ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΕ ΓΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ – ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ! ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ – ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ – ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΗΛΕΙΑ – ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ Π.Υ.

    Κοινοποίηση:
    νυχτα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή πυρκαγιά στο χωριό Δαφνιώτισσα, του δήμου Ήλιδας, που ξέσπασε γύρω στις 2 το μεσημέρι.

    Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα το μέτωπο της πυρκαγιάς σε Γεράκι – Ανάληψη. Αντίθετα στην Δαφνιώτισσα υπάρχει αναζωπύρωση σε εξέλιξη και οι δυνάμεις δίνουν μάχη ώστε να μην γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση μέσα στη νύχτα.Το πρόβλημα εστιάζεται σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό όπου η φωτιά προχώρησε με τη βοήθεια του αέρα. Ωστόσο δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

    Νωρίτερα:

    Δύσκολη νύχτα για την Ηλεία, καθώς εκτός ελέγχου παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση στην περιοχή κοντά στο χωριό Δαφνιώτισσα του δήμου Ηλιδας. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 30 οχήματα, 90 πυροσβέστες και τρία τμήματα πεζοπόρο. Μέχρι τη δύση του ηλίου στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν και τέσσερα εναέρια μέσα.

    Προς το παρόν, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, παρότι νωρίτερα υπήρξε εισήγηση από την πυροσβεστική υπηρεσία για την ασφαλή απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι “η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξή της”.

    Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι δεν απειλούνται, προς το παρόν κατοικημένες περιοχές και ο ίδιος, που βρίσκεται στην περιοχή, είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας από τους οποίους έχει ζητήσει περεταίρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος και σε συνδυασμό με την γεωγραφία της περιοχής, αλλά και τις καιρικές συνθήκες δυσχεραίνονται οι προσπάθειες κατάσβεσής της.

    Στο μεταξύ μια ακόμη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη κοντά στο χωριό Γεράκι Αμαλιάδας, η οποία σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ήλιδας Κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, “δείχνει να ελέγχεται, αντίθετα με την περιοχή της Δαφνιώτισας όπου είχαμε τέσσερις εστίες φωτιάς να ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα”. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, γύρω στις 17:00 ξέσπασαν δύο πύρινα μέτωπα σε δασική έκταση μεταξύ των περιοχών Γεράκι και Ανάληψη, όπου υπάρχει και η ομώνυμη μονή στην Ηλεία, πολύ κοντά στην Αμαλιάδα.

    Σύμφωνα με την patrisnews, αξιωματικοί της Π.Υ. μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών».

    Μάχη με τις δύο εστίες φωτιάς στην Ηλεία δίνουν τα ελικόπτεραΜάχη με τις δύο εστίες φωτιάς στην Ηλεία δίνουν τα ελικόπτεραΣτην φωτιά της Δαφνιώτισσας επιχειρεί ένα ελικόπτερο, ενώ τρία, επιχειρούν στην πυρκαγιά στην Ανάληψη Στην φωτιά της Δαφνιώτισσας επιχειρεί ένα ελικόπτερο, ενώ τρία, επιχειρούν στην πυρκαγιά στην Ανάληψη


    Νωρίτερα:
    Δύο πύρινα μέτωπα ξέσπασαν στο χωριό Γεράκι, γύρω στις 5 το απόγευμα.

    Κλειστός είναι ο δρόμος προς το χωριό Ανάληψη. Το χωριό απέχει περίπου 1 χλμ. σε ευθεία από την φωτιά. Το μοναστήρι Αναλήψεως δεν βρίσκεται σε κίνδυνο προς το παρόν, εκτός αν αλλάξει φορά ο άνεμος.

    Αυτή τη στιγμή η φωτιά κατεβαίνει προς το δρόμο για το χωριό Περιστέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύουν χωριά.

    Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Αμαλιάδα και Πύργο, 2 αεροσκάφη και ένα ericsson, καθώς και υδροφόρες του δήμου.

    Για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών μιλούν αξιωματικοί της Π.Υ.

    39543633_300791233810128_3944303346793316352_n-696x385 39725845_2163425477278487_3013706026785439744_n-696x385

    Νέα εστία φωτιάς ξέσπασε στην Ηλεία το απόγευμα της Δευτέρας , με τους πυροσβέστες να δίνουν διπλή μάχη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στο χωριό Δαφνιώτισσα Αμαλιάδας.

    Μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή της Αμαλιάδας, καθώς μετά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη δασική έκταση κοντά στο χωριό Δαφνιώτισσα, ξέσπασε και νέα εστία φωτιάς, αυτή τη φορά στο δάσος ανάμεσα στις περιοχές Γεράκι και Ανάληψη.

    4529171

    Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης ενισχύουν από αέρος τρία ελικόπτερα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μέτωπο ανάμεσα στο Γεράκι και την Ανάληψη δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Γύρω στις 2.30 το μεσημέρι ξέσπασε φωτιά κοντά στο χωριό Δαφνιώτισσα, με συνέπεια να δοθεί εντολή για εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για το χωριό, ενώ η μερική εκκένωση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε κυρίως άτομα με προβλήματα υγείας.

    «Κύριο μέλημά μας είναι η φωτιά που καίει σε δασική έκταση να μην απειλήσει την κατοικημένη περιοχή. Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τόσο επίγειες όσο και εναέρια μέσα», είπε.

    Και πέρυσι, την ίδια εποχή είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, «είναι ένα δάσος που δεν είχε καεί στις πυρκαγιές του 2007».

    Στο μεταξύ στην περιοχή ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς μετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης περισσότερα από 30 οχήματα και 100 άνδρες, πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν από αέρος δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος και αναμένονται άλλα δύο καναντέρ.

    Τις προσπάθειες κατάσβεσης συντονίζουν ο υποστράτηγος της Πυροσβεστική, Κώστας Κυριακόπουλος, σε συνεργασία με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχο, Γιάννη Καραμαλίκη.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: