Εκατομμύρια κόσμου παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα!!!- Δείτε LIVE την ολική έκλειψη ηλίου που έχει προκαλέσει φρενίτιδα στις ΗΠΑ…

Κοινοποίηση:
nasa

Με μεγάλη ανυπομονησία μετρούσαν τα λεπτά που απόμεναν μέχρι την «μεγάλη αμερικανική έκλειψη» εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε υπαίθριους χώρους κατά μήκος της «λωρίδας» όπου  είναι ορατό το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Συγκεντρωμένα πλήθη σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πρώτη ολική έκλειψη του ηλίου εδώ και 99 χρόνια. Το φαινόμενο δεν  είναι ορατό στην ολότητά του από την Ελλάδα, ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά μόνο από συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπου οι πυρετώδεις προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο σε πάρκα του Όρεγκον

Το φαινόμενο άρχισε  να γίνεται ορατό στην Πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, ήδη από τις 09:05 (τοπική ώρα, 19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη έφθασε στην κορύφωσή της 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της Πολιτείας αυτής έπεσε σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Αρκετά ΜΜΕ καλύπτουν live το ιστορικό γεγονός, το οποίο παρακολουθούν μέσω του YouTube ή από άλλες πλατφόρμες εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο.

Δείτε παρακάτω live εικόνα από τη ΝASA, το τηλεοπτικό κανάλι της οποίας καλύπτει ζωντανά την έκλειψη από διάφορες οπτικές γωνίες: από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η πορεία της έκλειψης

Ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονταν στο Όρεγκον. Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων η οποία διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες μπόρεσαν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου.

Όμως εκατομμύρια ακόμη είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια μερική έκλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αστρονόμων. Η Νότια Καρολίνα στις ακτές του Ατλαντικού είναι η τελευταία Πολιτεία των ΗΠΑ όπου θα είναι ορατή η ολική έκλειψη του ηλίου στις 21:48 (ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Τσάρλεστον.

Τι συμβαίνει

Για ένα μικρό «παράθυρο» χρόνου, γύρω στα δυόμισι λεπτά, όταν η Σελήνη θα μπλοκάρει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του, θα μπορεί κανείς να κοιτάξει απευθείας το φαινόμενο χωρίς σοβαρή βλάβη στα μάτια του.

Παρότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Σήμερα συμβαίνει μια ολική έκλειψη Ηλίου κατά μέσο όρο περίπου κάθε 18 μήνες σε κάποια περιοχή της Γης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια (κάτι σαν… τζακ ποτ).

Όμως -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- το φεγγάρι απομακρύνεται αργά από τον πλανήτη μας, με ρυθμό περίπου τεσσάρων εκατοστών κάθε έτος, σύμφωνα με τη NASA. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο.

Έτσι, σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της – αν υπάρχουν ακόμη πάνω της άνθρωποι για να το γιορτάσουν ή να το θρηνήσουν.

Tags:
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: