Bloomberg: Αυτός είναι ο «κρυφός» θησαυρός της Ελλάδας που μπορεί να γίνει… τζακπότ!

Κοινοποίηση:
thisayros

Έναν θησαυρό που ελάχιστοι… γνωρίζουν, κρύβει η Ελλάδα, μάλιστα αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποδειχθεί τζακπότ για την οικονομία μιας χώρας.

Ο λόγος για την ελληνική τρούφα, που, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η ελληνική απάντηση στην Ιταλία και που δεν έχει να φοβάται τίποτα σε ενδεχόμενη σύγκριση.

Βρίσκεστε στο εξωτερικό και αποφασίζετε να γευματίσετε σε ένα εστιατόριο για το οποίο έχετε ακούσει πολλά, γράφει το Bloomberg. Παραγγέλνετε ένα πιάτο με τρούφες και ο σερβιτόρος έρχεται στο τραπέζι σας και σας παρουσιάζει το άσχημο αυτό προϊόν. Την ώρα που πασπαλίζει με λεπτές φέτες το πιάτο σας, σας ανακοινώνει πως οι τρούφες δεν προέρχονται από την Ιταλία, τη χώρα που έχει κάνει γνωστές τις τρούφες σε όλο τον κόσμο, αλλά από την Ελλάδα.

Μην ταράζεστε – να είστε ευγνώμονες. Οι Ιταλοί έχουν λανσάρει με μεγάλη επιτυχία αυτό το προϊόν. Αλλά οι λευκές τρούφες της ποικιλίας tuber magnatum pico, φύονται εξαιρετικά και στην Ελλάδα. Ακόμη και ο Αριστοτέλης τις είχε αναφέρει στα γραπτά του, αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν οι τρούφες στην τοπική κουζίνα. Σε αντίθεση με τις τρούφες της Ιταλίας, που τρώγονται εδώ και αιώνες, οι τρούφες της Ελλάδας παρέμειναν στο σκοτάδι σε μεγάλο βαθμό. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία εξαγωγών Eklekto, με βάση την Αθήνα, είδε τις δυνατότητές τους για την αγορά των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος για να «αγκαλιάσετε» τις ελληνικές τρούφες. Συνήθως, αμέτρητοι μεσάζοντες αγγίζουν μια ιταλική τρούφα προτού φτάσει στην κουζίνα κάποιου εστιατορίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες, ο καταναλωτής να μην γευτεί όλη την ένταση του προϊόντος. Οι ιδρυτές όμως της εταιρείας Eklekto, Πίτερ Βέλτμαν και Γιώργος Αθάνας, λένε ότι εργάζονται μόνο με μια μικρή ομάδα και γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχεται το προϊόν. Εκτός από το άτομο που εργάζεται με το πιστό του σκυλί στην αναζήτησή τους, ο Βελτμαν και ο Αθάνας, είναι οι μόνοι άνθρωποι που αγγίζουν τις τρούφες πριν από την εξαγωγή τους, λέει η εταιρεία.

Πώς ξεκίνησε η εταιρεία
Αρχικά, το αμοιβαίο ενδιαφέρουν και των δύο για το ελληνικό κρασί, ήταν αυτό που τους έφερε κοντά, αλλά ένας κοινός γνωστός τους και σεβαστός μυκητολόγος, τους μίλησε για τις τρούφες. Ο Βέλτμαν, σεφ και σομελιέ, πήρε μερικές ελληνικές τρούφες μαζί του στα εστιατόρια του στο Σαν Φρανσίσκο το 2016. Όπου πήγαινε ο Βέλτμαν, το προσωπικό της κουζίνας συγκεντρωνόταν για να δει το ταπεράκι του. Όλοι λάτρεψαν το άρωμά τους: πιο βουτυρώδες και περισσότερο αλμυρό από την καπνιστή γαλλική έκδοση. Ωστόσο, δεν πωλούνταν.

Το 2017, οι συνεργάτες της Eklekto άρχισαν να ανακαλύπτουν την άριστη λευκή τρούφα, που εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, προέρχεται και από τη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ. Στο Urbani, την εταιρεία που ελέγχει το 70% της παγκόσμιας αγοράς τρούφας, ο Βιτόριο Τζιορντάνο, αντιπρόεδρος του τμήματος στις ΗΠΑ και τον Καναδά, λέει ότι δίνει μεγάλη προσοχή στις πηγές του.

«Ως εταιρεία που ειδικεύεται στις τρούφες, πρέπει να παρακολουθούμε το προϊόν» λέει. «Εάν υπάρχουν κι άλλες περιοχές που παράγουν την ίδια τρούφα, σίγουρα πρέπει να δώσουμε προσοχή».

1

Και χάρη στο γεγονός πως οι τιμές της ιταλικής τρούφας ανεβαίνουν λόγω ξηρασίας, η περίοδος για την ελληνική τρούφα είναι εξαιρετική. Πέρυσι, οι ιταλικές τρούφες πωλούνταν για 3.5000 δολάρια το μισό κιλό χονδρικής. Οι ελληνικές τρούφες είναι ελαφρώς φθηνότερες, με κόστος 3.150 δολάρια το μισό κιλό. Αλλά και οι μαύρες τρούφες Perigord, που είναι εξίσου νόστιμες αλλά όχι τόσο σπάνιες, έφτασαν τα 840 δολάρια.

Η λευκή ελληνική τρούφα πάντως είναι εξίσου νόστιμη με την ιταλική. Ένας μεγάλος θαυμαστής της τρούφας είναι ο σεφ Μάικλ Τουσκ με το εστιατόριό του Quince στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Τουσκ δίνει πολλά λεφτά κάθε χρόνο για να εντάξει την καλύτερη τρούφα στο μενού τους. Μάλιστα, στην περίοδο αιχμής, έχει δώσει μέχρι και 100.000 δολάρια σε τρούφες.

Όταν ο Βέλτμαν λοιπόν, έφερε στον Τουσκ για πρώτη φορά μια μαύρη ελληνική τρούφα το 2016, ο σεφ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το προϊόν μιας άλλης ώρας θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Ιταλία. Αλλά μετά από ένα χρόνο άρχισε να τις προσθέτει στο ριζότο του και στα agnolottini di fonduta, ζυμαρικά γεμιστά με λιωμένο τυρί και λευκή τρούφα. Η γεύση ήταν πραγματικά πολύ καλή, λέει ο σεφ.

Μια άλλη περίπτωση είναι κι αυτή του Τζορτζ Τσεν, σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίων στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Τσεν άρχισε να χρησιμοποιεί τρούφες το 2007 όταν βρισκόταν στη Σαγκάη. Συνέχισε να χρησιμοποιεί κινεζικές τρούφες μέχρι το 2010, όταν η αγορά πλημμύρισε με ένα κατώτερο προϊόν. Τότε άρχισε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

«Άκουσα πως η Ελλάδα έχει τρούφες, αλλά δεν είχα δει καμία» λέει ο Τσεν. Τότε, μια μέρα, εμφανίστηκε ο Βέλτμαν με μεγάλες, λευκές τρούφες. Είχαν λίγες εσοχές, κάτι που επιτρέπει να βγαίνουν όμορφα ωοειδή κομμάτια όταν κόβονται σε λεπτές φέτες. «Η μυρωδιά και η γεύση ήταν το ίδιο εξαιρετική όπως και των ιταλικών» λέει ο Τσεν.

Βέβαια, το να ποντάρει κανείς σε ένα νέο συστατικό το οποίο είναι και ιδιαίτερα ακριβό, αποτελεί ένα ρίσκο που πολλοί δεν θέλουν να πάρουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, για αυτή τη νότια ευρωπαϊκή χώρα, η οικονομία της οποίας έχει προβλήματα, είναι ένα πιθανό τζακποτ. Ο Λευτέρης Λαχουβάρης, Έλληνας μυκητολόγος που συνεργάζεται με την Eklekto, εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει μέχρι και 3 τόνους τρούφες ετησίως, κάτι δηλαδή που σημαίνει εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. ΕΛΛΑς

    1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα).Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.
    2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ.
    3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.
    4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.
    5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου .
    6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.
    7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο.
    8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.
    9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
    10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι Τ11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι – κρατηθείτε – 10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ !όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το ΥΣΓΣ.
    Αυτή τη χώρα πάνε να ξεπουλήσουν για 340 δις;

  2. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΕΥΕΙ
    ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ!

    Ελλάδα: Αυτή η λωρίδα Γης ήταν
    πάντα το ανάχωμα απέναντι στην
    Τυραννία, στη βαρβαρότητα, στην
    εκμετάλλευση του ανθρώπου από
    τον άνθρωπο. Σε αυτό το ανθρώπινο
    τείχος από Ελληνική σάρκα,
    συνθλίβονταν οι ορδές της
    ανομίας, της ασυδοσίας, της
    κτηνώδους δύναμης ενάντια στον
    πολιτισμό.

    Όταν τελικώς η Ελλάδα έπεσε,
    ενσαρκωμένη στο…κορμί του
    Κωνσταντίνου Παλα…ιολόγου,
    όλη η ανθρωπότητα βυθίστηκε
    στον σκοτεινό μεσαίωνα. Στην
    λήθη, στον σκοταδισμό, στην Ιερά
    εξέταση, στο δουλεμπόριο, την
    δυσιδαιμονία και τον φανατισμό
    του Καθολικισμού και των
    αιρέσεων. Έπρεπε να ανάψει πάλι η
    σπίθα η Ελληνική για να φέρει την
    αναγέννηση, το φως και το
    δικαίωμα στην ζωή. Η αρχή της
    αρετής ξεκίνησε από την Ελλάδα
    από την αντίσταση στη
    βαρβαρότητα και τη διαφθορά.

    Μην γελιέστε. Ό, τι όμορφο
    υπάρχει στον πλανήτη, είναι
    Ελληνικό. Από την Δημοκρατία
    μέχρι την Ευνομία. Από την Τέχνη
    μέχρι την Καλλιτεχνία. Από την
    Μόρφωση μέχρι την Επιστήμη.
    Από την Άθληση μέχρι τους
    ανθρώπινους Άθλους δια μέσου των
    αιώνων.

    Τώρα το σκοτάδι επανέρχεται με
    την μορφή του
    “Χρηματοπιστωτικού
    συστήματος”. Ο παγκόσμιος
    αχταρμάς βασισμένος σε
    χρηματιστηριακές τιμές και όχι
    Αξίες, ως άλλος Ξέρξης
    επιτίθεται στο Δίκαιο των λαών.
    Το Δίκαιο – λέξη Ελληνική, που
    φυλά στοργικά τον αδύναμο από το
    Κτήνος, κινδυνεύει από τα
    σύγχρονα αργύρια υπό μορφή
    “άυλων τίτλων”, άυλων τόκων και
    χρεών, άυλης κρίσης και
    τρομοκρατίας που όμως θα
    οδηγήσουν σε μία αληθινή,
    οδυνηρή και καθ’ όλα “υλική”
    τυραννία. Σε έναν νέο Μεσαίωνα.

    Η επίθεση άρχισε πάλι στο αιώνιο
    μετερίζι της Λευτεριάς, την
    Ελλάδα. Όπως τότε, όπως πάντα.
    Γιατί έστω και μυστηριακά,
    υποσυνείδητα, η Ελλάδα είναι η
    Πατρίδα της Λευτεριάς και η
    κοιτίδα της. Ο Ύμνος της τραγουδά
    την Λευτεριά (Ύμνος εις την
    Ελευθερίαν). Η σημαία της
    συμβολίζει την Λευτεριά
    (Ελευθερία ή Θάνατος).

    Το Άδικο λοιπόν, ήξερε πολύ καλά
    που να χτυπήσει. Αυτό που δεν
    ήξερε είναι πως ακόμα η φλόγα
    καίει. Και θα τους κάψει όπως ο
    Ηρακλής την Λερναία Ύδρα, όπως η
    Πυθία τους βέβηλους, όπως η
    Υπερμάχω τους εισβολείς.

    Γιατί ο αγώνας δεν είναι ενάντια
    στην κρίση ή το όποιο χρέος.
    Είναι ο αγώνας για την επιβιωση,
    για την ίδια την ζωή.

    Και για άλλη μία φορά η Ελλάδα
    καλείται να υπερασπίσει τις
    πανανθρώπινες Αξίες, όχι τα
    αξιώματα των πολιτικών. Ελλάδα
    δεν είναι ούτε ο Παπανδρέου ούτε
    το τραπεζικό σύστημα.

    Ελλάδα είναι η Πύρινη πνοή που
    πηγάζει από καρδιές Ηρώων και
    διδάσκει την Ελευθερία.

    Ελευθερία για όλους!

  3. Καλες οι ελληνικές τρούφες αλλα οι ελληνικές φούντες οι καλύτερες!

Comments are closed.