“ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΘΟΥΣΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΟΚΕΡ Κ’ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ 10.000 ΠΡΟΣΤΙΜΟ. ΓΙΑΤΙ Η ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ;” ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ “ΤΣΕΚΟΥΡΩΝΕΙ” ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

    Κοινοποίηση:
    JOKER-MOVIE-REVIEW

    nikos-antoniadis

    Ερμηνεία του Νόμου περί καταλληλότητος – ακαταλληλότητος των κινηματογραφικών θεαμάτων, κάνει ο γνωστός ποινικολόγος, Νίκος Αντωνιάδης, με αφορμή τη διαμάχη που ξέσπασε για την ακατάλληλη ταινία, Τζόκερ.

    Διαβάστε με προσοχή τι προβλέπει ο νόμος και το συμπερασμα στο οποίο καταλήγει ο κ.Αντωνιάδης. 

    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 38 του νόμου 3905/2010, “Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργούν επιτροπές αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού. Αντικείμενο των επιτροπών είναι η κατάταξη των έργων που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΔΙ.Κ.Ο.Μ.) σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: (α) κατάλληλη για όλους, (β) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, (γ) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών, (δ) ακατάλληλη για ανηλίκους”.

    Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου (που υπερισχύει έναντι του άρθρου 37 του προγενέστερου νόμου 1597/1986) “Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία. Όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ”.

    Από τις ανωτέρω διατάξεις συνάγεται ότι το αδίκημα που προβλέπεται από την παράγραφο 3 είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο, πλημμεληματικού (κατ’ άρθρο 18 εδ. β΄ Ποινικού Κώδικα) χαρακτήρα αδίκημα, δράστης του οποίου είναι ο υπεύθυνος της κινηματογραφικής αίθουσας στο οποίο προβάλλεται έργο, το οποίο έχει καταταγεί από την ΔΙ.Κ.ΟΜ σε μία εκ των κατηγοριών της παραγράφου 2 του άρθρου 38 (εν προκειμένω -κινηματογραφικό έργο “Joker”- στην κατηγορία -δ- “ακατάλληλη για ανηλίκους”, ήτοι για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, κατ’ άρθρο 121 Π.Κ.), ο οποίος, είτε εν γνώσει του είτε εξ αμελείας (κατά τις διακρίσεις της παραγράφου 3), επιτρέπει την είσοδο στην αίθουσα σε ανήλικους κατά παράβαση της ίδιας παραγράφου. Το αδίκημα, όπως προαναφέρθηκε, διώκεται αυτεπαγγέλτως, και κατά συνέπεια οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατόπιν προφορικής ή έγγραφης καταγγελίας, να παρέμβουν, σύμφωνα με τα άρθρα 242 & 243 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και να προβούν, μεταξύ άλλων στη σύλληψη των δραστών. Σε καμία περίπτωση οι ενέργειες αυτές δεν αφορούν στους ανήλικους, οι οποίοι δεν διαπράττουν κάποιο αδίκημα (ενώ, ούτως ή άλλως, ακόμη και εάν προβλεπόταν κάποιο αδίκημα εν προκειμένω, δεν ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία γι’ αυτούς). Δεν κρατούνται, αλλά αναμένουν υπό ασφαλείς συνθήκες τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι ειδοποιούνται από τις αρχές να τους παραλάβουν.

    —-Εις ό,τι αφορά, περαιτέρω, στην περίπτωση να έχει καταγγελθεί η αξιόποινη πράξη από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απειλούνται από την ηγεσία του Υπουργείου με κυρώσεις εναντίον τους, αφού ως δημόσιοι υπάλληλοι, εφόσον περιήλθε σε γνώση τους η τέλεση της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης (πολλώ μάλλον εφόσον αφορά σε παράβαση των συγκεκριμένων διατάξεων, που άμεσα συνδέονται με την υπηρεσία τους), είχαν υποχρέωση εκ του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να “ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα” την τέλεση της πράξης. Κατά συνέπεια, ορθά επενέβησαν οι αστυνομικές αρχές, ορθά προέβησαν στη σύλληψη των υπευθύνων, εφόσον η νομοθεσία είναι σαφής. Κατά τη γνώμη μου, δύο είναι τα ζητούμενα, εν προκειμένω:

    —Αφενός τα κριτήρια με τα οποία οι επιτροπές καταλληλότητας κατατάσσουν τα εκάστοτε κινηματογραφικά έργα, ιδία όταν οι ανήλικοι εκτίθενται καθημερινά σε χειρίστου είδους τηλεοπτικά προγράμματα,

    —–αφετέρου η σκοπιμότητα ποινικοποίησης της παράβασης των ανωτέρω διατάξεων και η εξαιτίας αυτής αδιανόητη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία παιδιών και γονέων.

     

     

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    14 Σχόλια

    1. Όταν γίνεται της Κακομοίρας στην γειτονιά μας [Βλέπε Συρία , Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία ] , είναι αστείο να ασχολούμαστε με ένα νόμο του 1937 που συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα… Λύσαμε όλα τα μείζονα οπως την ανεργία , το μεταναστευτικό- προσφυγικό και της διεκδίκησης της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο και ασχολούμαστε με μια Ταινία …. Από την στιγμή που υπάρχει αυτός ο νόμος ,καλά έκανε η αστυνομία και τον εφάρμοσε μετά από συγκεκριμένη καταγγελία. Το πρόβλημα θα ήταν εάν δεν εφαρμόζονταν μετά την καταγγελία. Εάν η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι αναχρονιστική και δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα,άλλο θέμα ! Το πρόβλημα είναι ότι η σημερινή μείζονα αντιπολίτευση με αφορμή,ένα γεγονός ελάσσονος σημασίας προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας για να προσπαθήσει να αναστηθεί εκλογικά …και πολλοί έχουν πέσει στην συγκεκριμένη παγίδα και παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ . Εκεί είναι το προβλήμα για εμένα !!!!

    2. Εδω η ελλαδα χανετε και οι ραγιαδες ασχολουντε με τον τζοκερ!!

    3. Πολύ καλά κάνανε οι υπάλληλοι Όχι απλά να τα συλλάβουν και ξύλο παράλληλα Αλλά βλέπετε όλα τα αναρχοκομμουνιστικά στοιχεία βγαίνουν και μιλάνε για σκοταδισμό τους αν είναι δυνατόν Και μετά θέλετε να πάει μπροστά η χώρα με τέτοια κατεστραμμένα μυαλά Δηλαδή να μην τηρούνται οι νόμοι αν είναι δυνατόν!! Τώρα εξηγούνται όλα γιατί τον Παπαδόπουλο τον ρίξανε γιατί είχε βάλει τάξη στη Χώρα και δεν χωνεύω Αν αυτό το πράγμα κάποιοι αναρχοκομμουνιστές η γάγγραινα της χώρας τέρμα

    4. Ελλαδα…. υπουργος λεει οτι θα παρανομησει κι ουδεις εισαγγελεας συγκινείται

    5. Ρε ακομα να καταλαβετε οτι αυτο ειναι διαφημιστικο κολπο;Απο ποτε υπαλληλοι του υπ.πολιτισμου κανουν καταγγελιες για ανηλικους και η αστυνομια διακοπτει προβολες για να διωξει ανηλικους;Αυτα εχουν να γινουν πριν απο την εποχη της επταετιας!Αλλοι λενε οτι ηταν και με γονεις τα ανηλικα στην αιθουσα.Για κατι αλλα φρικιαστικα θριλερ γιατι δεν εγινε το ιδιο ποτε;Οι παμπονηροι διαφημιστες στησανε ολοκληρη σκευωρια και μπλεξανε και την ΕΛΑΣ για να προωθησουνε την αμερακανια τους.Τωρα ολος ο κοσμος ακομα και οι γριες-νινζα (αυτες με τα μαυρα ρουχα και τα μαυρα τσεμπερια) στα χωρια,μαθανε τον Τζοκερ!Ολα τα παιδακια θα ζητανε απο τους γονεις να τους πανε στο Τζοκερ.Κολπο ειναι ρε

    6. Στανταρ την ειδε ο χρυσοχοηδης τη ταινια, απο τους πρωτους, γιαυτο εκανε ντου!
      Ασχετο αλλα :Τα πιτσιρικια οταν ειναι στο ιντερνετ βλεπουν πολυ χειροτερα απο αυτη τη ταινια!
      και τωρα με τα σμαρτφον ιδιως.

    7. Δυτική προπαγάνδα για την προώθηση του χάους. Τζόκερ…τι μυνήματα περνάει αυτή η ταινία στην κοινωνία. Τι το καλό έχει μια τέτοια είδους ταινία που προβάλει ότι πιο άρρωστο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους αλλά από την άλλη χτυπαειυ με έντεχνο τρόπο την κρατική πλουσιονρατια με μια νέα είδους αναρχία τύπου κλόουν.!!!!…Η αρχή …η γέννηση τού εχθρού του Μπάτμαν θα έλεγε κανείς αλλά η Ελλάς ανήκει εις την δύση, οπότε δώστε Δυτική τέχνη στις μάζες να γίνουν πιο πολύ…. αμερικανακια…

    8. Βγήκε ο Χρυσοχοίδης και έκανε τον έξυπνο και είπε ότι θα πάει με τον 15χρονο γιό του να δεί την ταινία που είναι ακατάλληλη για ανήλικους κάτω των 18 ετών. Τότε κύριε εξυπνάκια υπουργέ γιατί να υπάρχουν τα όρια καταλληλότητας των ταινιών? Ας καταργηθούν. Αντί να υπερασπιστείς τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που σωστά πράττοντες ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας για να διώξει τους ανήλικους από τους κινηματογράφους, κάνεις τον έξυπνο και λές ότι θα πάρεις τον 15χρονο γιό σου να δεί την ταινία? Αλλά η μαλακία στην Ελλάδα έχει όνομα: Αριστερά.

    9. Απο κάπου πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή του Νόμου. Ας είναι αυτή η ταινία η αρχή μέτρων για μιά Ελλάδα τίμια και ηθική. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ εις την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ μας.
      ΕΥΓΕ !!!

    10. Να επαναφέρουμε την πυρά και τις σταυροφορίες για τους άπιστους.
      Με αυτούς που έβαλε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού όλα να τα περιμένουμε.

    11. Ο άνθρωπος τα λέει σωστά.
      Οπότε απόψε που θα πάει ο Χρυσοχοίδης με τον ανήλικο γυιό του να τους περιμένουν αστυνομία και κοινωνικές υπηρεσίες να του πάρουν το παιδί για έκθεση ανηλίκου σε σκληρό οπτικοακουστικό υλικό που μπορεί να τον κάνει επιρεπή σε ψυχικά νοσήματα, για λόγους φτηνού πολιτικού εντυπωσιασμού !
      Παράλληλα να τιμωρηθεί για περιύβριση του Ν.3905/2010 και λοιπόν άρθρων του ποινικού κώδικα.

    12. ανησύχησε η πολιτεία επειδή η ταινία δείχνει πλουσιόπαιδα, μπάτσους και ακριβοπληρωμένους γελωτοποιούς να σκοτώνονται;;;;;; κάποιος είχε την μύγα και μυγιάστηκε;;;;;

      1. Δεν είμαι καπιταλιστής, φτωχός είμαι αλλα..Η άποψη που έχεις για το χρήμα αγγίζει τα όρια της διαστροφής.

    Comments are closed.