ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ… – ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ” ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΦΩΤΟ)

    Κοινοποίηση:
    PROSOXI-MAKELEIO

    Δύσκολη μέρα ήταν και η Δευτέρα για την πυροσβεστική καθώς μέχρι τις 19.00 το απόγευμα είχαν σημειωθεί 67 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

    Συνολικά επιχείρησαν: 649 πυροσβέστες, 254 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, περιοδικά επιχείρησαν επτά (7) Α/Φ, δέκα (10) Ε/Π και εννιά (9) PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο (2) Ε/Π του Ε.Σ., δύο (2) μηχανήματα έργου του Στρατού και ένα (1) της Περιφέρειας, 22 υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο σύμφωνα με την πυροσβεστική.

    Όσον αφορά τις πιο δύσκολες αυτές ήταν η φωτιά στους πρόποδες του Υμηττού στην περιοχή Προσήλιο της Παιανία. Στην πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν 175 πυροσβέστες με 52 οχήματα, οκτώ (8) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και περιοδικά πέντε (5) Α/Φ, επτά (7) Ε/Π και ένα (1) Ε/Π για συντονισμό από αέρος. Συνδρομή παρείχαν δύο (2) Ε/Π Chinook και δύο (2) μηχανήματα έργου του Ε.Σ, δύο (2) μηχανήματα έργου και 21 υδροφόρες της Περιφέρειας, καθώς και 25 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

    Δύσκολα τα πράγματα για την πυροσβεστική και στην φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κομπότι Άρτας, στη θέση Πλατή. Στο σημείο επιχείρούν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερεις (4) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 32 πυροσβέστες, ένα (1) Α/Φ, δύο (2) PZL και τρία (3) ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν μία (1) υδροφόρα ΟΤΑ, ένα (1) μηχάνημα έργου και εθελοντές

    6 περιφέρειες στο “κόκκινο” την Τρίτη: Ο χάρτης επικινδυνότητας

    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

    • Περιφέρεια Αττικής
    • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
    • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
    • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
    • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
    • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

    Που απαγορεύεται η κυκλοφορία στην Αττική την Τρίτη

    Το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές εφαρμόζεται και αύριο Τρίτη στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5 (πολύ υψηλός κίνδυνος ή κατάσταση συναγερμού).

    Για την περιφέρεια Αττικής η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων αφορά ενδεικτικά το πευκοδάσος και την παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, στον λόφο Λυκαβηττού, στο Αττικό Άλσος, στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, στο Άλσος Προφήτη Ηλία στην Καστέλα, στο δασικό οδικό δίκτυο Υμηττού. Πάρνηθας Πεντέλης, Ποικίλου όρους, όρους Αιγάλεω, Κιθαιρώνα, όρος Πατέρα και Γεράνεια όρη, στον εθνικό δρυμό Σουνίου κ.λπ.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: