ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ! ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ!

    Κοινοποίηση:
    tsiprasErdoganNewYork10-768x509

    Μια περίπου ώρα κράτησε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν που ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση λόγω της ομιλίας τουΤούρκου Προέδου στον ΟΗΕ, η οποία τελείωσε αργότερα από το προβλεπόμενο και πήγε πίσω όλο το πρόγραμμα .

    Στο τραπέζι της συνάντησης μπήκαν θέματα για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. αλλά η ατζέντα του είναι γεμάτη, όπως, άλλωστε και του υπουργού Εξωτερικών.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Έχουμε συμφωνήσει από το κοινό ταξίδι που κάναμε στη Μέση Ανατολή να συγκροτήσουμε μια Γραμματεία των τριμερών σχηματισμών, ασφαλώς με έδρα την Κύπρο, κάτι που θα ενδυναμώσει τον γεωπολιτικό της ρόλο… Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις, και ισχυρές, στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Και ξέρετε εμένα το όνειρό μου είναι ελεύθερη ενωμένη Κύπρος».

    Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός με τον Έλληνα ομόλογό του είναι συνεχείς και η προσέγγιση απόλυτα ταυτισμένη. Υπενθυμίζοντας τη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός σήμερα (Τρίτη) με τον Τούρκο πρόεδρο και την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανάληψη των συνομιλιών, είτε για επίλυση του κυπριακού. Κι αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις δράσεις των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα θα έχουμε την πρώτη τριμερή συνάντηση με χώρα από τον Κόλπο, από το Μπαχρέιν. Το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις».

    Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον χώρο των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπε, «πήγα και τον χαιρέτησα και είπα πως αύριο πρέπει να έχουμε καλή διάθεση για να συζητήσουμε τα δύσκολα για αυτόν (θέματα). Διότι για εμάς είναι απλά: ελεύθερη ενιαία Κύπρος».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: