AΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ! ΚΥΚΛΩΜΑ ΝΟΘΕΙΑΣ ΛΑΔΙΟΥ… ΙΔΟΥ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ «ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ»! ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

Κοινοποίηση:
ladi

Κύκλωμα νοθείας λαδιού, που δρούσε τουλάχιστον από τις αρχές του 2015, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που ανακάλυψε πώς νόθευαν ηλιέλαιο και τα πουλούσαν ως ελαιόλαδα.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν επτά μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα πέντε άνδρες και δύο γυναίκες.

Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα άνδρας, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.

Το κύκλωμα είχε ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Τα μέλη του κυκλώματος πρόσθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να μοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

ladi1

Στη συνέχεια το νοθευμένο λάδι τοποθετείτο σε πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες, με τυπωμένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου (Κρήτη, Μεσσηνία κ.ά.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κύκλωμα έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».

Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» διαπιστώθηκε ότι το λάδι ήταν νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «επιβλαβές για την υγεία» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

ladi2

Η διανομή του νοθευμένου λαδιού γινόταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου, όπως: διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Συνολικά υπολογίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τις 24 Νοέμβριου 2017, το κύκλωμα εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Επιπλέον προέκυψε ότι τα τέσσερα μέλη που διεύθυναν την οργάνωση είχαν στην ιδιοκτησία τους δύο εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 14.670 λίτρα ελαίου σε 2.934 μεταλλικούς περιέκτες των πέντε λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία, 4.600 λίτρα ελαίου σε δεξαμενή, συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος.

Τα παραπάνω (19.270 συνολικά) λίτρα ελαίου δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας διαπιστώθηκε ότι ήταν νοθευμένα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΝΟΘΕΥΜΕΝΑ ΤΡΟΦΗΜΑ -ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ + ΦΥΛΑΚΗ .

  2. ΤΕΛΙΚΑ ΑΜΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ,ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΑ…

  3. Σαν το λάδι που βγάζει εσύ ο ίδιος δεν υπάρχει! Και απαιτείται σοβαρή προεργασία: Καθαρισμός της ελιάς από κάτω και κλάδεμα (ούτως ώστε να ξεπεταχτεί το δέντρο προς τα πάνω), έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για την ώρα που θα πας να μαζέψεις τις ελιές. Τώρα όσον αφορά το αυτό καθεαυτό μάζεμα: Να στρώσεις δίχτυα ή ελαιόπανα, να ανέβεις και να τινάξεις την ελιά με το ραβδιστήρι, να καθαρίσεις τα κλαδιά από τις ελιές με τη χτένα, και τέλος να μαζέψεις τα ελαιόπανα, να κοσκινίσεις τις ελιές, έτσι ώστε να πέσουν τα φύλλα και τα ξερά κλαράκια και να τις βάλεις στο τσουβάλι. Άν πάλι δε στρώσεις ελαιόπανα, μπορείς να μαζέψεις τις ελιές με ένα μηχάνημα που λέγεται ‘σκαντζόχοιρος’, αρκεί να είναι καθαρή από κάτω η ελιά! Το τελευταίο στάδιο είναι να τις πάς στο ελαιοτριβείο και να πάρεις το λάδι σου! Υπολογίστε ότι σε ένα τσουβάλι 40 κιλών αντιστοιχούν 10 κιλά λάδι (η αναλογία πάει συνήθως 4 με 1, αν και δεν είναι απόλυτο αυτό γιατί παίζει ρόλο το είδος της ελιάς, αλλά, και κάποιοι άλλοι παράγοντες). Ας μάθουμε λοιπόν να μαζεύουμε τις ελιές μας και να μη τρώμε από το βιομηχανοποιημένο λάδι, που είναι Θεός φυλάξει…Να γίνουμε για λίγο έστω αγρότες και να μη το παίζουμε ‘πρωτευουσιάνοι’. Τα αγαθά κόποις κτώνται…

  4. Στη Ρουμανια και Βουλγαρια κυκλοφορουν τα νοθευμενα με ονομασιες , CRETA, KALAMATA, ΛΗΤΩ, ΖΕΦΕΙΡΟΣ, ΧΡΥΣΟΛΑΔΟ, και δεν θυμαμαι πια άλλα ακομη. Παρολο που εκδιδονται κατα καιρους ανακοινωσεις απο τον τοπικο ΕΦΕΤ, αυτα εξακολουθουν να κυκλοφορουν μεχρι και στα χοντρεμπορια. Τα περισσοτερα διατιθενται μεσω OLX στο ιντερνετ σε πολυ χαμηλες τιμες σε ιδιωτες και μικρομαγαζα και ειναι γνωστο οτι τυποποιουνται σε 5 λιτρα στην Βουλγαρια. Ολα τα ελαιολαδα ειναι υποχρεωτικο να γραφουν τον παραγωγο ή τον τυποποιητη και να εχουν ενα αριθμο 5 ψηφιο με EL 40 που σημαινει Ελλαδα και 3 νουμερα ακομη που ειναι μοναδικα για τον καθε Ελληνα παραγωγο ή τυποποιητη.

  5. Σιγά μην βρείτε παρθένο λάδι στην αγορά και απο μεγάλες φίρμες μόνον κατ όνομα.

  6. Εμεις θελουμε να προτιμουμε τα Ελληνικα προιοντα παραγωγων , αλλα οι ιδιοι οι Ελληνες δεν μας αφηνουν.
    Καθαρματα, ρεζιλευουν τον κλαδο , παλιοπουστηδες!!!!!

Leave a Response