Πού το πάνε οι τραπεζίτες; Να τινάξουν τη οικονομία στον αέρα; Εκβιάζουν για να μην πάνε φυλακή για τα θαλασσοδάνεια;

Κοινοποίηση:
xrimatistirio-krax-708

Τους 5 λόγους για τους οποίους οι τράπεζες στην Ελλάδα έχασαν το 1/3 της αξίας τους και«βούλιαξαν» οι τραπεζικές μετοχές προσπαθεί να αναλύσει το Forbes!Παράλληλα τονίζουν ότι έχουν χάσει περίπου το 1/3 της αξίας τους μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Εκτός των άλλων , στην ίδια ανάλυση υπάρχει και σχετική δήλωση τραπεζικού στελέχους στους Financial Times, το οποίο περιγράφει την πτώση ως «σφαγή».

forbes_1

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού FORBES, οι λόγοι  είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια. Βέβαια μέσα στην πτώση και στα διάφορα υπάρχουν πέντε συγκεκριμένοι παράγοντες για τους οποίους αποσύρονται οι επενδυτές από τις ελληνικές τράπεζες.

forbes12

1ος παράγοντας: Επιταχύνεται η φυγή καταθέσεων: Μπορεί τα επίσημα στοιχεία να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο, οι φήμες κάνουν λόγο για μεγάλες εκροές καταθέσεων. Η Moody’s εκτιμά ότι περίπου 8 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα τέλη του Νοεμβρίου κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες πιέσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες.

2ος παράγοντας: Ο κίνδυνος να σταματήσει η ρευστότητα από την ΕΚΤ: Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει πως θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες εάν η χώρα δεν συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα (το πρόγραμμα διάσωσης λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου). Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας που έχει μεγαλύτερα επιτόκια από την ΕΚΤ, αλλά και πάλι θα χρειάζεται η έγκριση του Μάριο Ντράγκι.

3ος παράγοντας: Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιο και ιδιωτικού χρέους: Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους (11 δισ. ευρώ), ενώ αποτελούν και τους βασικούς αγοραστές εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς, μια αναδιάρθρωση του χρέους προκαλεί νευρικότητα στις αγορές για τους ισολογισμούς του. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των επισφαλών δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους.

4ος παράγοντας: Οι τράπεζες παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία: Μαζί με όλα τα παραπάνω συνδέεται και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή κερδοφορία, ενώ, οι αναλυτές συνεχίζουν να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους.

5ος παράγοντας: Εξάρτηση από τα assets του αναβαλλόμενου φόρου (DTA’s): Τέλος, σύμφωνα με το Forbes, ο κίνδυνος από την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο είναι πολύ μεγάλος. Η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα για την αναβαλλόμενη φορολογία για να προστατέψει τις τράπεζες σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μια κυβέρνηση λιγότερο σταθερή θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσφέρει αυτή τη στήριξη και τελικά δημιουργεί ερωτηματικά για την ποιότητα των στοιχείων αυτών, όπως αναφέρει σχετικό ειδησιογραφικό πόρταλ.

 

 


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

 1. Μην βλεπετε τα πραματα μονο οπως δειχνουν
  Ολα ειναι στημενα μια χαρα
  Για σημερα θα αναφερθω μονο στο χρηματηστιριο
  Το να πεσουν οι μετοχες τον ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ εξηπηρετει μια χαρα τον σκοπο του συριζα,να τις εξαγορασει ολες με ενα απλο εντοκο γραματιο σε τιμες μηδεν…
  Αρα ποιος χανει η ποιος κερδιζει ειναι ευκολο…..
  Η συνεχεια του παραμυθιου στην εν πλω πορεια μας…..

 2. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΔΙΝΑΝ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ, ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΑ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΕΞΩ ΒΟΥΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΛΩΣ.
  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΣΑΜΠΑ ΜΙΛΑΜΕ

 3. Ας βγουν λοιπόν οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στην Ακαδημίας.Εν γένει όλα αυτά τα οικονομικίστικα ζητήματα είναι παντελώς αδιάφορα για το 99,5% των Ελλήνων πολιτών.Επί της νέας κυβερνήσεως που θα έχει πνοή τετραετίας ,καθώς δεν μεσολαβούν ούτε ευρωεκλογές ούτε προεδρική εκλογή, οι δεξιοί θα ξεσηκωθούν μόνο αν τους θίξεις την Ορθοδοξία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα και τις παρελάσεις.Με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη συγκυβέρνηση των 162 βουλευτών διασφαλίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας.Εν ολίγοις δεξιοί και αριστεροί θα είναι ευχαριστημένοι, πολλώ δε μάλλον εφόσον υπάρξει μια μικρή έστω ελάχιστη ελάφρυνση των βαρών του κάθε πολίτη.Τέλος ,στα τέλη Φεβρουαρίου ξεκινάνε δίκες μιντιαρχών, μεγαλοφοροφυγάδων,τραπεζιτών, μεγαλοεργολάβων,πολιτικών που μας έβαλαν στο μνημόνιο και όσων αναγράφονται στη λίστα Λαγκάρντ οπότε ο λαός θα έχει θέαμα και αίμα για 4 ολόκληρα χρόνια!Το μόνο ερώτημα είναι πόσο σύντομη θα είναι η παρένθεση του Σαμαρά στη ΝΔ(1 μήνας -1,5 μήνας;), πόσο ακόμη θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ των 13 βουλευτών και πότε οι νεοφιλελέ θα πλακωθούν με τους κεντροαριστερούς του Ποταμού;Κατά τα άλλα εκλογές στις 25 Ιανουαρίου του 2019!

Leave a Response