ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!! Ο νέος δωδεκάλογος του Νόμου Κατσέλη…

Κοινοποίηση:
1

12 αλλαγές που σχετίζονται με την υποβοήθηση των οικονομικά ασθενέστερων και την ταυτόχρονη απόρριψη των στρατηγικά κακοπληρωτών, επέρχονται στο νόμο Κατσέλη και Σταθάκη.

Αυτό επιτυγχάνεται με τις ακόλουθες δράσεις:

  1. Με τη δυνατότητα επιδότησης της δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος, μέσω διενέργειας των σχετικών απαιτούμενων διαδικασιών απευθείας από τις τράπεζες, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο οφειλέτης αγνοεί ότι τη δικαιούται.
  2. Με τη μείωση της υποχρέωσης παροχής εγγράφων από τους οφειλέτες, με παράλληλη υποχρέωση των τραπεζών, των δημόσιων αρχών και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φορέα να τα προσκομίζουν στο δικαστήριο.
  3. Με τη διευκόλυνση του οφειλέτη για την πληρωμή της διαφοράς μεταξύ της χαμηλότερης δόσης που ορίζεται από το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό και της ενδεχόμενης υψηλότερης δόσης που καθορίζεται από το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό.
  4. Με την παροχή δικαιώματος στους εγγυητές που εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους, όπως προκύπτει από την εγγύηση, να υποκαταστήσουν τον πιστωτή στο σχέδιο αποπληρωμής.
  1. Με την προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει της εμπορικής της αξίας (και όχι της αντικειμενικής), εφόσον υφίσταται έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή ακινήτων που είναι εγγεγραμμένος στο οικείο μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.
  2. Το πλάνο αποπληρωμής οφειλών για την προστασία της κύριας κατοικίας θα επιτρέπεται να μεταρρυθμιστεί, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη.
  3. Οι δόσεις για την απαλλαγή από τα χρέη και οι δόσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας δεν θα υπερβαίνουν αθροιστικά την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Η έξοδος των κακοπληρωτών

Οι παραπάνω παρεμβάσεις, είναι προφανές ότι βοηθούν όσους πραγματικά έχουν οικονομική αδυναμία να διασώσουν την πρώτη και κύρια κατοικία τους. Αντίθετα, ο δεύτερος άξονας των αλλαγών, αποσκοπεί στην απένταξη και πρόληψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλ. αυτών που μπορούν να πληρώσουν, αλλά το αποφεύγουν με δόλια μέσα.

Συγκεκριμένα:

  1. Με την άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών.
  2. Με τη μη υπαγωγή των οφειλετών στο προστατευτικό πλαίσιο του νόμου, σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπαγωγής τους απορρίφθηκαν, είτε επειδή σκόπιμα κατέστησαν αφερέγγυοι, είτε επειδή σκόπιμα παραποίησαν την οικονομική τους κατάσταση.
  3. Με τη θέσπιση διενέργειας προκαταρκτικού ελέγχου από τη γραμματεία των δικαστηρίων για το αν ο οφειλέτης δηλώνει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το είδος αυτής, καθώς και για το αν ο οφειλέτης έχει ασκήσει άλλες αιτήσεις στο παρελθόν ή έχει άλλες εκκρεμείς αιτήσεις.
  4. Με την αυτόματη απόρριψη (έκπτωση) του οφειλέτη σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής των δόσεων που ορίζονται με τη δικαστική απόφαση.
  5. Με την κατάργηση της αυτοδίκαιης προστασίας από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν παραιτηθεί από δύο προηγούμενες αιτήσεις και υποβάλουν εκ νέου αίτηση.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: