ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΣΤΟΥΣ 62 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Κοινοποίηση:
fotia

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Λεϊρία, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με την κυβέρνηση να κηρύσσει τρεις ημέρες εθνικού πένθους.

 

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τέσσερα παιδιά.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων, ενώ ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι ακόμα πιο βαρύς, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά δασικές πυρκαγιές», είπε ο κ. Κόστα, προσθέτοντας πως «προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε όσους μπορεί να βρίσκονται ακόμα σε κίνδυνο».

Σαράντα-επτά θύματα βρέθηκαν μέσα ή κοντά στα αυτοκίνητά τους, αφότου οι φλόγες τους εγκλώβισαν ενώ κινούνταν κοντά σε αυτοκινητόδρομο. Πολλά ήταν απανθρακωμένα.

Δύο από του νεκρούς σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκλήθηκε από την πύρινη λαίλαπα, ενώ οι υπόλοιποι θάνατοι οφείλονται στις φλόγες και τους αποπνικτικούς καπνούς.

Πολλοί είναι και οι τραυματίες ανάμεσά τους και τουλάχιστον οκτώ πυροσβέστες, έξι εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό.

Το μεσημέρι της Κυριακής η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε τέσσερα μέτωπα.

Η Λισσαβόνα ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 360 στρατιώτες που θα βοηθήσουν τους περίπου 700 πυροσβέστες με 300 οχήματα που ήδη μάχονται για να περιορίσουν τη φωτιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε τον κοινοτικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου άλλα κράτη-μέλη μπορούν να συνδράμουν την ιβηρική χώρα.

Η Γαλλία στέλνει τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ η Ισπανία ήδη παρέχει βοήθεια σε διμερές επίπεδο. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κόστα είχαν ο έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το έργο της κατάσβεσης καθίσταται πιο δύσκολο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, περίπου 35 βαθμοί Κελσίου στην περιοχή της Λεϊρία.

Δείτε συγκλονιστικές φωτό και βίντεο:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: