Το νερό δεν φτάνει – Έντονη λειψυδρία στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας

Κοινοποίηση:
0de5f6395d3bc8eccda08c3eecd93f9c_L

Το φαινόμενο της έντονης λειψυδρίας, αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι ήδη δοκιμασμένοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τον φετινό χειμώνα, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου.

Με τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τον καύσωνα, και τα ζώα τους να αφυδατώνονται.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κ. Χρήστος Τσέρνιος, το νερό που έχουν επαρκεί για δέκα ημέρες το πολύ.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την λειψυδρία στην περιοχή μας. Έπειτα από τον φετινό δύσκολο χειμώνα που είχαμε, τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τον καύσωνα. Λειψυδρία, υπάρχει στους βοσκότοπους γενικότερα. Έχουν στερέψει οι φυσικές πηγές που είχαμε για νερά που συντηρούν τα ζώα στους βοσκότοπους. Τα κοπάδια έχουν κατέβει στα χαμηλότερα σημεία για ανεύρεση νερού, αλλά και στα χωράφια μας όπου παράγουμε ζωοτροφές για τον χειμώνα υπάρχει πρόβλημα.

Το νερό επαρκεί το πολύ για ακόμη μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα όλα τα καλαμπόκια να εκτεθούν, και να μην έχουμε ζωοτροφές για τον χειμώνα, εκτός και αν βρέξει. Υπάρχει μειωμένη παραγωγή στο γάλα, λόγω της λειψυδρίας, και της έντονης ζέστης. Τα ζώα ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες με τον καύσωνα. Παράλληλα, ο καύσωνας δημιουργεί και περαιτέρω προβλήματα στα ζώα, στην υγεία τους καθώς αν είχαν κάποιο πρόβλημα, τώρα με την ζέστη επιδεινώνεται η κατάσταση», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Τσέρνιος.

Πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσέρνιος, όποιος κτηνοτρόφος έχει την δυνατότητα κουβαλάει βυτία με νερό, ώστε τα ζώα να έχουν άμεσα νερό. Από την άλλη πλευρά όμως, όποιος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, κατευθύνει τα ζώα του προς τις πηγές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στον βοσκότοπο, γιατί πηγαίνουν όλα τα ζώα εκεί, και δεν έχει βοσκή.

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι τα ζώα που βρίσκονται στην περιοχή του Νευροκοπίου, πέρασαν και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, οπότε ήταν ήδη ταλαιπωρημένα και τώρα είναι η δεύτερη η φορά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: