Σαρώνει τη χώρα η Μέδουσα – Αναμένεται και στην Αττική – Δύσκολη η σημερινή νύχτα

Κοινοποίηση:
metsovo_xioni

Ένας νεκρός στην Αμφιλοχία, ένας Ρουμάνος ορειβάτης που αγνοείται στον Όλυμπο, δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα στη Σιθωνία, πλημμυρισμένες καλλιέργειες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της φονικής, όπως εξελίχθηκε, κακοκαιρίας, με το όνομα «Μέδουσα».

Στη διάρκεια της νύχτας η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Χαλκιδική και βόρειο Αιγαίο και ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες καταστροφές. Οι περισσότεροι μετεωρολόγοι συγκλίνουν ότι από το απόγευμα της Τρίτης θα εξασθενήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Σιθωνίας και, όπως φαίνεται, θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι θα είναι δύσκολη η νύχτα. Όπως είπε, εκτός από τις περιοχές προς τον Νέο Μαρμαρά και την Τορώνη, προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν και στην άλλη μεριά του «ποδιού», στη Σάρτη, τη Βουρβουρού και τη Συκιά.

Ρέματα υπερχείλισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στο οδικό δίκτυο του δεύτερου «ποδιού» για να καθαρίσουν τους βράχους που έπεσαν και να το κρατήσουν ανοιχτό.

Ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Τορώνη και Αρναία. Ακόμη, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 άτομα από τα αυτοκίνητα τους.

Επίσης, η θεομηνία οδήγησε στην εκκένωση κάμπινγκ που πλημμύρισε, στην ακτή Αζάπικο, κοντά στο Πόρτο Καρράς, από όπου αποχώρησαν περίπου 35 με 40 άτομα, ενώ εφτά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από την Πυροσβεστική. Ήταν τέτοια η ορμή των χειμάρρων που δεκάδες οχήματα παρασύρθηκαν, ενώ άλλα βούλιαξαν.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, οι περιοχές του πρώην δήμου Τορώνης, από το Πόρτο Κουφό, την Τορώνη και τη Συκιά πλημμύρισαν και οι κάτοικοι μαζί με τους τουρίστες λαχτάρησαν. Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως σε δρόμους και δίκτυα, καθώς και σε πάρα πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Σιθωνίας με το υπ’αριθμ. 10878 έγγραφό του ζήτησε την κήρυξη του Δήμου Σιθωνίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της σημερινής θεομηνίας, από τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Ράδιο Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική εγκαταλείπουν άρον άρον με τα αυτοκίνητά τους οι ξένοι επισκέπτες, κυρίως Σέρβοι, Βούλγαροι και άλλοι Βαλκάνιοι. Κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, με αποτελέσμα να μπλοκαριστεί το ανατολικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Λήμνο, όπου και αναμένεται να συνεχιστούν όλο το βράδυ. Υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και η Πυροσβεστική έχει δεχθεί γύρω στις 80 κλήσεις για άντληση υδάτων. Επίσης, χρειάστηκε να απεγκλωβίσει περίπου 25 άτομα.

Σύμφωνα με το limnosreport.gr, η Μύρινα έμεινε για πολλή ώρα χωρίς ρεύμα, ενώ λόγω της βροχής -που κατά διαστήματα είναι έντονη- περιφερειακοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση των αυτοκινήτων και των πεζών.

Η χιονοθύελλα και οι καταιγίδες στον Όλυμπο έχουν δυσκολέψει τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του Ρουμάνου ορειβάτη, ο οποίος έχει χαθεί στο βουνό από το βράδυ του Σαββάτου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Ο ορειβάτης αρχικά είχε επικοινωνήσει με την ΕΜΑΚ, όμως από το απόγευμα της Κυριακής δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Σήμερα, Δευτέρα, τα μέλη ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Ελλασόνας τον αναζητούσαν εναγωνίως, αλλά μάταια. Ο Ρουμάνος ορειβάτης ήθελε να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου και εγκλωβίστηκε σε ορθοπλαγιά.

Ο Νίκος Μαζαράκης, Μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξηγεί πως το φαινόμενο «Μέδουσα» βρίσκεται πλέον σε ύφεση και οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από έντονες καταιγίδες είναι η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια και η Ανατολική Πελοπόννησος από αργά το απόγευμα, μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης. Υπογράμμισε δε, ότι τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα έχουν εξασθενήσει. «Το χαμηλό είναι σε ύφεση. Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα πνέουν ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο στα 7 με 8 μποφόρ».

Ο Διευθυντής Προγνώσεων στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Αντώνης Λάλος,μιλώντας στο protothema.gr, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Αττική, προβλέποντας ότι μέσα στις επόμενες ώρες στην πρωτεύουσα αναμένονται μόνο βροχές. Επισήμανε, επίσης, από την πλευρά του ότι τα ισχυρά φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα έχουν εξασθενήσει. Στρέφοντας το βλέμμα σε Σποράδες, Εύβοια και Πελοπόννησο, περιοχές που η «Μέδουσα» θα πλήξει με έντονες καταιγίδες μέσα στη νύχτα, εκτίμησε ότι το ακραίο αυτό φαινόμενο που αναστάτωσε τον ελλαδικό χώρο βρίσκεται σε ύφεση και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης ο καιρός θα βρίσκεται σε φυσιολογικές, για την εποχή, συνθήκες και θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλιάνος για σήμερα Δευτέρα  ισχυρότερα φαινόμενα θα εμφανιστούν  κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, των Σποράδων καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως και το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, το βόρειο Αιγαίο και την Εύβοια. Τα φαινόμενα, με εξαίρεση τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη συνέχεια βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την κεντρική Μακεδονία, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη. Στην περιοχή του Παγασητικού, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, και την Εύβοια αναμένονται κατά τόπους πολύ ισχυρά φαινόμενα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Στις περιοχές και κατά τις ώρες εκδήλωσης των καταιγίδων οι άνεμοι θα πνέουν με ισχυρότατες ριπές.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με παροδικές βροχές, ενώ υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 27 βαθμούς.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στην παραλιακή του δήμου Αγιάς, όπου υπήρξαν κατολισθήσεις στο δρόμο, πλημμύρισαν ρέματα, αλλά και σχεδόν καταστράφηκε η αγροτική οδοποιία!

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, «η αγροτική οδοποιία δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται. Θέλουν όλα φτιάξιμο από την αρχή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ζημιά άνω των 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα τα συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τις ράμπες των ρεμάτων, αλλά και τμήματα της εσωτερικής οδοποιίας στα παράλια όπου και υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Φθινόπωρο -εν μέσω θέρους- θυμίζει το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από τοπικές καταιγίδες και ασυνήθιστα χαμηλές τιμές για την εποχή.

Η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα το τελευταίο 24ωρο και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ορεινές περιοχές στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία «ξύπνησαν» το πρωί με τον υδράργυρο να βρίσκεται σε μονοψήφιες τιμές.

Βροχερός είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, όπου στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία νωρίτερα έδειξε μόλις 17 βαθμούς. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κλήσεις για κοπές δένδρων.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα εξελίσσεται -μέχρι στιγμής- η κακοκαιρία και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόβλημα αναφέρθηκε μόνο σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς (Αργυρούπολης – Σεβαστού), που παραμένει μέχρι αυτή την ώρα κλειστός λόγω υπερχείλισης του οδοστρώματος.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, αναμένεται να ενταθούν σήμερα, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Στερεάς Ελλάδας και των βορείων τμημάτων της Πελοποννήσου. Στην Κεντρική Μακεδονία, ένταση των φαινομένων αναμένεται στους νομούς της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Σφοδρή είναι από τα ξημερώματα η χιονοθύελλα στον Ολυμπο με τις θερμοκρασίες στο βουνό είναι μονοψήφιες.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και το Ρίο Αντίρριο όπου εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «tempo24.gr» κόπηκαν οι κάβοι από φέρυ μπωτ το οποίο κινούνταν ακυβέρνητο κοντά στην περιοχή του Ρίου.

Στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες προκάλεσαν προβλήματα τα οποία όμως δεν πήραν έκταση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το «tempo24.gr», λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Εξαιτίας των καταιγίδων προκλήθηκαν προβλήματα και στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Στο Μέτσοβο, στον Προφήτη Ηλία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ το χαλάζι έφτασε τους 30 πόντους προκαλώντας πολλές ζημιές σε κήπους. Έκλεισε για λίγο, λόγω των κατολισθήσεων και των ισχυρών βροχών η παλαιά εθνική Μετσόβου – Κατάρας.

Ισχυρή χαλαζόπτωση είχαμε και στην επαρχιακή οδό Χαλανδρίτσας – Καλαβρύτων, όπου σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Η κακοκαιρία διήρκεσε περίπου τρία τέταρτα προκαλώντας ζημιές επίσης στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα. Συνολικά 7 οχήματα της περιφέρειας και ιδιωτικά ανέλαβαν να καθαρίσουν τους δρόμους από βράχους και πέτρες

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές περιμένουμε σήμερα στην Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα νότια του νησιού.

Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη ανά νομό, σύμφωνα με το metecrete.gr:

Noμός Χανίων
Λίγες παροδικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά.
Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΒΑ πολύ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 2-4 και πρόσκαιρα τοπικά έως μέτριοι 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20 έως 28°c, στα νότια από 22 έως 31°c ενώ στα ορεινά από 16 έως 25°c

Νομός Ρεθύμνου
Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με μικρή πιθανότητα για λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά.
Oι άνεμοι θα πνέουν Β πολύ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 2-4 και πρόσκαιρα τοπικά έως μέτριοι 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20 έως 28°c, στα νότια από 22 έως 30°c ενώ στα ορεινά από 16 έως 25°c

Νομός Ηρακλείου
Γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.
Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 και πρόσκαιρα τοπικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 22 έως 29°c, στα νότια από 22 έως 32°c ενώ στα ορεινά από 17 έως 26°c

Νομός Λασιθίου
Γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.
Oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 και πρόσκαιρα τοπικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 21 έως 29°c, στα νότια από 22 έως 30°c ενώ στα ορεινά από 17 έως 26°c

Από την Τρίτη το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σχεδόν παντού και η αναπάντεχη αυτή κακοκαιρία στην καρδιά του καλοκαιριού θα αποτελεί παρελθόν.

Μόνο σε κάποιες περιοχές της βόρειας Κρήτης θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές οι οποίες όμως την Τετάρτη σταδιακά θα σταματήσουν.

protothema.gr, tempo24, ΑΠΕ ΜΠΕ, SKAI, ekriti,

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: