Ο ποταμός Ευρώτας …πονάει – ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!

Κοινοποίηση:
vlcsnap-2018-01-12-14h04m41s656

Ο βασιλιάς Ευρώτας …πονάει και ας είναι ένας Μύθος!

Ευρώτας … ο τρίτος μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας είχε γυναίκα την Ευρυδίκη όπου μαζί της έκανε μια κόρη … την Σπάρτη, από την οποία πήρε το όνομα της η ομώνυμη πόλη.
Ο βασιλιάς Ευρώτας ένα από τα έργα που έκανε ήταν να ρυθμίσει την κοίτη του ποταμού που διέσχιζε την Λακωνία και έτσι αργότερα πήρε και το όνομα του.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, θέλησε να δώσει διέξοδο στα λιμνάζοντα νερά γύρω από τη Σπάρτη, γι’ αυτό άνοιξε διώρυγα και διοχέτευσε τα νερά προς τη θάλασσα.

Ο Ευρώτας είναι ο ποταμός που μετά από μία διαδρομή 82 χλμ., στην κοιλάδα που ορίζουν ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος, εκβάλλει στο μυχό του Λακωνικού Κόλπου, σχηματίζοντας δέλτα. Aπό τα νερά του υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία.

Τα τελευταία χρόνια το ποτάμι έχει πληγεί βάναυσα τόσο που εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, από τα παρόχθια χωριά του Δήμου Ευρώτα, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας κατήγγειλαν τον Ιανουάριο του 2011 με ψήφισμα οτι εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα νερά του ποταμού ξεβράζονταν νεκρά από τα λύματα κάποιων ελαιοτριβείων ενδεχομένως που δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας αλλά και άλλων ρυπογόνων μονάδων!

Σήμερα τον Ιανουάριο του 2018 είμαστε στο «Ίδιο έργο Θεατές, μπορεί να μην έχουμε δει νεκρά ψάρια γιατί ενδεχομένως να μην υπάρχουν ψάρια στο ποτάμι γενικώς… υπάρχει όμως το ίδιο μαύρο χρώμα και ίδια δυσοσμία!

Η περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογικές ευαισθησίες των αρχών των φορέων αλλά και πολιτών βάφτηκαν τα τελευταία χρόνια με μαύρο χρώμα σαν αυτό σαν αυτό που έχει σήμερα ο ποταμός.

Ο Ευρώτας δεν πρέπει να παραμείνει μόνο ως ένας Μύθος αλλά η ευκαιρία απόδειξης πραγματικού ήθους.

Να επισημάνουμε ότι εκτεταμένο δέλτα που σχηματίζει στις εκβολές του ο ποταμός Ευρώτας , είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Πελοποννήσου και υπάγεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000 και παραμένει ενας σημαντικός τόπος για τα διαβατικά πουλιά και είναι η τρίτη πιο σημαντική περιοχή της Ελλάδας (μετά τη Ζάκυνθο και την Κρήτη) για την ωοτοκία της θαλασσοχελώνας (caretta caretta). Επίσης, αποτελεί καλό βιότοπο για τα υδρόβια φυτά και ζώα.

photoreporter.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: