«ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΛΙΒΥΟΣ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΧΑΛΙΦΑ ΧΑΦΤΑΡ ΜΕ ΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

    Κοινοποίηση:
    xaftras

    «Βόμβα» από το Κρεμλίνο λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα δώσει το «παρών» την Κυριακή στο Βερολίνο, στη Διάσκεψη που θα γίνει για τη Λιβύη.

    Ακολούθησε το makeleio.gr στο facebook για να μαθαίνεις τα πάντα πρώτος

    Ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι θα παρευρεθεί στη Διάσκεψη, ευχαρίστησε τον «αγαπητό φίλο» Πούτιν για τις «ειρηνευτικές του προσπάθειες». Ο στρατάρχης εγκατέλειψε την ειρηνευτική διάσκεψη στη Μόσχα την Τρίτη για να πραγματοποιήσει συζητήσεις με συμμάχους προτού καταλήξει σε απόφαση για κατάπαυση του πυρός. Ο πρόεδρος της Λιβύης, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, Φαγιέζ αλ Σάρατζ αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

    Εκεί θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η Ελλάδα έχει αποκλειστεί. Αξίζει, μάλιστα, να τονιστεί ότι, για τον αποκλεισμό της χώρας μας από τη συγκεκριμένη Διάσκεψη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ότι η συγκεκριμένη Διάσκεψη δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».

    Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Εθνη.

    «Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…). Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και, πέραν αυτού, δεν μπορώ να πω πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως» δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ούλρικε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη μη πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

    Η διπλωματική ρελάνς της Ελλάδας στη Γερμανία
    Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Λύβιος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης, είναι η ρελάνς της χώρας μας απέναντι στη Γερμανία. Τι εννοούν οι ίδιοι κύκλοι; Οτι πολύ απλά η Ελλάδα θέλησε να περάσει ένα μήνυμα στη Γερμανία με την έλευση Χαφτάρ εδώ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το τηλεφώνημα που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Χαφτάρ με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

    Το διπλό ραντεβού Μέρκελ – Ερντογάν
    Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, προς το παρόν τουλάχιστον, θα δει δύο φορές τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο ραντεβού τους θα γίνει την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, και το δεύτερο θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στις 24 Ιανουαρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το θέμα της Λιβύης.

    Λαβρόφ: Όλα έτοιμα για συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη

    «Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα… Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη», δήλωσε, νωρίτερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο κ. Λαβρόφ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων, ενώ δεν φάνηκε και τόσο αισιόδοξος για τη Λιβύη, παρά την τήρηση της εκεχειρίας από τις 12 Ιανουαρίου, που πέτυχαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

    Μάλιστα ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στη σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπόλεμους, του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε πως παραμένει «τεταμένη». «Αρνούνται ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Το πιο σημαντικό τώρα είναι, μετά την διάσκεψη του Βερολίνου, …οι λιβυκές πλευρές να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος θέτοντας νέους όρους και εκτοξεύοντας η μία στην άλλη κατηγορίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών που θα βρίσκεται την Κυριακή στο Βερολίνο.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    4 Σχόλια

    1. FORTOSTE OSO EINAI H WEA OLOUS TOUS METANASTES SE DEKSAMENOPLOIA KAI SYEILTE TOUS STO AMVOURGO PESKESI THS POUTANAS THS GERMANIAS

    2. Αφού “δεν θα συζητηθούν θαλάσσιες ζώνες”, γιατί καλούν τους τουρκόγυφτους;;; Αχ βρε Βλαντ πόσο μπροστά από την εποχή σου, τότε που παλούκωνες μεμέτια και σαξόνια

    3. Δηλαδής…. Θα μοιράσουμε όλη την πίτα…. Αλλα θα αφήσουμε ένα κομματάκι της μεσογείου για εσας και την Τουρκία… Και ο ποιο δυνατός το παίρνει….

    4. Το παιχνίδι είναι στημένο από όλους. Μην μασάτε, και οΧαφταρ στο κόλπο!!!

    Comments are closed.