Ελληνο-αμερικανικές δυνάμεις σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους – Τα πρώτα εντυπωσιακά πλάνα μικτών σχηματισμών – Ιστορική δήλωση Τ.Πάιατ

Κοινοποίηση:
KLEMENOS-KERVEROS

«Γράφουν ιστορία» επί εποχής Τ.Πάιατ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με νέα μεγάλη κοινή άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ, την πέμπτη άσκηση των ειδικών δυνάμεων με ρίψεις βαρέων υλικών. Η άσκηση «σάρωσε» όλη την χώρα. Είναι πλέον δεδομένο, πως με την κατηφόρα των σχέσεων Τουρκίας με ΗΠΑ/Ισραήλ, οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως το ουσιαστικό τελευταίο άκρο της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Τη στιγμή που το σύνολο της πολιτικής ελίτ της Τουρκίας, επιτίθεται με μανία κατά των ΗΠΑ και τα αντιαμερικανικά/αντισημιτικά συναισθήματα να κατακλύζουν το τουρκικό λαό, το μόνο αποκούμπι ΗΠΑ/Ισραήλ στην περιοχή, είναι η Ελλάδα.

«Όταν εκλεγώ θα ζητήσω από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν, αν δεν το κάνουν τα Χριστούγεννα οι Αμερικανοί στρατιώτες του Ίτζιρλικ θα τα γιορτάσουν στις ΗΠΑ» δήλωσε ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προεδρικές της 24ης Ιουνίου Μουχαρρέμ Ιντζέ. Καμία διαφορά από Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα».

Αυτή ήταν η δήλωση βόμβα, μια δήλωση που μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, του πρέσβη των ΗΠΑ, Τ.Πάιατ, σε μια «έκρηξη» ειλικρίνειας και αντίληψης της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Το θέμα είναι όλη αυτή η στήριξη να μετουσιωθεί σε εξοπλισμούς.

Δείτε εδώ πληροφορίες για την άσκηση

Στην Άσκηση Stolen Cerberus V πήρε μέρος η Ελιτ των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδος ενώ παρουσία είχε και το επετειακό Σινούκ του ΓΕΣ.

Με επιτυχία διεξήχθη από τις 4 έως τις 16 Μαΐου 2018, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η διμερής άσκηση «Stolen Cerberus V», υπό το συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37th Airlift Squadron των ΗΠΑ.

Η άσκηση περιλάμβανε ρίψεις αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης, ρίψεις φορτίων σε επίγεια και θαλάσσια ζώνη ρίψεως εφοδίων, συνεργασία-πιστοποίηση στελεχών σε αποστολές κατάδειξης στόχων, καθώς και εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών/διακομιδής τραυματιών με συνεργασία ελληνικών(C-130H) και αμερικανικών Α/Φ(C-130J, C-21A).

Περίπου 115 άνδρες της Αερομεταφέρόμενης 86ης Πτέρυγας των ΗΠΑ με 3 C-130J Super Hercules των ΗΠΑ και ένα C-21 που έχουν ανατεθεί στην 86η Αεροπορική Πτέρυγα Airlift, έχουν δρομολογηθεί στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στην Ελλάδα για την υποστήριξη του Stolen Cerberus V διμερή εκπαιδευτική αποστολή με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το επίκεντρο της αποστολής ήταν η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, της ικανότητας αερομεταφοράς και των διαδικασιών αερομεταβικής εκκένωσης.

Και επειδή στις ΗΠΑ «βλέπουν» μακριά, με την κόντρα με τον Ερντογάν να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου, τα σενάρια μιας μελλοντικής σύγκρουσης εστιάζονται πλέον επικίνδυνα στα Στενά του Βοσπόρου.

Αυτό θα συμβεί αν οι ΗΠΑ χάσουν οριστικά την Τουρκία από Δύση/ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ ξεκινούν από μικρή εμπλοκή στα Στενά με κάποια «δικαιολογία» και φτάνουν σε πολεμική επιχείρηση τύπου «Καλλίπολη 1915».

Η αεραποβατική ιδέα ή «κατακόρυφη υπερκέραση», όπως ονομάζεται στη στρατιωτική ορολογία, είναι αναμφισβήτητα τα μία από τις πιο εντυπωσιακές μορφές επιθετικού ελιγμού, που επιβεβαίωσε κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό αυτή τη θεμελιώδη αρχή, θέτοντας τη σφραγίδα της στην έκβαση πολλών μαχών.

Πρόκειται και τότε όπως και σήμερα για μαζική επιχείρηση για την διασφάλιση των στενών του Βοσπόρου τα οποία είναι διαχρονικά ζωτικά για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο.

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: