Oργισμένη απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Ο παραβάτης επιχειρεί μαθήματα νομιμότητας

Κοινοποίηση:
Μητσοτάκης-Ερντογάν-1-696x418

Aλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για την Ελλάδα, αλλά και η ονομαστική αναφορά του στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά άμεσα, χαρακτηρίζοντάς τον «κατεξοχήν παραβάτη».

Ο Τούρκος πρόεδρος, με τη γνωστή ρητορική του, χαρακτήρισε λάθος τα βήματα του Μητσοτάκη, με το ΥΠΕΞ να απαντά πως, «όσον αφορά για τα περί βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Η ανακοίνωση:

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Eντονη αντίδραση της Κύπρου

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Προεδρία τονίζει πως η η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.Τουρκία: Το Γιαβούζ άρχισε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου

«Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε» επισημαίνεται.

Η Προεδρία προσθέτει πως η Τουρκία, με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζεται.

Επίσης αναφέρεται πως τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΧΑΦΤΑΡ ΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΛΕΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
    1.ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΨΗΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ (ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΧΑΦΤΑΡ) ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΡΤΟΓΑΝ-ΣΑΡΑΤΖ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΟΝΤΑΝ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
    2.ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ, ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΑΡΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΒΕΓΓΑΖΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΧΑΦΤΑΡ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ !
    ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΗΘΕΛΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ» ΚΑΙ «ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ »
    ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΩΣ ΥΠΕΞ ΤΟΝ ΚΟΝΤΕ ΔΕΝΔΙΑ !!!

Leave a Response