ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ

    Κοινοποίηση:
    fd_0

    Την πιθανότητα ανακήρυξης της δημιουργίας του Στρατού του Κοσσόβου στις 28 Νοεμβρίου  -ημέρα της αλβανικής σημαίας-, από την διοίκηση της αποσχισθείσας Σερβικής επαρχίας εξέφρασε σε δήλωση του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς σύμφωνα με την ιστοσελίδα Βαλκανικό Περισκόπιο.

    Σχολιάζοντας αυτήν την περίπτωση, σε συνέντευξή του στην ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η δημιουργία Στρατού στο Κόσοβο είναι κατά παράβαση όλων διεθνών συμφωνιών και θα πρέπει να αντιδράσουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως εγγυητές των συμφωνιών.

    «Η Πρίστινα σκοπεύει σε αυτό και εάν ανακοινώσει τη δημιουργία Στρατού του Κοσόβου θα είναι σαφώς κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των εγγυήσεων του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στεφάνοβιτς.

    «Οι Σέρβοι δεν θα την υποστηρίξουν», πρόσθεσε ο Στεφάνοβιτς, τονίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι πολύ ανησυχητική για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. «Τα υπουργεία Εσωτερικών και η Άμυνας της Σερβίας, καθώς και όλες οι υπηρεσίες του Σερβικού κράτους, έχουν αναλύσει όλες τις πληροφορίες που έχουμε σχετικά με το τι αναμένεται να συμβεί και βέβαια θα υπάρξει μια απάντηση από τη Σερβία.

    Αλλά, πάνω από όλα, θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά με τους εταίρους που είναι εγγυητές- το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί», δήλωσε ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

    Θα επισημάνει, ακόμη, ότι η Πρίστινα αναλαμβάνει το κόστος της αστάθειας στην περιοχή με την ίδρυση του στρατού.

    Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο στρατός θα ιδρυθεί στις 28 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να κρύβει τις προθέσεις για την ίδρυση του με σαφείς δημόσιες δηλώσεις.

    Πηγή: echedoros-a.gr

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: