ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΝΕΚΡΩΝ ΣΕ ΑΧΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ – 1000 ΑΤΟΜΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ – Η ΕΜΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

    Κοινοποίηση:
    Prosoxi

    Πολύ σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αχαΐα αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, στη Ναυπακτία και ιδιαίτερα στις περιοχές Πλατανίτη-Παλαιοπαναιγιάς και Ναυπάκτου.

    Στο Δρέπανο της Αχαΐας εγκλωβίστηκαν σε κέντρο διασκέδασης περισσότερα από 1.000 άτομα, λόγω κινδύνου υπερχείλισης γειτονικού χειμάρρου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία και σε συνεργασία με την «Ολυμπία» οδό έκοψαν τις μπάρες που συνδέουν το σημείο με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών και τα αυτοκίνητα διοχετεύθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπήρξε εγκλωβισμός αυτοκινήτων στο τούνελ της Κλόκοβας, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Ιόνια Οδό και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από το Αντίρριο μέχρι την Γαβρολίμνη.

    Λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην Αιτωλοακαρνανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου να μην φθάνουν στα σημεία του αποκλεισμού περισσότερα αυτοκίνητα.

    Η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην διακοπή της κυκλοφορίας και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, κοντά στο Ρίο.

    Όπως μεταδίδει το nafpaktianews, η πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια.

    Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από τον κακό καιρό στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ναυπάκτου, με το νερό στον Πλατανίτη να φτάνει το ένα μέτρο. Η κυκλοφορία διακόπηκε στη διάρκεια της νύχτας, αλλά αυτή την ώρα η κίνηση έχει αποκατασταθεί. Σοβαρά ήταν τα προβλήματα στο Γρίμποβο και την Ψανή αλλά και στο Αντίρριο, όπου τα νερά πλημμύρισαν τους δρόμους.

    «Είχαμε πολύ δύσκολη νύχτα, κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

    Προειδοποιεί η ΕΜΥ

    Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΜΥ, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

    Μάλιστα, τροποποίησε το χθεσινό έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, με βάση τα νέα προγνωστικά στοιχεία που υπάρχουν.

    Αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΜΥ:

    Με βάση τα νέα προγνωστικά στοιχεία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 12/07/2019 τροποποιείται σε Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 13/07/2019 έως και το απόγευμα της Κυριακής 14/07/2019.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη δυτική Στερεά.

    Επισημαίνεται ότι πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από σήμερα τη νύχτα στο νομό Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

    Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

    Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Όπως ανακοινώθηκε τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Αποφασίστηκε, με εντολή του αρχηγού της, η διασπορά οχημάτων και η δημιουργία σταθμών βάσης ταχύτατης επέμβασης στις περιοχές όπου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

    Οδηγίες προφύλαξης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

    Ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα, ερχόμενο από τις βαλκανικές χώρες, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνει οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ο καιρός την Κυριακή σε όλη τη χώρα

    Στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία, η Θράκη, το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανώς η δυτική Στερεά. Τα φαινομένα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

    Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 4 ή ανατολικοί 5 μποφόρ που θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

    Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Μακεδονία, Θράκη

    Καιρός: Νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις τοπικά 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και πιθανώς τη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

    Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 που θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

    Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα τμήματα. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

    Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ που στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

    Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

    Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

    Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

    Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Βελτίωση το βράδυ.

    Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ που θα στραφούν σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

    Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί 4 και στα νότια ανατολικοί έως 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση.

    Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

    Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος εξήγησε τι προκάλεσε την κακοκαιρία στη Χαλκιδική, έξι περιοχές θα επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Από το βράδυ εκπέμπω SOS για περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Εύβοιας, των Σποράδων και του βορείου Αιγαίου με αρκετό νερό συνοδεία ενδεχομένως ισχυρών ανέμων», ανέφερε ο κ. Καλλιάνος.

    «Από το βράδυ θα μπει ένα σύστημα με ισχυρές καταιγίδες και αρχικά θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο» εξήγησε ο μετεωρολόγος προσθέτοντας ότι αύριο από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν κυρίως περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της βόρειας Αττικής».

    Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, ο καιρός θα κάνει ένα μικρό «διάλειμμα» τη Δευτέρα με «άνευ σημασίας βροχές» αλλά από την Τρίτη «έρχεται άλλο με βροχές και καταιγίδες σε όλη την ηπειρωτική χώρα».

    Ακολουθούν οι χάρτες με τη βροχή που αναμένεται να πέσει το επόμενο 24ωρο και το επόμενο 12ωρο.

    xartis-vroxi-emy-2_iefimerida χxartis vroxi-emy-1_iefimerida

    Προειδοποίηση και από Αρναούτογλου για τον καιρό

    Αλλά και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας τις επόμενες ώρες.

    Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Καλημέρα φίλες και φίλοι!
    Ηρεμα κυλούν και θα κυλούν τα πράγματα από πλευράς καιρού τουλάχιστον μέχρι και αργά το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κάποιες τοπικές μπόρες στα ορεινά κυρίως της βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας. Επιδείνωση όμως του καιρού προβλέπεται από αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών-μεταμεσονύχτιων ωρών στα δυτικά και βόρεια».

    Σε επόμενη ανάρτησή του, έγραψε πως η κακοκαιρία μετά τα μεσάνυχτα θα πλήξει το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, και την κεντρική Μακεδονία, ενώ στη Χαλκιδική θα φτάσει προς τα ξημερώματα της Κυριακής.

    «Oι βροχές και οι καταιγίδες βρίσκονται ακόμα σχετικά μακριά από την κεντρική Μακεδονία (μέσα στον κύκλο οι σταυροί είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα- αστραπές) και σχετικά κοντά στο βόρειο Ιόνιο (Κέρκυρα) και Άπειρο…Κινούμενες ελαφρώς ανατολικά- νοτιοανατολικά θα πρέπει χοντρικά μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα και μετά να επηρεάσουν βόρειο Ιόνιο, Άπειρο και δυτική Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία, και κεντρική Μακεδονία,. Στη Χαλκιδική θα πρέπει να φτάσουν προς το ξημέρωμα της Κυριακής…», έγραψε χαρακτηριστικά επισυνάπτοντας τον αντίστοιχο χάρτη.

    Meteo: Ερχονται καταιγίδες και χαλαζόπτωση

    Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά περιμένουμε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, ενώ από το απόγευμα λίγες βροχές θα εκδηλωθούν στα δυτικά και νότια, αναφέρει το meteo, μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

    Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βορειοδυτική και βόρεια χώρα, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από ενισχυμένους ανέμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη χαλαζόπτωση.

    Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη.

    Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα, καθώς και οι περιοχές όπου ενδέχεται να εκδηλωθεί χαλαζόπτωση.

    kairos-meteo1

    Κατά τη διάρκεια της Κυριακής οι καταιγίδες θα επιμείνουν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας και βαθμιαία θα επηρεάσουν νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

    Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, καταλήγει το meteo.

    Κολυδάς: Το βαρομετρικό χαμηλό έρχεται από τα Βαλκάνια

    Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Θανάσης Κολυδάς ανήρτησε στο Twitter μια εικόνα με την κακοκαιρία που πλήττει αυτή τη στιγμή τις δυτικές βαλκανικές χώρες, επισημαίνοντας ότι αυτό το μέτωπο «θα κινηθεί νοτιοανατολικά».

     

    Χάρτες με περιοχές στις οποίες θα πέσει η περισσότερη βροχή

    Ενώ η ΕΜΥ δημοσιοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου και χάρτες «με περιοχές στις οποίες αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής από τη νύχτα του Σαββάτου μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, με βάση τα νέα προγνωστικά στοιχεία»

    O καιρός από Δευτέρα έως Παρασκευή

    Όσο για τον καιρό της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την ΕΜΥ Δευτέρα και Τρίτη θα είναι άστατος, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά από την Τετάρτη 16 Ιουλίου φαίνεται πως θα υπάρξει μια βαθμιαία βελτίωση του καιρού σε όλη την Ελλάδα, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

    Ειδικότερα, η πρόβλεψη της ΕΜΥ αναφέρει:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 15-07-2019

    Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    ΤΡΙΤΗ 16-07-2019

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά πιθανόν κατά τόπους να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Βελτίωση του καιρού το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 17-07-2019

    Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    ΠΕΜΠΤΗ 18-07-2019 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-07-2019

    Γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: