ΕΚΤΑΚΤΟ – ΣΟΚ από την ΕΚΤ: Σταματά από 11 Φεβρουαρίου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας

Κοινοποίηση:
ekt-570-800x575

Σταματά από 11 Φεβρουαρίου να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας η ΕΚΤ

Υποχωρεί κατά 1% το ευρώ σε σχέση με το δολάριο.Πτώση του ευρώ στα 1,1398 δολάρια .Εκτινάσσονται τα spreads

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Το ίδιο είχε συμβεί και το 2012, ενώ, εντελώς… συμπτωματικά η 11η Φεβρουαρίου είναι και η ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» 

“ΛΟΥΚΕΤΟ” ΣΤΑ ΑΤΜ-ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ-ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ-ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ-ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΜΑ-ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

 EΠΙΣΗΣ:

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την ΕΚΤ σήμερα, μετά την επίσκεψη στην Φρανκφούρτη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές αυτό συμβαίνει διότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δέχεται να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας υπό την τρόικα των πιστωτών- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

 1. Τι «είδηση σόκ» ρε ΧΑΙΒΑΝΙΑ αφού η ρευστότητα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ μέσω του ELA !

  Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού η ΤΡΟΙΚΑ και το παλιό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ δεν θα τα εφαρμόζουμε ! Τώρα με την διαπραγμάτευση και με το ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που θα δώσει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογο.

  Αφού ακόμα δεν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αφού διαρκούν ακόμα οι διαπραγματεύσεις !

  Ο Βαρουφάκης χτές συναντήθηκε με τον ΝΤΡΑΚΙ και τα ΜΙΛΗΣΑΝ μην φοβάστε απλά οι Γερμανοί πιέζουν για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, μόνο που όταν η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΙΝΑΕΙ και μας έχουν φτάσει συατό το χάλι δεν πρόκειται να δώσουμε και «ΚΩΛΟ» για την ΦΑΚΛΑΝΟ τη ΜΕΡΚΕΛ.

  Αν δεν υπάρξει συμβιβσμός η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα πάει στα ανάθεμα, ν θέλει η ΜΕΡΚΕΛ αυτό ας το κάνει..

  ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΛΕΥΕΤΕΡΟΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ
  ΟΧΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑ ΜΕΡΚΕΛ.

  1. τα χρήματα μέσω ela είναι ένα συγκεκριμένο ποσό, που προφανώς μετά από 2,3, ή 4 ΄μηνες θα τελειώσει. Μετά μπορεί το νεογέννητο παιδί μου να μην έχει γάλα, αλλά θα είναι ελέυθερο και όχι προσκυνημένο, σωστά; αν το πάμε μέχρι τέλους χωρίς κωλοτούμπα πολύ πιθανόν να οδηγήσει εκεί

 2. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ!ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ!

Leave a Response