Το «χαρτονόμισμα» της FYROM που απεικονίζει τον Λευκό Πύργο! ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ….

Κοινοποίηση:
18021404c

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μια εικόνα που μας έρχεται από τα παλιά, και παρουσιάζει χαρτονόμισμα της FYROM. Είναι πραγματικό;

Την εικόνα του χαρτονομίσματος την είδαμε στο huffingtonpost.gr, katohika.gr, thesecretrealtruth, hellas-now.com κ.α. αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και 10 χρόνια.

Το παραπάνω χαρτονόμισμα δεν είναι πραγματικό. Το νόμισμα των Σκοπίων είναι το Δηνάριο (денар / ντέναρ, πληθυντικός: денари) και το μικρότερο χαρτονόμισμα που υπάρχει είναι αξίας δέκα Δηναρίων. Αν προσέξετε θα δείτε πως το παραπάνω χαρτονόμισμα δεν αναγράφει πουθενά τη λεξη «ДЕНАР», αλλά «MAKEДHKA», ένα ανύπαρκτο νόμισμα.
Επιπλέον απουσιάζουν αρκετά χαρακτηριστικά που έχουν τα πραγματικά χαρτονομίσματα, όπως η τράπεζα που το έκδωσε, οι υπογραφές, ταινίες ασφαλείας κτλ.

Εκτός από όλα τα παραπάνω δεν θα βρείτε πουθενά φωτογραφία με την πίσω όψη του χαρτονομίσματος, γιατί απλά δεν υπάρχει. Στην πίσω πλευρά αναφέρει ότι «Αυτό είναι χαρτονόμισμα σουβενίρ κι όχι για επίσημη χρήση»

Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε για την ιστορία του χαρτονομίσματος με τον Λευκό Πύργο, που ξεκίνησε με μια δημοσιογραφική γκάφα τον Ιανουαρίο του 1992.

Ο Ιος της Ελευθεροτυπίας είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα πριν 10 χρόνια και αναφέρει τα παρακάτω:
Ήταν 22 Ιανουαρίου 1992, τις πρώτες εβδομάδες της ανάδειξης του «Σκοπιανού» σε «μείζον εθνικό μας θέμα», όταν η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό τίτλο: «ΣΟΚ. Ο Λ. Πύργος σε …χαρτονόμισμα των Σκοπιανών!». Το ρεπορτάζ υπογραφόταν απ’ τον Παντελή Σαββίδη και παρέθετε φωτοτυπία των δυο πλευρών του επίμαχου «νομίσματος», που «βρέθηκε στα σύνορα, να το έχει στη διάθεσή του Σκοπιανός που ερχόταν στην Ελλάδα». Η εφημερίδα φρόντισε να κρατήσει πισινή, διευκρινίζοντας ότι «από καμιά πηγή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η κυκλοφορία του νομίσματος αυτού στη σκοπιανή αγορά», δεν δυσκολεύτηκε όμως να βγάλει τα συμπεράσματά της: «το ντοκουμέντο» αυτό, διακήρυξε, «δίνει ηχηρό ράπισμα σ’ όλους όσους διατείνονται ότι η αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν περιέχει επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδος».
Στο αμέσως επόμενο φύλο της, η «Θεσσαλονίκη» ομολόγησε ότι «τελικώς πρόκειται για αναμνηστικό χαρτονόμισμα» κι επιχείρησε να μαζέψει όπως όπως τα σπασμένα. Οι καιροί όμως δεν προσφέρονταν για επιδείξεις δημοσιογραφικής δεοντολογίας πάνω στα «εθνικά μας θέματα». Την ίδια μέρα, το «σουβενίρ» με το Λευκό Πύργο έγινε πρωτοσέλιδο στις φιλοκυβερνητικές αθηναϊκές εφημερίδες «Καθημερινή», «Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή» κι «Ελεύθερος». Ελάχιστα ήταν τα έντυπα, όπως η «Ε», που κράτησαν την ψυχραιμία τους διατυπώνοντας αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα της «αποκάλυψης».”
Ολόκληρο το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε στο iospress.gr

Από τότε η φωτογραφία του χαρτονομίσματος που φυσικά δεν το έκδωσε καμιά τράπεζα, αλλά το πουλούσαν σαν σουβενίρ στη γειτονική χώρα έχει κυκλοφορήσει αρκετά και δεν είναι λίγοι όσοι την έχουν πατήσει με αυτή την εικόνα.

πηγή: ellinikahoaxes

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

 1. * Βλάχοφ Μίκοφ: H Eλλάδα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας και πρέπει να τιμωρηθεί για κλοπή Μακεδονικών Εδαφών και Ιστορίας!!!

  * Νέα πρόκληση των Σκοπιανών:Έφτιαξαν σελίδα της Πρώην οθωμανικής επαρχίας της Ελλάδας στο Facebook!

  * Νέο Μακεδονικό ανέκδοτο των Σκοπιανών:Οι διανοούμενοι των Σκοπίων θεωρούν ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου είναι κοντά στo χωριό Τσρνίλιστε!

  * Σκοπιανός αρχαιολόγος: Η Αμφίπολη ανήκει στην Μακεδονία!

  * Σκόπια: Το εμπορικό κέντρο σχεδιάζεται με αρχαίους κίονες και θολωτές οροφές

  * Νέα πρόκληση των Σκοπιανών: Έστησαν μνημείο με τη «μεγάλη Μακεδονία»!

  * Νέα πρόκληση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων:Η Ελλάδα δημιουργεί ψευδή εντύπωση στο θέμα της ονομασίας-Να αποδεχθεί τη Δημοκρατία της Μακεδονίας!

  * Νέα Πρόκληση από τους Σκοπιανούς-Λένε ότι και ο ομηρικός Αχιλλέας ήταν Μακεντόνσκι-Μούγγα από την Ελλάδα

  * Η νέα τερατώδης δήλωση του Προέδρου των Σκοπίων.«Οι Σκοπιανοί είμαστε ολόιδιοι με τους Αρχαίους Μακεδόνες και τον Αριστοτέλη!»

  * Για ζουρλομανδύα οι Σκοπιανοί:Καταγγέλουν το BBC επειδή θεωρεί ελληνικό τον τάφο στην Αμφίπολη

  * ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ και ότι έχει ΜΕΣΑ- Κατηγορούν την Ελλάδα για ΚΛΟΠΗ Πολιτιστικών Κειμηλίων!

  * Ακούστε τι διδάσκει Σκοπιανή καθηγήτρια στους μαθητές της: «Οι Έλληνες έτρωγαν βελανίδια. Εμείς οι Μακεδόνες τους εκπολιτίσαμε»!! (Αν είστε νευρικός τύπος μην το δείτε καλύτερα -Βίντεο)

  * ΣΟΚ: Σύνθημα Σκοπιανών «Θα πάρουμε τη Θεσσαλονίκη»

  * Και ανδριάντα του Φιλίππου ετοιμάζουν τα Σκόπια

  * Σκοπιανή εταιρεία ταξί με σήμα τον Ήλιο της Βεργίνας!

  * Πρόκληση από τα Σκόπια: Κυκλοφορούν τσιγάρα με το όνομα Μακεδονία!

  * Απίστευτες προκλήσεις! Σήκωσαν πανό με την «Μεγάλη Μακεδονία» και φόρεσαν χλαμύδες

  * Η Εκκλησία των Σκοπίων Αγιοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο!

  * Σκοπιανοί Διπλωμάτες και Αλυτρωτικοί Χάρτες της Μακεδονίας σε Εκδήλωση Σκοπιανών στον Καναδά!!!

  * ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ… ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!

  * ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΠ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!

  * Το ανέκδοτο της ημέρας: Σκόπια: Ο Ιησούς Χριστός ήταν Σλάβος!

  * «Η γιαγιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν μια Σκοπιανή, από την Μπίτολα»

  * VISA μέ τόν Μ. Αλέξανδρο φωτογραφία!

  * «Μουσείο Μακεδονίας» εγκαινίασαν οι Σκοπιανοί

 2. Λοιποοον!!! Εχουμε και λεμε. 1. Visa με την προτομη, του Μ. Αλεξανδρου. 2. Στα ταξι τους απεικονιζεται, ο Ηλιος της Βεργινας. 3. Τα πακετα τσιγαρων, φερουν τον Μ. Αλεξανδρο. Τα υπολοιπα, μαλλον αυριο, γιατι τωρα κοιμαμαι, ορθια.

 3. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗ ΧΟΛΟΣΚΑΤΕ ! ΠΡΩΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΟΝ…..ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΕΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΥΡΑ……ΔΕΥΤΕΡΟΝ…..ΤΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ; ΕΚΤΟΣ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ; Τ ΑΥΓΑ ΤΟΥΣ ; ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ……..

Leave a Response