Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΜΕ. 12 ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ… ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΗ

    Κοινοποίηση:
    koronoios-thermometrisi

    Ήδη η χώρα μας μετράει τρεις νεκρούς και 228 που νοσούν από τον κορωνοϊό, δείχνοντας πως η εξάπλωσή του είναι ραγδαία. Για να μην γίνουμε όμως Ιταλία και κυρίως για να μην βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι.

    Ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook, 12 πολύτιμες συμβουλές για να προστατεύσουμε από τον θανατηφόρο ιό τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας.

    “Ο καθένας μας πλέον καλείται να παίξει το δικό του ρόλο στην προφύλαξη και στην διατήρηση της δικής του και της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, εμβόλιο για την νόσο του κορωνοϊού. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην κολλήσουμε τον ιό” αναφέρει ο καθηγητής.

    Τι γράφει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος:

    “Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε την οικογένειά σας στην περίπτωση που ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητά που ζείτε; Επικαλούμενος το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ο καθηγητής προτείνει τα εξής:

    1. Μάθετε από τώρα πού θα βρείτε τοπικές πληροφορίες (όπως τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ και των τοπικών νοσοκομείων αναφοράς).
    2. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα του νέου ιού και για τα επόμενα βήματα εάν έχετε τα συμπτώματα
    3. Μείνετε στο σπίτι σας εάν είστε άρρωστοι.
    4. Υπενθυμίζω – καλέστε τηλεφωνικά τον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας προτού τον επισκεφθείτε.
    5. Περιορίστε τις κινήσεις σας στην κοινότητα που ζείτε.
    6. Περιορίστε τις επισκέψεις και τους επισκέπτες.
    7. Ενημερωθείτε για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο** και τα οποία είναι πιο ευπαθή ατο νέο ιό.
    8. Εφαρμόστε τα βήματα για την πρόληψη της ασθένειας (π.χ. παραμονή στο σπίτι όταν είμαι άρρωστος, συχνό πλύσιμο των χεριών, καθαρισμός επιφανειών που αγγίζω συχνά καθημερινά).
    9. Προετοιμάστε το οικογενειακό σχέδιο δράσης για την περίπτωση ασθένειας στο σπίτι σας ή για την περίπτωση διακοπής καθημερινών δραστηριοτήτων που οφείλονται στη διασπορά του νέου ιού στην κοινότητα που ζείτε.
    10. Προμηθευτείτε συνταγογραφούμενα και μη φαρμάκα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε για τις δυνατότητες κατ’ οίκον διανομής.
    11. Καθορίστε και επιβεβαιώστε τους τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους.
    12. Ενημερωθείτε, καθορίστε και επιβεβαιώστε τη δυνατότητα για τηλεργασία, για την παιδική μέριμνα, και το πως θα γίνει ομαλότερη η οικογενειακή προσαρμογή σε αλλαγές και ακυρώσεις δραστηριοτήτων στους κοινούς η στους χώρους εργασίας των μελών της οικογένειας.

      Συμπτώματα

    Τα συμπτώματα του ιού κυμαίνονταν από ήπια συμπτώματα έως πολύ σοβαρά. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 – 14 ημέρες μετά την έκθεση:

    Πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.

    Ομάδες υψηλότερου κινδύνου είναι οι ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής”.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. Στέφανε, ένα κράτος που δε θέλει να καταλήξει σε τέτοια καραντίνα, απ τη 1η μέρα κλείνει σύνορα κ αεροδρόμια.
      Κλείνει όλα τα πολυκαταστηματα απ τη 1η μέρα κι όχι ακόμα κ σήμερα να λειτουργούν κάποια(ονόματα δε θυγουμε).
      Επίσης δε μεταφέρει λαθραιους στν ενδοχώρα. Δεν απαγορεύει κατ επιλογή αλλά σε όλους, πχ οι γύφτοι κάνουν γλέντια κ τριγυρνανε ανά 6αδες παντού.
      Ας μη δουλευόμαστε, το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Οι ηγέτες αφήνουν μια βδομάδα να εξαπλωθεί ο ιός κι όταν στατιστικά τα νούμερα επιτρέπουν την επιδημία μετά απαγορεύουν κ βάζουν περιορισμούς γ να φανούν “καλοι” ενώ ταυτόχρονα ο σκοπός τους έχει επιτευχθεί. Ας μην είμαστε τόσο αφελείς κ τόσο.. Πρόβατα.

    2. Παιδιά στην Κίνα και στην Νότια Κορέα ήδη έχει αρχίσει να σβήνει ο Κορωναίος! Δεν έχουν πια πολλά κρούσματα οποτε μάλλον έχει αρχίσει και να εξαφανίζεται αυτός ο κακός ιός.

      1. Δεν ξερω αν σβηνει ο ιος,η απλα απεδωσαν τα σκληρα μετρα που πηραν οι Κινεζοι.Για να σβησει ο ιος πρεπει να βρεθει εμβολιο/φαρμακο.Αλλιως και ενα “ορφανο” κι ασυμπτωματικο ατομο να υπαρχει σε καθε χωρα (η σε μερικες χωρες),αρκει για να ξαναγινει η πανδημια.

      2. Δυστυχώς ΟΧΙ μόνο δεν έφυγε ο ιός αλλά ακόμα δεν άρχισε.Από Ιούνιο και μετά να δεις γλέντια.Είναι εκατοντάδες αυτοί που νοσούν και δεν το γνωρίζουν ακόμα.Φέτος όποιος πουλήσει τσαμπουκά το καλοκαίρι στον ιό απλά ρισκάρει την ίδια του την ζωή και των γύρων του.Και εκεί που είναι να βρεθείς μέσα στο χώμα καλύτερα να ακολουθήσεις αυτά που λένε οι ειδικοί.Είναι πολύ νωρίς ακόμα για χαμόγελα.Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κάτι πρωτόγνωρο για την σύγχρονη ιστορία της.

    3. Στέφανε μόλις τώρα ανακοινώθηκε πως υπάρχει και 4ος νεκρός, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη..

    Comments are closed.