κροίσο φαίνεται να καιροφυλακτεί από … φίλια πυρά, αλλά στη θάλασσά του Ιονίου, πολύ κοντά απ’ την ακτή.

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: