Συμμαχία ΕΝΙ-Total στην κυπριακή ΑΟΖ…για το “τεμάχιο 8” !

Κοινοποίηση:

Δυναμώνει την παρουσία της στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός της «Total», η οποία ως γνωστόν μαζί με την αμερικανική «Exxon Mobil» και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» έχουν υποβάλει αίτημα για τις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης

ENI_TEMAXIO_6

Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή της «Total», Στεφάν Μισέλ, ο οποίος και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας να συμμετάσχει στις έρευνες του «Οικοπέδου 8», της κυπριακής ΑΟΖ.

PROEDROS-ENI-760x464

stephane-michel

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, Στεφάν Μισέλ.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην “ENI” και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το Οικόπεδο».

Καταγραφή

Όπως πρόσθεσε, «είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στη συγκεκριμένη περιοχή και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου». Σημειώνεται ότι οι «Total» και «ENI» πραγματοποιούν έρευνες στο «Οικόπεδο 6» – ονομάζεται «Καλυψώ» – αλλά και στο «11».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στα γεγονότα του Φεβρουαρίου, όταν η ιταλική «ENI» παρενοχλήθηκε από τους Τούρκους στις έρευνές της στο «Οικόπεδο 3»:

comp_1_00368_0

«Ύστερα από όλα όσα συνέβησαν στο “τεμάχιο 3”, βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το “8” το οποίο είναι κατεξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη…»

total-cyprus

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: