Κατασκόπους στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη “βλέπει” ο Ερντογάν

Κοινοποίηση:
erdogan

Κλιμακώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ μετά την αναστολή της διαδικασίας έκδοσης βίζας μεταξύ των δύο χωρών και τη σύλληψη υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν ήταν η Τουρκία που ξεκίνησε την ένταση με την αναστολή των θεωρήσεων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αντ1, Μαρία Ζαχαράκη.

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς το ζήτημα αυτό, το έκανε η ίδια η Αμερική», υποστήριξε ο Ερντογάν αναφέροντας ότι του φάνηκε παράξενο που οι Αμερικανοί ιθύνοντες δεν ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προτού δημιουργηθεί η ένταση για το θέμα της βίζας.

«Όταν ένας πρέσβης στην Άγκυρα παίρνει μια τέτοια απόφαση και μετά λέει ‘εγώ το έκανα στο όνομα του κράτους μου’, αυτό δημιουργεί προβληματισμό. Αν ο πρέσβης το αποφάσισε μόνος του, δεν πρέπει να τον κρατάνε εκεί. Θα πρέπει να του πουν ‘πώς μπορείς εσύ να χαλάς τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής, ποιος σου έδωσε αυτή την αρμοδιότητα;’. Αν όμως έχει πίσω του την αμερικανική κυβέρνηση, εμείς δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με αυτούς. Η δικαιοσύνη έχει λάβει μία απόφαση, αυτό το άτομο (ο υπάλληλος του Αμερικανικού Γενικού Προξενείου στην Κων/λη) τίθεται υπό κράτηση, δικάζεται και συλλαμβάνεται. Πιο μετά άλλος ένας που είναι μέσα (στο γενικό προξενείο) αποκαλύπτεται ότι συνδέεται με την Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση FETÖ. Και αυτό λοιπόν δείχνει ότι εκεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πώς παρείσφρησαν αυτοί οι κατάσκοποι στο αμερικανικό Γενικό Προξενείο; Ή ποιος τους έβαλε εκεί; Αν ο δικός μου πρέσβης κάνει κάτι τέτοιο, δεν θα τον κρατούσα ούτε μία ώρα εκεί. Αυτός ο πρέσβης αυτή τη στιγμή κάνει τις αποχαιρετιστήριες επισκέψεις του (σ.σ. τελειώνει η θητεία του Τζον Μπας). Ούτε εγώ ούτε οι υπουργοί μου δέχονται τις επισκέψεις αυτού του ατόμου γιατί δεν τον θεωρούμε εκπρόσωπο των ΗΠΑ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: