Πώς αποφεύχθηκε ένοπλη κρίση στο Αιγαίο

Κοινοποίηση:
5007340/D2X

Λίγα μέτρα χώρισαν Ελλάδα και Τουρκία από μία «θερμή» κρίση, μία ένοπλη σύγκρουση πριν 3 ημέρες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μαχητικό αεροσκάφος F16 της τουρκικής αεροπορίας, το οποίο παραβίαζε μαζί με άλλα μαχητικά του ίδιου τύπου τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ενεπλάκη σε αερομαχία με ελληνικό Mirage 2000 και κατά τη διάρκεια της αερομαχίας παραλίγο να πέσει επάνω σε ένα ελληνικό μαχητικό το οποίο είχε εγκλωβίσει ένα από τα F16 της τουρκικής ομάδας.

Το τουρκικό F16 πέρασε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων μπροστά από τη μύτη του Mirage 2000 της ΠΑ, ο πιλότος του οποίου αντιλήφθηκε την κίνηση του Τούρκου πιλότου και με έναν απότομο ελιγμό κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση!

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια επανάληψη του σκηνικού που οδήγησε στο θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, στα ανοιχτά της Κρήτης, όταν τουρκικό F16 έπεσε επάνω σε ελληνικό μαχητικό, οδηγώντας στο θάνατο τον ηρωικό Σμηναγό.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και απογειώθηκαν δύο ζευγάρια ελληνικών μαχητικών F16 προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτείτο, τα Mirage 2000 κάτι που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να γίνει.

Η νευρικότητα και η επιθετικότητα της Αγκυρας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο και αυτό παρά τη σύλληψη 20 επιπλέον πιλότων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ως «Γκιουλενιστών», σήμερα στη γειτονική χώρα, κάτι που αδυνατίζει ακόμα περισσότερο της τουρκική αεροπορία.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο, αποτελεί το σοβαρότερο των τελευταίων ετών στο Αιγαίο και ως τέτοιο εκτιμάται από τα ελληνικά Επιτελεία.

Λίγα μέτρα χώρισαν Ελλάδα και Τουρκία από μία «θερμή» κρίση, μία ένοπλη σύγκρουση πριν 3 ημέρες, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο pronews.gr. Μαχητικό αεροσκάφος F16 της τουρκικής αεροπορίας, το οποίο παραβίαζε μαζί με άλλα μαχητικά του ίδιου τύπου τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ενεπλάκη σε αερομαχία με ελληνικό Mirage 2000 και κατά τη διάρκεια της αερομαχίας παραλίγο να πέσει επάνω σε ένα ελληνικό μαχητικό το οποίο είχε εγκλωβίσει ένα από τα F16 της τουρκικής ομάδας.

Το τουρκικό F16 πέρασε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων μπροστά από τη μύτη του Mirage 2000 της ΠΑ, ο πιλότος του οποίου αντιλήφθηκε την κίνηση του Τούρκου πιλότου και με έναν απότομο ελιγμό κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση! Επρόκειτο ουσιαστικά για μια επανάληψη του σκηνικού που οδήγησε στο θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, στα ανοιχτά της Κρήτης, όταν τουρκικό F16 έπεσε επάνω σε ελληνικό μαχητικό, οδηγώντας στο θάνατο τον ηρωικό Σμηναγό. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και απογειώθηκαν δύο ζευγάρια ελληνικών μαχητικών F16 προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτείτο, τα Mirage 2000 κάτι που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να γίνει, αναφέρει το pronews.gr

Η νευρικότητα και η επιθετικότητα της Αγκυρας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο και αυτό παρά τη σύλληψη 20 επιπλέον πιλότων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ως «Γκιουλενιστών», σήμερα στη γειτονική χώρα, κάτι που αδυνατίζει ακόμα περισσότερο της τουρκική αεροπορία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, αποτελεί το σοβαρότερο των τελευταίων ετών στο Αιγαίο και ως τέτοιο εκτιμάται από τα ελληνικά Επιτελεία.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: