Συγκλονιστικός Μίκης Θεοδωράκης: «Σας αποχαιρετώ, δυστυχώς δε μπορώ να σας καλέσω στην κηδεία…»

Κοινοποίηση:
μικης

Γιατί αναφέρθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης για την κηδεία του;

Ο Χάρος είναι φιλαράκος μου. Με αυτή την απρόσμενη φράση ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, υπογράφει τον επίλογο του τελευταίου του βιβλίου «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (Εκδόσεις Ιανός).

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση του προηγούμενου βιβλίου του συνθέτη, με τίτλο «Διάλογοι στο λυκόφως, 90 συνεντεύξεις».

Μιλώντας με φίλους του στο σπίτι του στην περιοχή της Ακρόπολης, ο Μίκης, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, στην ουσία αναπόλησε τη ζωή του, εξέφρασε τις πικρίες του, μίλησε για το μέλλον της χώρας ενώ δεν δίστασε για άλλη μια φορά να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, στο βιβλίο ο επίλογός του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το κύκνειο άσμα του Μίκη, καθώς γράφει σαν να μας αποχαιρετά όλους, ενώ ξάφνιασε τους παρευρισκόμενους η αναφορά του, η οποία είχε αρκετή δόση χιούμορ:

«Σας χαιρετώ, δεν ξέρω πότε θα τα ξαναπούμε, δεν μπορώ να σας καλέσω στην κηδεία μου» είπε και εξέφρασε την επιθυμία να πάει στο Βραχάτι.

Όμως την παρουσίαση του βιβλίου του «έκλεψε» ο επίλογός του.

«Εδώ και πολύ καιρό είμαι πλήρης ημερών» είπε σημειώνοντας πως τον Χάρο τον έχει καλέσει σε χορό μέσα από το τραγούδι του «Περιβόλια».

«Ό,τι και αν γίνει τον Χάρο θα τον νικήσω, κι ας έρθει, είναι φιλαράκος μου» τόνισε και συνέχισε με την υπόμνηση πως παρηγοριά του αποτελεί το γεγονός που θα ξαναδεί τους δικούς του.

Ο μεγάλος συνθέτης αναφέρθηκε και στην πολιτική κατάσταση της χώρας, λέγοντας: «Δεν έχω την δυνατότητα να συμβουλέψω σε τίποτα τον Ελληνα. Ο λαός ξέρει.

Ωστόσο υπάρχουμε. Και αυτό είναι κάτι». Μιλώντας για κυβέρνηση και δανειστές, επισήμανε: «Εχουμε εξευτελιστεί. Ο κ. Τσίπρας γελάει με τη Μέρκελ ότι είναι πρόβατο. Αυτή όμως είναι σαρκοφάγος. Αλίμονο στα φτωχά αρνάκια που πάνε στα στέκια αγρίων».

Οσον αφορά στο ελληνικό χρέος, δήλωσε, όπως αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου» πως «είμαστε δεμένοι από χέρια και πόδια» και πως «δεν μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε τις δυνάμεις μας, π.χ. τα θαλάσσια κοιτάσματα, για να τους ξεχρεώσουμε».

Ο συνθέτης στο βιβλίο του παρουσίασε – κατά την κρίση του- τα τρία πλεονεκτήματα της Ελλάδας που παράλληλα είναι και μειονεκτήματα: η γεωπολιτική της θέση, το μοναδικό κάλλος της και ο κρυφός(από τον λαό) εθνικός πλούτος της:

«Οσο θα είμαστε ξέφραγο αμπέλι θα μπαίνουν οι δυνάστες – οικονομικοί και πολιτικοί-, που θέλουν μόνο τον πλούτο μας χωρίς να έχουν σύμβαση με τον ελληνικό λαό».

Ο επίλογος

«Ετσι το θέλησε η Μοίρα, αυτός ο αποχαιρετισμός να συμπέσει με την εικόνα της Αγίας Μητέρας μου της προσφυγοπούλας από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, την ίδια εικόνα που είδα σε κάποια άλλη προσφυγοπούλα στο Πέραμα, στην αλλοτινή εκλογική μου περιφέρεια, τότε που τα δώσαμε όλα για αυτή την έρμη Πατρίδα.

‘Παιδί μου, αυτή που βλέπεις εδώ δεν είναι η Πατρίδα μας’. Πέθανε μ’ αυτόν τον καημό. Με τον ίδιο σας αποχαιρετώ κι εγώ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

  1. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα….Όχι όμως πολιτικό ούτε τίποτε τέτοιο….Ένας τεράστιος συνθέτης τραγουδοποιός κ ότι αφορά την μουσική… Αξεπέραστος….Τα υπόλοιπα νομίζω είναι τρίχες περί πολιτικού άνδρα κ αγωνιστή κτλπ…Κομμένο κ ραμμένο αριστερό κουστουμακι…

  2. ο μικης ο αντιστασιακος…
    εκανε εξορια σε βιλλα στο βραχατι…
    (ιστορία που διηγείται ο Μίκης Θεοδωράκης, για τον καιρό που ήταν κρατούμενος στον Ωρωπό τον Μάρτιο του 1970.)
    “Έξω από τη φυλακή, στο μόλο, μια τριάδα σιγοτραγουδούσε το «Ροδόσταμο» του Θεοδωράκη σαν καντάδα.
    Ο φύλακας αναγνώρισε το τραγούδι, ειδοποίησε τον Μ. Θεοδωράκη κι αυτός με τη σειρά του αναγνώρισε τη φωνή του Χιώτη…
    Τους σταμάτησαν τελικά οι χωροφύλακες
    και ο Χιώτης νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα στον Ευαγγελισμό
    από το ξύλο που έφαγε, λόγω της ενέργειάς του αυτής.”

