ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! ΈΠΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ! ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» Ο ΤΑΓΙΠ: ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΡΑΜΠ – ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Κοινοποίηση:
    1EKTAKTO-GIA-EKSOFILO-MAKELEIO-1

    Δεν σώζεται με τίποτα η κατάσταση για την Τουρκία. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι, αλλά όπως φαίνεται αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό, η Τουρκία δεν θα αποφύγει το ΔΝΤ.

    Μπορεί το Κατάρ να δάνεισε με 15 δις. την Τουρκία, αλλά απομένουν άλλα 165 για να… σωθεί.

    Αντιμέτωπη με υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και κυρώσεις από έναν μέχρι πρότινος στενό σύμμαχο, η τουρκική οικονομία πρέπει… να βρει 180 δις. δολάρια μέσα στο επόμενο 12μηνο για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις, ακόμη και τη χρεοκοπία.

    Τράπεζες, επιχειρήσεις και δημόσιο αναζητούν λύση στο αδιέξοδο που οδήγησαν οι εμμονές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία ανεξέλεγκτη και χωρίς στεγανά οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος που ο ίδιος άνοιξε με τους οίκους αξιολόγησης αλλά και η διπλωματία των ομήρων, όπως αναφέρει το Liberal.gr.

    Οι οίκοι αξιολόγησης «βλέπουν» την ύφεση να χτυπάει την πόρτα μιας οικονομίας που αναπτύχθηκε με 7,4% το 2017 και αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό, αν όχι μη αναστρέψιμο, σοκ στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

    Ένα σοκ που δύσκολα θα αποφευχθεί καθώς η Τουρκία θα πρέπει, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, να «ανανεώσει» χρέος ύψους 180 δις. δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 22% του τουρκικού ΑΕΠ, μέσα στο επόμενο 12μηνο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά ασφυκτικά τα περιθώρια. Πόσο μάλλον όταν το τουρκικό δημόσιο αξιολογείται σε «junk», στην κατηγορία δηλαδή που διώχνει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

    Την ίδια ώρα, αναλυτές των UBS, Credit Suisse και άλλων επενδυτικών οίκων κάνουν λόγο για κρίση ισοζυγίου πληρωμών και θεωρούν πως η κατάσταση στην Τουρκία είναι χειρότερη από την Αργεντινή. Μόνο τον Οκτώβριο, οι τουρκικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν χρέος ύψους 3,8 δις. δολαρίων, κάτι σχεδόν ακατόρθωτο αφού είναι αποκλεισμένες από τις αγορές. Οι τουρκικές τράπεζες καλούνται να βρουν περί τα 100 δις. δολάρια τους επόμενους μήνες, σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας.

    Μπροστά λοιπόν σε αυτή την δραματική κατάσταση, ο Ερντογάν έκανε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό.

    Αντεπίθεση από τον Ερντογάν!

    Επίσημη προσφυγή στον ΠΟΕ από την Άγκυρα κατά της απόφασης Τραμπ για ενίσχυση των κυρώσεων. Ο Ερντογάν χοντραίνει το παιχνίδι δημιουργώντας ένα αντιαμερικανικό μέτωπο με Ρωσία, Κίνα και Γερμανία.

    Η αμερικανοτουρκική κρίση κλιμακώνεται και έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα πραγματοποίησε τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει για προσφυγή στον Οργανισμό αναφορικά με τον διπλασιασμό των δασμών από τις ΗΠΑ.

    Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε επισήμως η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΕ, «η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συμβουλές για τη διαμάχη με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Το αίτημα δόθηκε σε στελέχη του ΠΟΕ στις 20 Αυγούστου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: