«Κόκκινος συναγερμός για τους πλειστηριασμούς» – Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Κοινοποίηση:
diki

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά που θα δεχτούν πιέσεις από το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το οποίο θα (πρέπει να) ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 22 Ιουλίου.

Και αυτό διότι θα επανακαθορίσει τις ρυθμίσεις που αφορούν στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης (κατά όσων χρωστούν) αλλά και των ρυθμίσεων που αφορούν στα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών και ιδιαίτερα των πλειστηριασμών ακινήτων.

Στον Κώδικα που είχε καταρτίσει και προωθούσε ο υπουργός δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέρυσι τέτοια εποχή, περιλαμβάνονταν προβλέψεις οι οποίες ενίσχυαν τα δικαιώματα και τη θέση των τραπεζών έναντι των υπολοίπων δικαιούχων (περιλαμβανομένου του δημοσίου) αλλά και των οφειλετών.

Αν και διαρρέεται πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων σκοπός του νομοσχεδίου είναι να μπορούν οι τράπεζες να πάρουν μέρος των κεφαλαίων που τους οφείλονται.

Το θα γίνει όμως με το πτωχευτικό δίκαιο; Τι θα γίνει με το νόμο Κατσέλη; Όλα αυτά καθιστούν σαφές πως μέχρι στιγμής έχουμε δει μέρος μόνον των αλλαγών που έρχονται με το νέο μνημόνιο.

Το μόνο που μπορεί να βάλει φρένο σε μια ξέφρενη διαδικασία μαζικών πλειστηριασμών είναι πάντως ο όγκος του έργου και των οφειλετών και η αδυναμία των εμπλεκόμενων να τον διαχειριστούν.

Επισήμως η συμφωνία αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης, να επιταχυνθεί σημαντικά η δικαστική διαδικασία καθώς και να μειωθεί το κόστος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response