«Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» – Οι φρεγάτες FREMM αναμορφώνουν πλήρως το ΠΝ – Τα γεωστρατηγικά μυστικά – Τι κερδίζουν οι Γάλλοι

Κοινοποίηση:
French_Navy_FREMM_Frigates_formation-790x400

Η είδηση της παραλαβής μέχρι τον Αύγουστο των γαλλικών φρεγατών FREMM από το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο εδώ και δύο ημέρες , προκάλεσε μια ευχάριστη έκπληξη στην ανώτατη διοίκηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού αλλάζοντας τους σχεδιασμούς της …σχετικά με το αριθμό και την αξιοποίηση του δυναμικού αυτού του τύπου πλοίων .

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ptisidiastima.com, οι FREMM δεν θα «αποσύρουν» τις τρεις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης S που διαθέτουμε σήμερα ( ΚΑΝΑΡΗΣ (F464), ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F 465) και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F 466).

Αυτά τα πολεμικά μας πλοία, μπορεί να μην διαθέτουν «αναβαθμισμένα» ηλεκτρονικά συστήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες φρεγάτες , αλλά είναι εξοπλισμένες με ισχυρότατα οπλικά συστήματα και πυραύλους , και εδικά τώρα δεν κρίνεται ορθή καμία απόφαση απόσυρση τους η οποία θα ήταν φυσιολογική υπό άλλες ομαλές συνθήκες .

Την απόφαση επικαλείται η συγκεκριμένη ιστοσελίδα με πληροφορίες μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, οι οποίες «συγκλίνουν στην άποψη πως οι 3 μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες Kortenaer δεν θα αποσυρθούν, αλλά θα μείνουν σε υπηρεσία.»

Πρόκειται για μία λογική απόφαση κρίνοντας από την ισχυρή παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή μας , το οποίο διάγει μια περίοδο τρομερών ανακατατάξεων κατά την οποία ναυπηγείται πλειάδα πολεμικών πλοίων , ακόμη και ελικοπτεροφόρο/αποβατικό το TGC ANADOLOU, με στόχο την κυριαρχία της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Στην ουσία έχουμε μια απόφαση που ήταν παρόμοια με αυτή του 2014, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), και αφορούσε την άρση παλαιότερης απόφασης παροπλισμού των τριών εναπομεινάντων υποβρυχίων Type 209/1100 (τύπου «ΓΛΑΥΚΟΣ»), ενώ ταυτόχρονα προωθήθηκαν και υπογράφηκαν προγράμματα συντήρησης της συνολικής δύναμης με την εξασφάλιση ροής ανταλλακτικών γεγονός που σταδιακά ενδέχεται να αυξήσει την δύναμη των υποβρυχίων του στόλου σε 13 μονάδες.

Η διαπίστωση των Ελλήνων επιτελών ότι ο χώρος εθνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος έχει μετατοπιστεί από πλευράς βαρύτητας στην Ανατ. Μεσόγειο..εκτός του Αιγαίου λόγω εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει μεταβάλλει άρδην τις ανάγκες μας .

Η αλλαγή αυτή παρουσιάσθηκε από τις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα λόγω της ανακάλυψης πολλά υποσχόμενων ενεργειακών κοιτασμάτων στις υποθαλάσσιες περιοχές των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Για τον λόγο αυτών απαιτείται συνεχή επιτήρηση/έλεγχος της συγκεκριμένης από αεροναυτικές δυνάμεις και κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) το οποίο αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος των εξελίξεων από την επεκτατική παρουσία τουρκικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων από το Β.Αιγαίο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ .

Η προσθήκη των νέων φρεγατών FREMM θα προσδώσει σαφώς την δυνατότητα αντιαεροπορικής κάλυψης , ειδικά μετά την πιθανότητα παραλαβής νέων αεροσκαφών F-35 από την τουρκική αεροπορία , αλλά και από την μεγάλη διασπορά των τουρκικών πολεμικών πλοίων .

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό με διαχρονική παρουσία στην περιοχή του Αιγαίο και της Α.Μεσογείου ενισχύεται σημαντικά και αναμένουμε και άλλες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση , για την μελλοντική πλήρη μετατροπή του σε ελληνικού στρατηγικού όπλου κατά των νέο-οθωμανικών επιδιώξεων .

