ΣΤΟ ΦΩΣ: Η μυστική μπλε ομίχλη που κρύβεται σε κάθε μπουκάλι σαμπάνιας!

Κοινοποίηση:
boottllelrsererer000 (1)

Η σαμπάνια σερβίρεται πάντα κρύα, κι έτσι περνά απαρατήρητο το μικρό αυτό φαντασμαγορικό φαινόμενο.

Αν την απολαύσουμε λοιπόν σε θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμούς Κελσίου), κάτι υπέροχο θα συμβεί. Που έχει πια και τη βούλα της επιστήμης.

Οι ερευνητές του γαλλικού Πανεπιστημίου της Ρενς, μιας περιοχής που ξέρει καλά από σαμπάνιες, χρησιμοποιήσαν μια επιστημονική κάμερα για να παρατηρήσουν το φευγαλέο μπλε «μίνι νέφος», όπως το λένε, που παραμένει στον λαιμό του μπουκαλιού για μόλις 2-3 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο μπλε αυτός καπνός είναι πιο κρύος από τον πάγο, μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports», και ήταν «ολότελα αναπάντεχος».

boottllelrsererer1

Όσοι ανοίγουν μια παγωμένη σαμπάνια προλαβαίνουν να δουν τον λευκό καπνό που βγαίνει από τη φιάλη, αν και εδώ μιλάμε για κάτι ελαφρώς διαφορετικό. Πριν ανοιχτεί, η σαμπάνια υφίσταται υψηλή πίεση, γι’ αυτό και ασφαλίζουν πάντα τον φελλό με το μεταλλικό σύρμα. Όταν όμως το μπουκάλι ανοίξει και η πίεση ρυθμιστεί, το διοξείδιο του άνθρακα αρχίζει να ρέει. Και στους χλιαρούς 20 βαθμούς Κελσίου, η λευκή ομίχλη αποκτά φευγαλέα μια μπλε απόχρωση.

boottllelrsererer2

Κι αν το μπλε μας θυμίζει το χρώμα του ουρανού, υπάρχει μια καλή εξήγηση γι’ αυτό. Ο ουρανός αποκτά τη γαλάζια απόχρωσή του από τα μόρια που διασκορπίζουν το μπλε φως του ηλίου. «Τα μπλε νέφη σχηματίζονται όταν το διοξείδιο του άνθρακα μεταμορφώνεται σε μικροσκοπικά μόρια ξηρού πάγου, τα οποία αντανακλούν το φως του περιβάλλοντος», μας λέει η μελέτη. «Το μπλε νέφος έχει τις ίδιες φυσικές ιδιότητες με το μπλε φως του ουρανού. Δεν είναι υπέροχο αυτό;».

Είναι πράγματι…

newsbeast.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: