ΣΤΟ «ΜΑΤΙ» ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΟΖ – ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΕΝΩ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ EXXON-MOBIL ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 10 – «ΑΣΤΑΚΟΣ» Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

    Κοινοποίηση:
    1

    Καταλυτικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις με φόντο τις έρευνες υδρογονανθράκων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις κλιμακούμενες προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να διαδραματίσει η σημερινή (06/11/2018) κρίσιμη συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών,Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.


    Σύμφωνα με πληροφορίες από το hellasjournal.com και τον Μιχάλη Ιγνατίου, η συνάντηση αντιμετωπίζεται από Λευκωσία και Ουάσινγκτον με ζωηρό ενδιαφέρον, γιατί μέσω αυτής ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει στον ισχυρό άνδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα προβλήματα που δημιουργούν οι απειλές του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και για τα συμφέροντα του αμερικανικού ενεργειακού «κολοσσού», της Exxon-Mobil.
    Από πλευράς Ουάσινγκτον, η επικείμενη έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αναδεικνύει την ανάγκη της επισφράγισης των καλών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών – «πρωταγωνιστών» στην ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ), εκτός της Τουρκίας.

    Σε κάθε περίπτωση, η Αμερική δεν θα ακολουθήσει την τακτική της απομόνωσης απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν, παρά μόνον εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στο προκλητικό «κρεσέντο» και τις απειλές της με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ.

    Κατά την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν μια αργή επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, χωρίς, όμως να κάνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους.

    Το πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη είναι βαρυφορτωμένο, και οι συναντήσεις του θα είναι ουσίας και είναι ζωντανή η ελπίδα ότι θα φέρουν αποτελέσματα. Εκτός του κ. Πομπέο, θα συνομιλήσει με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον -για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι το δεξί χέρι του προέδρου Τραμπ-, με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Francis Fannon.

    Επίσης θα πάει για μερικές ώρες στη Νέα Υόρκη για να συνομιλήσει με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκκι Χάλει, όπου θα θέσει το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο κ. Πομπέο, στον έβδομο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών και θα είναι η πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή που η Αμερική θα προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα καλύπτουν και θέματα ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης θα συζητήσει τους σχεδιασμούς της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της, και τη γεώτρηση της Exxon Mobil, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το μήνα.
    Σε κλοιό στόλων η κυπριακή ΑΟΖ
    Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το γεωτρύπανο της Exxon-Mobil και τα πλοία που θα το συνοδεύουν, όταν αυτό αναχωρήσει από τη Λεμεσό για το σημείο της γεώτρησης, θα προστατεύονται.

    Μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές ότι το σημείο όπου θα διεξάγεται στο εξής «η γεώτρηση θα λογίζεται ως αμερικανικό έδαφος και ως εκ τούτου όσοι θα εργάζονται σε αυτή είναι Αμερικανοί πολίτες και υπήκοοι», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση μιας πολεμικής κίνησης από την πλευρά των Τούρκων.

    Με πληροφορίες από το hellasjournal.com

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. Κατά την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν μια αργή επαναπροσέγγιση με την Τουρκία….
      Aυτη η προταση τα λεει ολα….Δηλαδη θα τις πουνε παρε κι εσυ το κατιτις σου για να μην παραπονιεσαι και απειλες,και ολα περασμενα ξεχασμενα…..

    Comments are closed.