ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΥΚΟΝΟ – ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ! ΣΠΙΤΙ, ΦΤΩΧΕΙΑ, ΜΙΖΕΡΙΑ, ΠΑΝΤΟΦΛΑ, ΛΙΓΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΦΩΤΟ-ΠΙΝΑΚΑΣ)

    Κοινοποίηση:
    πα.jpg 2

    Πριν δούμε αναλυτικά τις τιμές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, ας εξετάσουμε το κόστος μετακίνησης για αυτούς που σκέφτονται να κάνουν Πάσχα “εκτός των πυλών” .

    Για την πιο απλή μετακίνηση,ας πάρουμε για παράδειγμα αυτήν με Ι.Χ αυτοκίνητο και η “ταρίφα” αρχίζει να γράφει!

    Για μια διαδρομή δύο ωρών και κάτι,μέσω εθνικής οδού με επιστροφή, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, χρειάζεται κανείς μόνο για βενζίνη και διόδια, 100 ευρώ.

    Σε αυτό το κόστος προστίθεται και το πασχαλινό τραπέζι το οποίο έχει ως εξής:

    Όπως αναφέρουν στοιχεία της ΕΣΕΕ, το πασχαλινό τραπέζι αγγίζει φέτος τα 93 ευρώ, ενώ το 2018 το κόστος ήταν στα 92,7 ευρώ.

    Το κόστος δεν αυξήθηκε εξαιτίας των φθηνότερων τιμών στα κρέατα, ενώ πιο ακριβά είναι τα οπωροκηπευτικά εξαιτίας της κακοκαιρίας που χτύπησε αρκετές περιοχές.

    Αναλυτικά και σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στην Βαρβάκειο, υποχώρησαν οι τιμές τους αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%), ενώ απορροφήθηκε η αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

    Τα οπωροκηπευτικά, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αυτό είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τη μειωμένη/ανεπαρκής παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη συνήθη για τη διανύουσα εορταστική περίοδο αυξημένη ζήτηση.

    Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα και πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

    Σχετικά με τα προϊόντα σουπερμάρκετ του πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να υπάρχουν μεταβολές.

    esee-pasxalino-trapezi

    Αν προσθέσουμε και τις λαμπάδες και τα λοιπά πασχαλινά απαραίτητα τότε το κόστος πραγματικά ξεφεύγει!

    Την ίδια στιγμή το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα συνεχώς ψαλιδίζεται, με τις υποχρεώσεις να αυξάνονται ή στην καλύτερη περίπτωση να παραμένουν ίδιες.

    Κάποιοι δεν θα κάνουν Πάσχα, δεν θα κάνουν Πάσχα ελληνικό!

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. Καλά να πάθουν. Να μάθουν να ψηφίζουν. Είναι σωστό κάποιοι να έχουν χωρίς δουλειά 15 ακίνητα και κάποιοι άλλοι να μην έχουν ούτε ένα κουλούρι; Ψηφίστε αυτούς που θα κάνουν ανακατανομή του πλούτου μέσω αλλαγής του νομικού μας πλαισίου και της φορολογίας. Όταν ψηφίζετε κόμματα που είναι υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων και όσων ζούνε από νοίκια και κληρονομιές, τι περιμένετε να γίνει για τον λαουτζίκο;

    Comments are closed.