  3. Τον Χαρο τον κανουνε “φιλο” μονο οσοι εχουν καθαρη συνειδηση αδελφια.Αυτοι στην εποχη μας φοβαμαι μετριουνται στα δακτυλα.Τον θανατο λαχταρουνε οι ΑΓΙΟΙ μας. Για διαβαστε με τι χαρα τρεχανε στα λιονταρια της Ρωμης οι ΑΓΙΟΙ Μαρτυρες.Για διαβαστε πως πολλοι αγιοι ασκητες της ερημου προσδοκουσαν την εξοδο της ψυχης τους απο το σωμα.Εμεις οι υπολοιποι θα το παλεψουμε με ειλικρινη εξομολογηση των αμαρτιων μας σε πνευματικο πατερα (να ψαξουμε ομως οπως θα ψαχναμε για τον καλυτερο γιατρο ) ,με μετανοια και αγωνα πνευματικο να μην ξανακανουμε τα ιδια λαθη και τις ιδιες αμαρτιες.Εν ημερα Κρισεως (για οποιον πιστευει) ο Καρδιογνωστης Κυριος μας θα με ρωτησει ΕΜΕΝΑ οχι τον Μικυ ΤΙ ΕΚΑΜΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ? Εμενα θα ελεγξει ΟΧΙ τον γειτονα ! Ευχομαι σε ολους μας να αλλαξουμε ζωη και να μετανοησουμε πριν τον θανατο μας.Διαφορετικα γραψε αλοιμονο σε οποιον δεν μετενοησε αδελφια !!!! Και οι αγιοι ειχαν αδυναμιες ομως δεν απελπιστηκαν ποτε για την σωτηρια τους.Η ΙΕΡΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ειναι ιορδανης ποταμος ολα τα ξεπλενει ,ολα τα καθαριζει και ειναι δωρεαν.Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑς μας εκανε το μεγαλυτερο δωρο αδελφια ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ! Στεφανε καλο Πασχα παντοτε γερος και δυνατος.Ο Αγιος σου Στεφανος λιθοβοληθηκε για την αγαπη του Χριστου.Ολοψυχα σου ευχομαι να σε προστατευει αδελφε μου.Αγαπη αδελφια μου και στους εχθρους μας για να δουμε Θεου προσωπο !!!!

  4. Είτε έχει κάνει καλό είτε κακό πάντα μίλαγε μέσα στα πλαίσια που του όριζε το σύστημα ποτέ δεν τα βροντιξε όλα, η ιστορία όμως θα μείνει και θα λέμε μέχρι εκεί ήταν… Θα έρθει ο καιρός για τον γλυκονοματο στο τόπο αυτό είναι νωρίς βέβαια έχουμε να δούμε πολλά γιατι όλα τα αφήνουμε και περνάνε!!!

  5. Γλενταγες τους Ναζήδες και μοιραζες πόνο σε αυτούς μεγάλε Μίκη

  6. ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΙΣ!!!!!! ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΜΙΚΥ ΣΤΟ ΚΑΛΟ………….

  7. Να πας να γ@μηθείς σε περιμένουν εκεί τα θύματα σου !
    Ένα πουλημένο σκουλήκι !

  8. ΜΙΚΗ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ, ΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ !! ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ !! …….ΙΟΥΛΙΟΣ 1974 ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΘΥΜΑΣΕ ΜΕΓΑΛΕ ΜΙΚΗ???

  9. Ο κρυφος αρχηγος του προδοτικου κκε λιγο μας ενδιαφερει εαν καλεσει στην κηδεια του τους σιχαμερους συντροφους του κκεδες .
    Αλλος ενας σπιουνος που εσκαβε τον ταφο των Ελληνων και της Πατριδος μας και πολυ θα χαρουμε εαν ο χαρος ( που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟς ΚΑΝΕΝΟΣ ΜΑΛΑΚΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΗ ) τον παρει μια ωρα γρηγοροτερα να ξεβρωμιση ο τοπος .
    Ποιος θα ξεχασει τον γερομαλακα προδοτη που απο την μια μερια ειχε τον τουρκο και την αλλη το βλαμενο και φωναζε για Ελληνοτουρκικες φιλιες και αλλες τετοιες μαλακιες ;
    Ποιος θα ξεχαση που αυτον τον ρουφιανο καλεσαν οι εβραιοσιωνιστες κρυφα , για να φερουν τον πουστη γεροκαραμανλη να διαλυση την Ελλαδα μας ;
    Ειχα την τυχη να εχω φιλο καποιον μουσικοσυνθετη Αγγλο που βαπτιστηκε Ορθοδοξος και εγραφε μονον Βυζαντινη μουσικη και τον ρωτησα την γνωμη του για τον μικι μαους και απλα με κοιταξε και χαμογελασε με περιφρονηση .

    1. Είσαι και εσύ ένας από τους πολλούς καθυστερημένους ανθέλληνες που εξαιτίας τους έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει η χώρα. Καλά ψόφο να έχεις στην φτώχια σου…

Comments are closed.