Ν.Κοτζιάς στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»: «Οι Τούρκοι θέλουν εγγυήσεις και στρατό για έλεγχο της Κύπρου»

Κοινοποίηση:
A walled section marking the limit of the United Nations Buffer Zone is seen in the Greek Cypriot controlled area of central Nicosia March 10, 2014. The houses behind the wall are in the Turkish Republic of Northern Cyprus. This year marks 40 years since the Cyprus National Guard staged a coup in Cyprus and the subsequent Turkish military intervention, which escalated a civil war between the Greek and Turkish Cypriot communities on the island. After the ceasefire a heavily restricted UN controlled Buffer Zone between the north and south of the island was put into operation. It stretches 180 Km across the whole island measuring 7.4 km at its widest and 3.3 meters at its narrowest point. It is restricted to the general public and no Greek or Turkish Cypriots are allowed inside. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN)

“Στην πραγματικότητα τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα δεν τα θέλουν στην Άγκυρα για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους, αλλά για να έχουν τον έλεγχο της Κύπρου οι ίδιοι» τονίζει ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε εάν συζητήθηκε το θέμα του ΝΑΤΟ στην άτυπη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Ανέφερε πως ο κ. Τσαβούσογλου προσπάθησε αρχικά να ανοίξει θέματα που αφορούν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, αλλά του υπενθύμισε ότι «ως εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουμε αρμοδιότητα για μια τέτοια κουβέντα και δεν θα τον ακολουθήσω».

Κατόπιν, συνέχισε, «μπήκαμε στο ζήτημα των δύο μικρών συνθηκών που εμπίπτουν και στη δική μας αρμοδιότητα. Στο τέλος της κουβέντας, τους είπα ότι υπάρχουν 4 λύσεις. Δεν πρότεινα. Κατέγραψα. Εξήγησα τα υπέρ και τα κατά τους. Είπα αυτά που είχα ήδη ενημερώσει τη δική μας πλευρά ότι θα πω».

Ερωτηθείς αν η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα επιλύσει το θέμα της Ασφάλειας ο κ.Κοτζιάς ανέφερε ότι «αυτό που ψάχνουμε είναι μια λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς δικαιώματα εγγυήσεων από τις τρεις χώρες που σήμερα τις διαθέτουν. Οι Τούρκοι ψάχνουν μια «λύση» τέτοια με την οποία μπορούν να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο νησί, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς. Ρωτήθηκαν διερευνητικά αν θα τους έκανε το ΝΑΤΟ και αν σε αυτή την περίπτωση θα αποχωρούσαν. Ούτε αυτό τους άρεσε, επιπλέον, τους έφερνε σε δύσκολη θέση. Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, ότι στην πραγματικότητα τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα δεν τα θέλουν στην Άγκυρα για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους, αλλά για να έχουν τον έλεγχο της Κύπρου οι ίδιοι».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνει σε σχέση με την πρόταση για την Ασφάλεια, πως κανείς σε Λευκωσία και Αθήνα δεν δικαιούται να αποστεί από αυτό το κεκτημένο, την πρόταση για την Ασφάλεια και την υποδοχή της οποίας έτυχε.

Επισήμανε πως «το πρόβλημα της συνθήκης των εγγυήσεων και της κατοχής είχε τόσο υποχωρήσει, ώστε όταν το έθεσα, δέχθηκα επιθέσεις από τις πιο ”απίθανες” πλευρές. Ορισμένες από αυτές μου κουνάνε ακόμα το δάκτυλο, χωρίς να ερυθριάζουν»

Ερωτηθεις για το σενάριο της Συνομοσπονδίας,ο κ.Κοτζιάς είπε πως για πρώτη φορά άκουσε για αυτό το σενάριο από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών , Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η σκέψη του ήταν ότι αν πάει καλά η Συνομοσπονδία, μπορούμε να πάμε στην Ομοσπονδία, αν όχι, πρέπει ”να πάμε στα δύο κράτη”». Ο κ. Κοτζιάς, όπως αναφέρει, του απάντησε επί τούτου πως «όταν πάει κανείς από ενιαίο κράτος σε Συνομοσπονδία, η κατάληξη είναι πάντα η ίδια: Διάλυση του κράτους».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: