25/04/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ;

Κοινοποίηση:
Turkish-Submarine-2

Στις 15 και 16 Ιουνίου το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) διοργάνωση μια διημερίδα στα ναυπηγεία Τούζλα. Σ’ αυτή τη διημερίδα συμμετείχαν ναυπηγοί και εκπρόσωποι της εγχώριας ναυτικής αμυντικής βιομηχανίας. Σκοπός της διημερίδας ήταν η ενημέρωση και η δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για το πρόγραμμα του «Εθνικού Υποβρυχίου» καθώς και η καταγραφή προβληματισμών, ρίσκων και των φάσεων ανάπτυξης και παραγωγής (πρόκειται για το φιλόδοξο πρόγραμμα MilDen : MİLli DENizalti).

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του TDK το πρώτου τουρκικής σχεδίασης και ναυπήγησης υποβρύχιο θα πρέπει να ενταχθεί σε υπηρεσία περί το 2030. Το πρόγραμμα αφορά στη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «Preveze» (εντάχθηκαν σε υπηρεσία την περίοδο 1994-1999) και τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης «Gur» (εντάχθηκαν σε υπηρεσία την περίοδο 2003-2007). Τα τέσσερα από τα έξι εναπομείναντα υποβρύχια κλάσης «Atilay» θα αντικατασταθούν από έξι υποβρύχια τύπου T-214.1700 AIP (κλάση «Πίρι Ρεϊς») τα οποία τελούν υπό ναυπήγηση (το πρώτο σκάφος αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία περί το 2020 περίπου).

Κατά συνέπεια η μελλοντική δομή δυνάμεων της Τουρκίας στον τομέα των υποβρυχίων φαίνεται να διαμορφώνεται στα 12 σκάφη από τα 14 που ήταν μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Το πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι T-214.1700 AIP αντιμετωπίζει χρονική καθυστέρηση άνω των πέντε ετών για τεχνικούς λόγους (το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2009 ενώ το πρώτο υποβρύχιο άρχισε να ναυπηγείται το 2015). Η χρονική καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει την ανάπτυξη εγχώριων λύσεων προς επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει στη αρχική σχεδίαση των T-214.1700 AIP.

Οι λύσεις αυτές έχουν ολοκληρωθεί, αξιολογηθεί, πιστοποιηθεί και υιοθετηθεί από την TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems) με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν στη ναυπηγική διαδικασία. Απότοκο αυτής της επιλογής είναι το γεγονός ότι τα τουρκικά υποβρύχια θα έχουν διαφορετικές εξωτερικές διαστάσεις σε σχέση με τα ελληνικά, ακριβώς λόγω αυτών των τεχνικών παρεμβάσεων. Σχετικά με το πρόγραμμα του «Εθνικού Υποβρυχίου» στόχος της Τουρκίας είναι η ναυπήγηση ενός υπερσύγχρονου υποβρυχίου το οποίο θα διαθέτει μεταξύ άλλων: Ολοκληρωμένο σονάρ και σύστημα ελέγχου πυρός, οπτικό σύστημα υψηλής ανάλυσης, περισκόπια, ραντάρ ναυτιλίας τεχνολογίας LPI (Low Probability of Intercept : Χαμηλής Πιθανότητας Παρεμβολής), σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης με ικανότητα εντοπισμού ραντάρ τεχνολογίας LPI, συστήματα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών COMING (Communication Intelligence) και SIGINT (Signal Intelligence), σύστημα ακριβούς αδρανειακής προήγησης, συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών EHF και SHF, συστήματα ζεύξης δεδομένων Link-16/- 22, σύστημα AIP (Air Independent Propulsion), μπαταρίες υψηλής ισχύος, ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων τεχνολογίας cruise μεγάλου βεληνεκούς με δυνατότητα προσβολής στόχων εδάφους, τορπίλες και νάρκες και σύστημα αυτοπροστασίας.

Στόχος της Τουρκίας δεν είναι μόνο η σχεδίαση και η κατασκευή του σκάφους αλλά η ανάπτυξη και ενσωμάτωση σ’ αυτό τουρκικής σχεδίασης και τεχνολογίας επιμέρους συστημάτων και όπλων. Το πρόγραμμα ναυπήγησης (χωρίς να συνυπολογιστούν τα κόστη σχεδίασης και ανάπτυξης) αναμένεται να ξεπεράσει τα $ 2,7 δισεκατομμύρια, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτό κορυφαίες εταιρίες της Τουρκίας όπως είναι η HAVELSAN, η ASELSAN, η TÜBİTAK, η STM, η AYES, η Milsoft, η Meteksan Savunma και η Koç Bilgi Savunma.

Το πρόγραμμα του «Εθνικού Υποβρυχίου» είναι ένα ακόμα βήμα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της αμυντικής της αυτάρκειας. Σημειωτέων ότι σήμερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία διαθέτει μια ευρύτατη γκάμα αμυντικών προϊόντων, η οποία αναμένεται διευρυνθεί με κινητήριο μοχλό τις προμήθειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας. Σε αντιδιαστολή η Ελλάδα συνεχίζει τον εξοπλιστικό της λήθαργο εδώ και 12 περίπου χρόνια!

πηγή: https://www.thinknews.gr/defence/tourkia-bori-na-paraxi-ta-dika-tis-ypovrychia/

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: