Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ παίζει το τελευταίο του χαρτί στη ΣΥΡΙΑ! ΠΡΟΚΑΛΕΙ σε πόλεμο ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ…

Κοινοποίηση:
erdsyria

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν βλέπει ότι απομονώνεται γεωπολιτικά και προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να φύγει από αυτή την κατάσταση.

Έτσι εκμεταλλευόμενος τις κατηγορίες ΗΠΑ και Ισραήλ για κατοχή χημικών από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει στην πράξη τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να προβεί σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, και μάλιστα φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει έτοιμο σχέδιο εισβολής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει να χτυπήσει τον Σύριο πρόεδρο, όμως στο εσωτερικό των ΗΠΑ υπάρχει μεγάλο κίνημα κατά του Άσαντ, και ο Αμερικανός προσπαθεί να βρει μια ισορροπία. Έτσι κατηγόρησε έμμεσα την Ρωσία για ανοχή στα χημικά, ενώ απείλησε και τον Άσαντ.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να εμποδίσει την προσέγγιση των ΗΠΑ με Κούρδους και καθεστώς Άσαντ, καθώς έτσι θα πληγούν οι διεκδικήσεις του. Έτσι προκάλεσε τον Τραμπ για εισβολή στη Συρία λέγοντας «Αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, η Τουρκία θα την υποστηρίξει» και απευθυνόμενος στον Τραμπ κατέληξε «αν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου δεν είναι μόνο λόγια, είμαστε έτοιμοι».

Σε περίπτωση που αποφασιστεί στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών στη Συρία, αναμένεται ισχυρή αντίδραση της Μόσχας. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατηγορία για χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας είναι πολύ βαριά και πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα πρέπει να βασίζονται σε αδιάσειστα και τεκμηριωμένα στοιχεία. Επανέλαβε, δε, τη θέση του ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να απουσιάζει από το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.

Τα παραπάνω αποτελούν μία μόνο παράμετρο. Διότι η εμπλοκή της Τουρκίας και η σαφέστατη διάθεση να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία, περιπλέκουν την κατάσταση. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία, αν ο Ερντογάν υποστηρίξει την αμερικανική επέμβαση, ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας, πολύ δε περισσότερο αν συνδράμει και στρατιωτικά;

Οι δε Ρώσοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Συρίας και δηλώνουν απερίφραστα ότι τα γκρουπ της αντιπολίτευσης είναι τρομοκρατικές ομάδες που συνεργάζονται με τους τζιχαντιστές. Ο δε Ερντογάν είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα σύνορά του, παρ’ ότι οι Κούρδοι έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, στο σχέδιο της οποίας περιλαμβάνεται η δημιουργία κουρδικού κρατιδίου, με πρωτεύουσα τη Ράκκα, το τελευταίο -σήμερα- προπύργιο των τζιχαντιστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. μηπως ειναι και ενα μυνημα η επιθεση τραμπ στη συρια προς την τουρκια…?

Comments are closed.