CAPITAL CONTROLS: Τι ζητάει η Τρόικα από την κυβέρνηση – Το νέο όριο ανάληψης

Κοινοποίηση:
capital-controls-600x285

Μία σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εξειδικευμένες εταιρείες αλλά και αλλαγές στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και καταθέτει τη γνώμη της όσον αφορά στην αδειοδότηση των εν λόγω εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Φρένο μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απαίτηση των εταιρειών διαχείρισης να αποκτήσουν και τη διαχείριση των ακινήτων.

Γκρίνια με την Επιτροπή
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο αγκάθι στα θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ο ρόλος της εν λόγω Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών δυσχεραίνει, μεταξύ άλλων, τη γρήγορη αδειοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τους όρους για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμβλυνση των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί η δευτερογενής αγορά ενεργής διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Το πλαίσιο
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το αυστηρό πλαίσιο για την αδειοδότηση έχει φρενάρει την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν πάρει άδεια μόλις τρεις εταιρείες, οι οποίες συστάθηκαν από τις τράπεζες Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,24%, Eurobank και Attica Bank.

«Οι εταιρείες αυτές πήραν την άδεια διότι η μητρική τους είναι πιστωτικό ίδρυμα και όχι κάποιο fund ή εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όταν τα κριτήρια που ζητούνται είναι σχεδόν τα ίδια με τα κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, είναι λογικό μόνο η εταιρεία της οποίας ο μέτοχος είναι τράπεζα να πάρει την άδεια».

Κεφαλαιακή ενίσχυση
Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται, επίσης, η επιτάχυνση της εξυγίανσης των μικρών τραπεζών. Μάλιστα, καλείται η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών -το ζήτημα αφορά κυρίως την Attica Bank.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Attica Bank αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμφωνίας της με ξένο fund, το οποίο θα αποκτήσει τη διαχείριση κόκκινων δανείων 1,074 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Capital controls
Οι θεσμοί ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη χαλάρωσης των capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικής Ένωση Τραπεζών έχει καταθέσει πρόταση στην οποία ζητά όταν κλείσει η τελική συμφωνία Αθήνας-δανειστών, το όριο ανάληψης των 420 ευρώ την εβδομάδα να αυξηθεί στα 500 ευρώ.

Ωστόσο, η εκροή καταθέσεων των τελευταίων μηνών έχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, φρενάρει το εγχείρημα και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει την αύξηση του ορίου.

euro2day.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

 1. ΝΑ μου!Με ταΐζουν οι γονείς μου και κάνω τεταρτο bachelor στο ανοιχτό πανεπιστήμιο!Δύο χρονάκια ακόμα και μετά πάω να φορτωθώ στην αδερφή μου στην Αυστρία να βρω καμία δουλειά της προκοπής.Εγώ για λαμόγια κα για 500€ ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΩ!!!Κορόιδα!

 2. εε λαμογια τροικανη ξερουμε τη γηνετε απο το 2010 με το προτο μνημονιο που δεν περασε απο την βουλη και κρηθηκε και αντησηνταγματηκο που σημενη οτη ολα ηνε ακηρα η ελλαδα δεν ειχε κανενα προβλημα ολα γηνανε γεια να σωθουνε η γερμανηκεσ και γαληκεσ τραπεζεσ που ητανε πατοσ στο μελον μπορη να πατε φηλακη το ιδιο και ο γαπ και ολη οση μπηκανε στο κολπο γκροσο τησ απατησ τηποτα δεν μασ δανησατε τα δοσατε απλοσ στησ ξενεσ τραπεζεσ βρομερη εν δηναμη μπορη να πατε φηλακη αφτα τα λιγα ουστ κοπροσκηλα

  1. Εσύ με την ορθογραφία σου, Αλβανό είσαι; Γιατί οι Έλληνες ΤΙΜΟΥΝ την γλώσσα τους και δεν την ξεφτιλίζουν.

   1. Για αυτα που λεει εχεις να πεις κατι ;
    Και ο Σ. Μακρυγιαννης δεν ηξερε ορθογραφια , ομως μας ελευθερωσε .
    Αλλωστε η καταντια που ζουμε την εφεραν οι γραμματιζουμενοι μεν ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ δε !

Leave a Response