Απαραίτητη προϋπόθεση η προσπάθεια εξεύρεσης οικονομικών πόρων με την δημιουργία εθνικού ταμείου ενόπλων δυνάμεων και την ενίσχυση του ακόμα και από τους απανταχού Έλληνες για τον δομικό εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών μονάδων επιφανείας μας.

Όταν η ελληνική Άμυνα και Ασφάλεια αποφάσισε να εισάγει το δόγμα του «ισοδύναμου τετελεσμένου» δηλαδή, την ανταπόδοση μιας εχθρικής ενέργειας σε τέτοιο επίπεδο, όπου αυτά που θα χάσει ο εχθρός είναι περισσότερα από αυτά που θα κερδίσει, βασίστηκε σε άλλα οπλικά δεδομένα, όπως τα 90 βομβαρδιστικά A7 Corsair και τους γαλλικής κατασκευής antishipping πυραύλους Exocet.

Όμως τα βομβαρδιστικά Α7 έχουν πλέον αποσυρθεί. Οι Exocet παραμένουν σε υπηρεσία, και βεβαίως ουδείς εχέφρων στρατηγός θα επιβίβαζε κάποιες χιλιάδες στρατιώτες σε αποβατικά, για να βυθιστούν πολύ εύκολα από τους Exocet, είτε από την παράκτια άμυνα είτε από την antishipping μοίρα των Mirage-2000-5 μοναδική στον κόσμο σε ρόλο κατά ναυτικών στόχων επιφανείας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο η στρατηγική ισορροπία στο Αιγαίο που έχει ήδη διαταραχθεί με την απόσυρση των Α-7 επανέρχεται, δεδομένου ότι οι Fremm φέρουν πυραύλους Scalp – Naval με βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων, αναβαθμίζοντας έτσι το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό σε ανώτατο στρατηγικής τάξης επιχειρησιακό επίπεδο. Ακόμα και το αντιαεροπορικό S-400, αν τελικώς παραδοθεί στη γείτονα, είναι εξαιρετικά ευπρόσβλητο από τους Scalp – Naval.

Πρόκειται για ένα τρομερό όπλο που ανατρέπει τους συσχετισμούς όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο γαλλικός παράγων ως «άλλοθι» της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ;

Όταν η Ελλάδα αγόρασε τα 50 μαχητικά F-16C/D Block 52+, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πώληση του στρατηγικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας ΑGM-158 JASSM , που κανονικά φέρουν αυτά τα αεροσκάφη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών και διπλωματικών κύκλων, οι Αμερικανοί είναι πολύ διστακτικοί για το ποιοι μπορούν να κατέχουν ένα τόσο καταστροφικό όπλο. Μια παραχώρηση στην Ελλάδα θα έθετε θεωρητικώς τις προϋποθέσεις για πώληση του βλήματος και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική Άμυνα βρέθηκε στη θέση να έχει ένα υπερσύχρονο αεροσκάφος με δυνατότητα βαθείας διείσδυσης, αλλά χωρίς το απαραίτητο βλήμα. Έτσι οι Αμερικανοί για να ικανοποιήσουν κάπως την ελληνική πλευρά έδωσαν το «οκ» και η Ελλάδα προμηθεύτηκε τον υποστρατηγικό πύραυλο SCALP-EG ο οποίος έχει εμβέλεια μόνο 500 χιλιομέτρων.

Σήμερα όμως, αν τελικώς υλοποιηθεί η συμφωνία για τις Fremm και οι φρεγάτες ενταχθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με όλο τον εξοπλισμό τους, το ζήτημα της κατοχής στρατηγικών βλημάτων από την Ελλάδα μετατρέπεται σε μία γαλλική «υπόθεση» και όχι του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ.

Τι κερδίζουν οι Γάλλοι

Επίσης, από πό μια συμφωνία με την Γαλλία δεν καλύπτει μόνο η χώρα μας της ανάγκες της.

Κερδίζουν πολλά και οι Γάλλοι και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Αφού με το να είναι στο καλύτερο Ναυτικό του κόσμου τα πλοία τους προστίθεται αίγλη και κύρος που θα βοηθήσει σίγουρα πολύ την προσπάθεια τους να καταφέρουν εξαγωγικές επιτυχίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: